Pregătiri de Revelion. Cum să-ți impresionezi invitații renunțând la deserturile tradiționale
Asociate cu atenție, vinul și ciocolata vă pot aduce bucurie în suflet și zâmbetul pe buze, însă trebuie ținut cont de câțiva pași. Află cum să-ți impresionezi invitații de Revelion renunțând la deserturile tradiționale și înlocuindu-le cu degustări de vin și ciocolată, recomandări ale somelierului Magdalena Crișan.
Asocierea ciocolatei cu vinul poate părea ciudată, dar ideea a devenit foarte populară în ultimii ani. De aceea, companiile au creat ciocolată special pentru acest lucru, cu scopul de a satisface gusturile clienților care au o pasiune pentru vinuri și ciocolată deopotrivă. La fel de populare au devenit petrecerile în care degustările de ciocolată și vin sunt atracția principală a serii.
Reguli de aur pentru degustarea de vin și ciocolată
Ciocolata de calitate de obicei este realizată manual, de către un maestru ciocolatier specializat internaţional. Nu se folosesc conservanţi artificiali, se respectă calitatea şi prospeţimea produselor şi nu în ultimul rând pasiunea este cea mai importantă. Avem nenumărate efecte benefice ale ciocolatei, cardiologii elveţieni şi americani numind ciocolata amăruie, ce are un procent de 70% cacao, „aspirina dulce”, deoarece reduce afecţiunile cardiace şi incidenţa trombozelor.
Cât despre vin, consumat cu moderație, acesta are multe efecte benefice asupra organismului. Resveratrolul, „substanţă minune” prin proprietăţile sale excepţionale, reprezintă explicaţia faptului că femeile din Franţa, de exemplu, îmbătrânesc mai greu. Resveratrolul extras din sâmburi şi coaja boabelor de struguri are puternic efect antioxidant, antiaging şi de protecţie a sistemului cardiovascular.
O regulă de aur pentru degustarea de vin și ciocolată este cea a culorilor, așa cum este ea cunoscută în lumea food & wine pairing. Alegeți vinul în funcție de culoarea ciocolatei – de la vinuri albe pentru ciocolata albă, la vinuri grele, intense, pentru ciocolata neagră. Asociate cu atenţie așadar, vinul şi ciocolata vă pot aduce bucurie în suflet şi zâmbetul pe buze, însă trebuie să ţineți cont de câţiva paşi:
Pasul 1
PREGĂTIRE: Ciocolata trebuie să fie servită la temperatura camerei. Vinul se servește la temperatura recomandată în funcţie de soi. Curăţaţi-vă cavitatea bucală cu apă plată şi/sau un biscuit simplu.
Pasul 2
DEGUSTAŢI VINUL: Învârtiţi vinul în pahar astfel încât să-şi elibereze aromele. Apoi mirosiţi-l, ce arome detectaţi?! Acum luaţi o înghiţitură mică de vin, descoperiţi aromele, textura, plimbaţi-l prin gură.
Pasul 3
DEGUSTAŢI CIOCOLATA: Rupeţi o bucăţică de ciocolată, mirosiţi-o, ce arome regăsiţi?! Analizaţi culoarea, nuanţa. Lăsaţi-o să se topească uşor în cavitatea bucală. Ce arome detectaţi? Cum este textura ciocolatei?!
Pasul 4
DEGUSTĂ VINUL DIN NOU: Luaţi o înghiţitură de vin. Aceasta se va amesteca cu ciocolata și veţi simţi cu se schimbă gusturile, cum se evidenţiază.
Pasul 5
REPETĂ TOŢI PAŞII!