Manipularea mediatica
De ce fugim de tabloide, dar totusi le citim printre picaturi? Nu recunoastem, si totusi o facem. Va recomandam o carte publicata de Editura Polirom: "150 de experimente pentru a intelege manipularea mediatica", de Sebastien Bohler. Aici puteti afla raspunsul intrebarii de mai sus. Pana ajungeti in posesia cartii, va dam un indiciu.
Psihologul R. Dunbar a facut un experiment pe diverse specii de maimute si a descoperit ca acestea se strang in grupuri mai mult sau mai putin numeroase, in functie de marimea creierului lor. Astfel, cu cat au creierul mai mare, cu atat grupul din care fac parte este mai mare.
Dar sa revenim la noi, fiintele umane. Psihologul a observat ca legea proportionalitatii se respecta si in acest caz. Avem creierul mare, avem nevoie sa facem parte din grupuri sociale mai mari. Dar nu reusim sa intram in contact cu atatea persoane cu cate instinctul nostru ne indeamna. Aici intervin tabloidele. Ele ne ofera informatii care ne ajuta sa ne mentinem relatiile cu ceilalti. Nu discutam despre autenticitatea acestor relatii.