Înconjoară-te de oameni pozitivi
Să lași deoparte grijile, supărările, frustrările și să ai energie pozitivă. Cum îți sună acest scenariu?
Un rol important în tot acest pozitivism pe care ni-l dorim îl are activarea resurselor interioare. Mulţi oameni sunt controlaţi, fără să-şi dea seama, de gândurile negative. Ei au senzația că își controlează viaţa, dar…
„Modul în care gândești determină în mare măsură felul în care percepi lucrurile și comportamentul. Felul în care te comporți este determinat de situații și de felul în care tu le interpretezi, de modul în care te raportezi la aceste situații și întâmplări. Pe lângă evenimentele exterioare, gândurile și atitudinile influențează într-un mod semnificativ stările tale afective”, spune Ionuț Iamandi, psiholog clinician.
ACORDĂ-ȚI TIMP
De aceea trebuie să încercăm să culegem partea pozitivă din orice lucru ori întâmplare. „Cu siguranță de multe ori ai fost în situația în care ai avut impresia că lucrurile nu-ți sunt favorabile. Chiar dacă ești tentat la început să analizezi o situație sau un lucru doar dintr-o perspectivă, încearcă să privești din mai multe unghiuri. Acest lucru îți va deschide și altă perspectivă. Fapt care-ți va aduce mai multe opțiuni. Alege soluția care ți se potrivește și care este aducătoare de plus valoare. Se poate că o situație care părea nevaforabilă să se transforme în ceva favorabil din care poți învăța multe”, mai adaugă Ionuț Iamandi. De multe ori ești influențat de cei din jurul tău. Iar încercarea de a interacționa tot timpul cu persoane optimiste, care văd lucrurile într-un mod pozitiv, nu are întodeauna sorți de izbândă. „Ce e de făcut?”, reprezintă clasica întrebare și în acest caz. „Nu-i lăsa pe cei din jurul tău să te încarce cu problemele sau incertitudinile lor”, este de părere Iamandi. „Învață să le expui acest lucru într-un mod asertiv. Nu-i lăsa pe ceilalți să-ți strice atmosfera sau mediul în care activezi”.
În plus, când există posibilitatea, ar trebui să avem activități care ne fac plăcere și care ne pot aduce un plus de bucurie sau fericire: „Acordă-ți puțin timp și pentru ține. Făcând lucruri și activități care-ți plac și te încarcă în mod pozitiv, activități sportive sau activități recreative. Acestea vor avea un efect benefic și vor fi aducătoarele stării de bine de care avem nevoie. Dacă în mediul în care activezi nu-ți poți alege colegii după nevoile tale, când faci activități recreative te poți înconjura de prieteni cu care-ți face plăcere să stai. Aceste activități îți pot aduce o stare de liniște interioară”.
De asemenea, este esențial să ne începem ziua cu gânduri bune și pozitive. A începe ziua astfel reprezintă un regal. „Chiar dacă ai de făcut ceva care nu-ți face neapărat plăcere, încearcă să nu te consumi prea mult gândindu-te în exces la acest aspect. Gândește-te la un lucru pe care l-ai făcut și ți-a adus o stare de bine”. Nu în ultimul rând, persoanele care au o gândire pozitivă au o imagine de sine mai bună. Și sunt mai puțin predispuse la stări de depresie.
Articol preluat din numărul 253/decembrie 2018 – ianuarie 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.
Foto: Unsplash