Filmul de weekend: „A naibii dragoste“
Ţi se întâmplă un lucru ciudat la vizionarea acestui film. La ieşire, observi că ţi s-a agăţat un zâmbet de buze şi undeva, într-un colţ de suflet, reînfloreşte timid speranţa că încă se poate, că fericirea chiar există. Că totul este bine când se termină cu bine.
„A naibii dragoste“ are un suflu proaspăt, în sensul că deşi încerci să pui firele cap la cap nu-ţi dă ceea ce le-a dat realizatorilor. Nici Miss Marple nu ar fi prevăzut rezultatul acestei ecuaţii cu destul de multe necunoscute. Păşeşti direct în viaţa personajului principal, un om obişnuit, contabil, 40 de ani, Cal (Steve Carell). În timp ce servea cina, soţia sa, Emily (Julianne Moore), îi spune pe nerăsuflate că vrea să divorţeze, dezvăluind faptul că a avut o aventură cu un coleg de serviciu, David Lindhagen (Kevin Bacon). Vestea vine din senin, iar Cal îşi îneacă amarul în cocktail-uri într-un bar obscur, unde îşi reevaluează întreaga viaţă şi încearcă să-şi dea seama ce va face mai departe. Va renunţa? Se va reîntoarce în lume? O sursă neaşteptată, Jacob Palmer (Ryan Gosling), un playboy arogant, sătul să audă numele lui Lindhagen, îl duce la cumpărături şi-l transformă într-o maşină de agăţat, numai că lui Cal încă îi e foarte dor de soţia lui.
Modul în care Ryan Gosling şi-a asumat personajul este de-a dreptul remarcabil, iar interacţiunea sa cu Steve Carell a fost pur şi simplu perfectă. Transformarea lui Cal are loc în etape. Îl vedem cumpărându-şi o nouă garderobă conţinând multe piese la comandă, apoi acomodându-se, învăţând ce-i vine bine, găsindu-şi propriul stil. Pe măsură ce începe să se îmbrace mai bine şi să aibă grijă de el, Cal începe să se simtă mai bine în propria piele. Oricine îşi poate schimba hainele, dar important este să schimbe comportamentul.
Filmul spune o poveste mai mult decât atractivă, deoarece implică trei generaţii diferite de romantism. Ceea ce atrage cu adevărat este intersectarea acestora, şi ideea că nu avem întotdeauna răspunsurile corecte, iar lecţiile pe care copiii ni le pot da, nouă, maturilor, sunt de multe ori surprinzătoare. Nimic nu este stupid, deşănţat sau nelalocul lui în această poveste romantică, în ciuda titlului care în limba engleză sună chiar aşa Crazy, Stupid, Love. Oamenii merg să vadă filme pentru a se identifica într-un fel sau altul cu personajele. Vor să râdă, să se îndrăgostească, să plângă uneori, dar relaţiile din familiile de astăzi sunt complicate şi filmul a fost gândit ca o comedie romantică tradiţională care a explorat toate feţele dragostei. Pentru mulţi dintre noi, iubirea este cel mai important lucru, poate singurul pentru care merită să lupţi. De aceea abordarea celor doi regizori Glenn Ficarra şi John Requa asupra relaţiilor interumane – căsnicie, paternitate, prima iubire – într-un mod dramatic, acid şi hilar reprezintă o combinaţie irezistibilă.
„A naibii dragoste“ a fost apreciat nu numai de critici, dar şi de public, şi a câştigat până acum 78 de milioane de dolari numai în SUA.
Este foarte greu să faci o relaţie să meargă, dar important este să o menţii. Să recunoaştem, toţi am trecut prin aşa ceva. Exista cineva acolo undeva pentru oricine, şi publicul se regăseşte în asta, râde sau plânge împreună cu personajele.