File de istorie: 12 ianuarie
Laurențiu Profeta (n. 12 ianuarie 1925, București, d. 22 august 2006) a fost un compozitor român evreu în special de muzică ușoară, dar și de muzică simfonică, vocal simfonică, instrumentală și corală.
A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, cucu Ioan Dumitru Chirescu la disciplina teorie si solfegiu, cu Paul Constantinescu (armonie), Alfred Mendelsohn (contrapunct, compozitie),Silvia Căpățână (pian),Vasile Popovici (istoria muzicii) și la Conservatorul de la Moscova.
Laurențiu Profeta a fost pasionat și de filozofie, urmând în paralel și cursurile Facultății de Filozofie din București pe care a absolvit-o. În particular a studiat cu Alfred Mendelsohn – compozitie și cu Florica Musicescu – pian. Datorită rezultatelor foarte bune în facultate, a obținut o bursă de perfectionare la Conservatorul Ceaikovski din Moscova, unde a studiat cu Messner – compozitie, Golubev – polifonie, Bercov – armonie si cu Zukerman – forme muzicale.
Între anii 1949 și 1953 a îndeplinit funcția de director adjunct al Societății Române de Radiodifuziune, apoi a fost șeful Direcției de muzică din cadrul Ministerului Culturii (1953-1955; 1959-1961). Pasionat de literatură și filozofie, a publicat articole în Revista Muzica, Studii de Muzicologie în ziarele Scânteia, Contemporanul, România Liberâ, Flacara etc. A susținut conferințe, referate, comunicări știintifice în țară și peste hotare (Roma, 1962). A făcut parte din jurii naționale și internaționale de concursuri muzicale reprezenând Romania la Paris, Roma, Viena, Berlin, Praga, Bruxelles etc. A compus muzica filmului „De-aș fi Peter Pan” (1991). A scris și un musical pentru Teatrul Evreiesc de Stat, despre un cunoscut Păcală iudeu, „Hershale”.
Horea Popescu (n. 17 decembrie 1925, comuna Putineiul, județul Ilfov (azi în județul Giurgiu) – d. 24 ianuarie 2010, București) a fost un regizor român.
A urmat, în paralel, studii la Facultatea de Drept din București și la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, absolvindu-le pe ambele în 1953. El s-a specializat apoi în regie de cinema la Institutul de Înalte Studii Cinematografice din Paris.
Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, regizorului Horea Popescu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.
Rodica Tapalagă (n. 12 ianuarie 1939, Dorohoi – d. 18 decembrie 2010, București ) a fost o actriță română de teatru și film.
Rodica Tapalagă s-a născut la Dorohoi dar la doar trei luni s-a mutat cu familia la București. A urmat cursurile Liceului "Gheorghe Lazăr" din București. Absolventă a Institutului de artă teatrală și cinematografică din București promoția 1959, a debutat în 1958 pe marile ecrane în comedia Alo?… ați greșit numărul!, alături de alte viitoare mari nume ale scenei și filmului românesc (Ștefan Tapalagă, Ștefan Mihăilescu-Brăila și Stela Popescu). A creat roluri pe scenele mai multor teatre: Teatrul Național din Craiova, Teatrul Nottara și Teatrul Mic. Din 1961 până în 2010 (cu o scurtă întrupere între anii 1977-1981 când a jucat la Teatrul Mic) a fost actriță a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din București fiind ultima actriță angajată personal de Lucia Sturza Bulandra.
Căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udriște (n. 1929), au împreună un fiu Barbu (n. 1970). Rodica Tapalagă a fost sora mai mică a actorului Ștefan Tapalagă.