Fenomenul Raoul: o explozie suprarealista de confetti pe scena TNB
Raoul debarca pe scena cum ai urca pe un vapor. Toata scena seamana de altfel cu o corabie cu panze pe care locuieste acest Robinson Crusoe modern si naufragiat in singuratate.
In acest spatiu, imaginarul lui debordeaza iar iluzia este perfecta: nu stim niciodata daca Raoul este cu adevarat singur. Casa-corabie canta, tipa, il provoaca si tot soiul de animale ciudate vin sa-i bata la usa: o meduza zburatoare, un peste imens lucitor sau un scarabeu metalic. Raoul este povestea unui print decazut, fosilizat intr-un turn. Intr-o zi este atacat de cineva, nimeni altul decat el insusi…, James Thiérrée.
Intim, profund si de o poezie intensa, Financial Times
Spectacolul Raoul este pentru prima oara in Europa centrala si de est. La Bucuresti este in topul 5 al vanzarilor de bilete la spectacole din luna aprilie, la concurenta cu Bon Jovi, Bryan Ferry si Nigel Kennedy.
Raoul nu are fund si nu are capac. Pe scena, joaca toate rolurile : el, celalalt, ceilalti, intr-un „EU” care lasa spectatorii cu gura cascata. Le Point
Pentru Raoul, ca pentru toate spectacolele sale, James Thiérrée nu foloseste efecte speciale, inregistrari video sau pe suport digital. Acrobatiile sunt reale, iar trucurile de magie sunt…trucuri de magie. Costumele, creaturile, obiectele fantastice care il inconjoara pe scena sunt toate creatii ale Victoriei Thiérrée, mama artistului. Coloana sonora a spectacolului reuneste mari nume ale muzicii clasice: Purcell, Schubert, Vivaldi sau Chostakovitch.
James Thiérrée este actor, regizor, dansator si acrobat. A crescut in inima spectacolelor de circ, parintii lui, Victoria si Jean-Baptiste Thiérrée fiind fondatorii Circului Bonjour. Urmeaza cursuri de actorie in cadrul unor institutii prestigioase ca Piccolo Teatro din Milano, Harvard Theatre School, Conservatoire national supérieur d'art dramatique de la Paris si Acting International. La 15 ani, James Thiérrée este Ariel in Prospero's Books al lui Peter Greenaway. In 2007, este nominalizat la César du meilleur espoir masculin pentru rolul din Désaccord parfait al lui Antoine de Caunes. In 1998 fondeaza propria companie de teatru, La Compagnie du hanneton. Primul sau spectacol, La Symphonie du hanneton, imbina teatrul cu jongleria, acrobatia, dansul, cantarile lirice si muzica. Spectacolul face turul lumii si castiga prestigiosul premiu Adami in 2005 cat si patru premii Molières in 2006 (Spectacol de teatru public, Regie, Revelatie teatrala si Costume – realizate de mama lui, Victoria Chaplin Thiérrée). Urmeaza inca doua spectacole care ii confirma statutul de prodige al spectacolului total, La Veillée des abysses in 2003 si Au revoir parapluie, in 2007.
Spectacolul Raoul este adus la Bucuresti de Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Bucuresti in parteneriat cu Orange Romania si Samsung Mobile.
Biletele la spectacol se vand la 4 categorii de pret, 33, 55, 88 si 110 lei. Biletele sunt puse in vanzare in magazinele Orange si in reteaua Eventim, cat si la casieria Teatrului National Bucuresti.