Exercițiile fizice care te ajută să te relaxezi după o zi de muncă obositoare
Atunci când avem o zi de muncă obositoare, sistemul muscular obosește la rândul său. Manifestările somatice care ne indică faptul că suntem extrem de încărcați emoțional pot fi oboseala nejustificată sau alergiile, spune Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
Practic, este suficient să ne concentrăm mai mult de un minut asupra unei anumite sarcini, ca emoția, sentimentul, pe care îl resimțim să fie amplificat, susține specialistul. Totodată, emoțiile noastre durează atât cât durează și atenția noastră mentală pe un anumit subiect.
„Tot excesul emoțional transmite corpului și implicit creierului nostru, semnalul că noi tocmai am început să consumăm foarte multă energie, fapt care ar putea să ne pună în pericol organismul/viața. Când sistemul nervos simpatic este activat, mușchii sunt inconștient contractați (fight, flight or freeze) pentru a proteja corpul de o traumă psiho-emoțională. Chiar și după ce trauma a trecut și “rana” s-a vindecat, mușchii tind să rămână încordați și să rețină parțial emoțiile traumei, cu scopul de a le elibera mai târziu. Atunci când corpul nostru este mult prea încărcat cu aceste excese și nu le-a curățat, apar manifestări ca: anxietate, atacuri de panică, depresie, somatizări, probleme concrete în planul fizic (sănătate afectată)”, explică specialistul.
Există însă câteva exerciții care ne pot ajuta să alungăm stresul acumulat în urma unei zile obositoare.
Laura Maria Cojocaru le recomandă celor care resimt o încordare a mușchilor după ceau muncit intens să încerce să îndeparteze contractura prin exerciții, eliberând astfel din corp „amintirea emoției, respectiv accesarea continuă a acesteia. Putem alege orice fel de mișcare fizică: alergat, un tip de sport, dans, mers pe jos, pilates, yoga”.
Pentru a evita pe viitor încărcările emoționale, este nevoie însă de o schimbare de atitudine. „Este la fel de important să ne schimbăm convingerile disfuncționale cu unele funcționale ca să evităm încărcarea corpului cu aceste excese. Dacă totuși, din varii motive, apare o emoție puternică, să stăm cât mai puțin cu atenția pe subiectul/situația respectivă (aici depinde de situație) sau să gasim cât mai curând o formă de eliberare prin mișcare fizică”, a mai spus psihologul Laura Maria Cojocaru.