Dirijorul vienez Sascha Goetzel închide stagiunea de concerte de la Sala Radio
Un concert 100% romantic, cu două dintre emoționantele capodopere ale romantismului muzical: Ceaikovski – Concertul nr. 1 in pentru pian și orchestră si Brahms – Simfonia nr. 1.
Cunoscuta lucrare semnată de Ceaikovski va fi un prilej deosebit de a o aplauda pe Dana Borșan – solista a Orchestrelor și Corurilor Radio – pianistă cu o activitate artistică însemnată, peste 900 de concerte și recitaluri în țară, dar și în Germania, Franța, Irlanda, Norvegia.
Sascha Goetzel este în prezent director artistic şi dirijor principal la Orchestrei Filarmonicii Borusan din Istanbul şi dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii Kanagawa din Japonia. De asemenea, muzicianul austriac este director artistic al organizației Barış İçin Müzik Vakfı/Music for Peace Foundation din Istanbul, realizează concerte educative și elaborează diferite programe destinate tinerilor.
A dirijat orchestre prestigioase dintre care amintim: Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestre National de France, Orchestre National de Bordeaux Aquitaine, Orchestre National de Lyon, Israel Symphony, Zürich Tonhalle, Kuopio Symphony, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxembourg.
Alături de muzica simfonică, Sascha Goetzel abordează şi genul operei în titluri precum: La Bohème, Flautul fermecat, Così fan tutte, Nunta lui Figaro, Răpirea din serai, Cavalerul rozelor. La invitaţia dirijorului Valery Gergiev a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, în prezent dirijând numeroase spectacole de operă la Opera de Stat din Viena, Volksoper, Tiroler Landestheater, Opéra de Montpellier etc.
Dana Borșan a fost aplaudată în peste 900 de concerte şi recitaluri, propunând de fiecare dată programe interesante, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru orice pianist. Deşi preferă creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici – Schumann, Chopin, Liszt, Brahms – artista are în repertoriu și lucrări inedite, prezentate în primă audiţie la Bucureşti – Concertele pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduţă.
Născută la Cluj, artista a început studiul pianului la liceul de muzică din oraşul natal şi apoi a continuat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. În 1992 a beneficiat de o bursă de studii la Academia de Muzică din Berlin și pentru perfecţionarea artei sale interpretative, Dana Borşan a participat la cursurile de măiestrie susţinute de pianistul Hans Leygraf la Academia de vară Mozarteum – Salzburg şi de pianista Helene Boschi la Weimar.
Un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea, la vârsta de doar 19 ani, a Premiului II şi a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale : Concursul Robert Schumann – 1977, de la Zwickau (Germania). A participat la numeroase festivaluri, între care cele organizate la Aberdeen, Potsdam, Faenza, Bucureşti (Festivalul internaţional George Enescu şi Festivalul Dinu Lipatti), Cluj (Festivalul Mozart) etc.
În anul 2011, pianista a fost reinvitată să concerteze în cadrul Festivalului Internaţional Robert Schumann de la Zwickau – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în cadrul Festivalului George Enescu – Concertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.
Dana Borşan a susţinut concerte şi recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Franţa, Ungaria, Republica Moldova, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franţa, Norvegia. Ea este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară. În ultimii doi ani a concertat deseori cu orchestre din Germania, Chişinău şi a susţinut recitaluri de pian în Germania, Franţa, Irlanda şi Norvegia.
În anul 2006 împreună cu Orchestra de Cameră Radio a încheiat un proiect unic până acum în istoria muzicii româneşti : Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de W. A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa noastră muzicală, materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio şi un album de 8 CD-uri editate de „Casa Radio”.
În acelaşi areal al aprofundării universului mozartian s-a înscris şi Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de W. A. Mozart, concretizată într-o serie de recitalurile cu violonistul Alexandru Tomescu.