De ce ti-e frica la locul de munca?
Fobiile de la locul de munca sunt caracterizate, potrivit allaboutcounseling.com, printr-o reactie accentuata de teama fata de elemente asociate cu locul de munca (colegi, obiecte, situatii). Exista chiar si frica de munca in sine, denumita ergofobie sau ergasiofobie. Aceasta fobie se manifesta mai ales prin teama de a participa la sedinte sau a vorbi in fata colegilor de serviciu.
Una din temerile cu mai putin intalnite este papirofobia sau frica de hartie. Blogul publicatiei Forbes o da ca exemplu pe Laura Walker, o tanara de 20 de ani careia imaginea unui teanc de hartii ii provoaca un nod in gat si face ca palmele sa i se umezeasca intr-o clipa. Laura nu se teme ca s-ar putea taia cu foile de hartie, ci pur si simplu vederea hartiilor asezate peste alte hartii ii da o stare de nesiguranta. Se simte ca si cum ar fi singura intr-o casa cu multe ferestre, sub amenintarea unui atac iminent.
“Chiar daca persoanele afectate de fobii stiu ca temerile lor sunt irationale, de cele mai multe ori nu-si pot controla emotiile”, afirma psihologul John Weaver, citat de publicatia americana. Laura stie ca reactia ei la vederea unui teanc de hartii este complet irationala, dar asta nu inseamna ca nu va fi nevoita sa paraseasca incaperea.
Cele mai multe persoane care sufera de fobii sunt afectate de arahnofobie (teama de paianjeni), ofidiofobie (teama de reptile) sau acrofobie (teama de locuri inalte). “Serpii, paianjenii, sobolanii si liliecii sunt creaturi care iti dau fiori. De cele mai multe ori sunt veninoase si periculoase, astfel ca e usor de ai fobii fata de ele”, spune Weaver. Din punctul de vedere al evolutiei, unele fobii sunt utile si dateaza din vremurile in care stramosii nostri trebuiau sa ia decizii de genul “lupta sau fugi”.
15 fobii care pot dauna carierei
- Bibliofobia – frica de carti
- Papirofobia – frica de hartie
- Ergofobia – teama de munca
- Decidofobia – teama de a lua decizi
- Numerofobia – frica de cifre
- Cyberfobia – frica de calculatoare
- Anemofobie – frica de curenti de aer
- Atichifobie – teama de esec
- Catagelofobie – frica de a nu te face de ras
- Onomatofobie – teama de a rosti sau de a auzi anumite cuvinte
- Grafofobie – frica de a scrie
- Hipengiofobie – frica de asumarea raspunderilor
- Oftalmofobia – teama de a fi privit de ceilalti
- Scriptofobie – teama de a scrie in public
- Tehnofobie – frica de tehnologie
Numerofobia (frica de numere), decidofobia (teama de a lua decizi) ori teama de carti (bibliofobia) nu au origini clar definite sau general recunoscute, astfel ca par irationale si sunt mai greu de inteles. “Cei mai multi oameni pot avea o experienta neplacuta legata de o carte sau de o decizie, dar care nu se transforma in ceva mai important. Altii raman speriati pentru tot restul vietii”, declara psihologul.
Potrivit Institutului National de Sanatate Mintala din Statele Unite, 7% dintre americani sunt afectati de fobie sociala. Exista doua forme a acestei afectiuni. Prima, numita fobie sociala generala, se intalneste cand o persoana sufera de anxietate in privinta oricaror forme de interactiune sociala, iar a doua este legata de indeplinirea unor actiuni, ca de exemplu teama de a vorbi in public sau de a face ceva in fata unui grup. Psihologul John Weaver afirma ca teama de a vorbi in public este cea mai daunatoare pentru cariera unei persoane.
Chiar daca, de multe ori, fobiile sunt ignorate atat de persoanele direct afectate, cat si de colegii de munca, se recomanda apelarea la ajutorul specialistilor in terapie. Una din metodele folosite pentru tratarea fobiilor este plasarea persoanei afectate intr-un cadru controlat similar celui in care apar starile de anxietate.
Simptome ale fobiilor la locul de munca
– Frica excesiva atunci cand persoana interactioneaza cu anumite elemente sau este pusa in fata unor situatii
– Continue atacuri de panica sau anxietate extrema
– Negarea faptului ca reactiile la elementele care provoaca teama sunt extreme sau irationale
– Scaderea semnificativa a calitatii si cantitatii muncii prestate de persoana afectata
– O scadere sensibila a anxietati in lipsa unor anumite elemente la locul de munca