Cum scapi de „sindromul post-vacanta”
Un studiu realizat de Institute of Leadership and Management Marea Britanie pe un esantion format din 2.500 de manageri arata ca o treime dintre intervievati lucreaza in concediu. 8 din 10 isi verifica constant e-mailurile, jumatate raspund la telefon in interes de serviciu, iar unul din 10 merge chiar la birou. Consecinta? 4 din 10 manageri se intorc la birou si mai stresati ca inainte de plecare.
Un alt aspect care reiese din cercetare este faptul ca angajatilor le ia mai mult timp sa se relaxeze. Majoritatea au declarat ca ajunsi la destinatie, in primele doua zile se gandesc doar la problemele legate de job.
Un sfat util este sa va faceti un program inainte de a pleca in vacanta. Acest lucru va ajuta sa reintrati in ritm mult mai usor. Sau, in loc sa stati pe plaja si sa va ganditi la tot felul de scenarii, mai bine sunati ocazional un coleg de munca si aflati cele mai noi informatii. Astfel veti fi scutit de eventuale surprize neplacute.
Legat de birou si in concediu
Managerii romani nu fac exceptie. In autoreply-uri, majoritatea managerilor anunta data intoarcerii, precizeaza ca vor avea acces la Internet si ca isi vor verifica e-mailurile, si lasa numere de telefon „pentru urgente”.
Simona Simion-Popescu, Human Resources& LSS Business Transformation Director, Xerox Central EasternEurope, Israel& Turkey (CIT), este un caz fericit. Ea prefera sa nu fie conectata 100% de activitatile legate de job in vacanta.
„Nu sunt dependenta sa stiu tot ce se intampla in absenta mea, nu citesc toate mailurile si nu raspund la toate telefoanele. Chiar reusesc sa ma deconectez de la problemele zilnice. Las emailul in seama unei colege si conventia e sa-mi trimita sms daca «arde» sau daca considera ca e ceva ce ar trebui sa citesc inainte sa ma intorc din vacanta. Obisnuiesc insa, sa raspund altor doua, trei persoane, inclusiv sefului meu”, spune ea.
Un alt caz este cel al Oanei Sandu, PR&Marketing la Achieve Global Romania, care, de doi ani, reuseste sa se bucure cu adevarat de vacanta.
“Nu am fost dintotdeauna atat de norocoasa. Pana nu demult, mergeam la serviciu intr-un alt decor (plaja lua locul mobilei de birou), cu alt device (telefonul mobil substituia computerul) si ma incercau tot felul de sentimente ciudate. Telefonul nu suna, altcineva prelua urgentele in locul meu. Mi-a trecut prin minte ca am fost subit concediata. In realitate, compania pentru care lucrez in prezent este populat[ de astfel de oameni, care incurajeaza prin exemplu personal vacantele sanatoase”, spune Oana Sandu.