Concert de muzică veche
Filarmonica “George Enescu” anunță prezența la București în cadrul Stagiunii de marți seara a formatției de muzică veche Codex Trio Filip Ignac.
Formaţia Codex este specializată pe interpretarea autentică a muzicii baroce şi renascentiste din Transilvania şi Europa de est şi vest cu ajutorul instrumentelor de tip baroc: flaut travers baroc, flaut drept, shalmei, vioară barocă, violoncel baroc, viola da gamba, violone, cobză, lăută, clavecin şi instrumente de percuţie.
Ansamblul alcătuit din 3-11 membrii (în funcţie de programul prezentat) a realizat trei imprimări CD (în studioul Radio-Bucureşti şi Radio-Tg. Mureş) şi a participat cu multe concerte la festivalurile de prestigiu din ţară (Festivalul Internaţional a Muzicii de cameră din Braşov, Festivalul Muzicii Religioase din Tg. Mureş, Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, Sighişoara, Romexpo-Bucureşti şi concerte în cadrul stagiunilor ale filarmonicilor din ţară) şi peste hotare (Ungaria, Italia, Spania).
Conducătorul formaţiei este dr. Filip Ignác, cadru didactic la Facultatea de Muzică din Braşov.
Muzicienii din formatia de muzica veche Codex Trio Filip Ignac au găsit întotdeauna o plăcere deosebita în a interpreta melodii cunoscute cu mici (sau mai multe) transformări, de a crea variante ornamentate sau chiar variaţiuni pe lucrările notate în partitură. Toate epocile muzicale sunt pătrunse de diferite tehnici de improvizaţie, de variaţiune şi de ornamentaţie.
În Renaşterea târzie apare o tehnică nouă de interpretare şi de compoziţie: diminutio sau divisio (= diviziune), prin care o lucrare muzicală existentă deja, utilizând această tehnică, devine o creaţie nouă.
Programul oferă o imagine despre aceste tehnici de ornamentare din barocul german, italian si transilvănean.