Cinci sfaturi pentru viață
E greu să dai sfaturi, cel puțin mie așa mi se pare. Dar câtă nevoie ai câteodată să afli părerea altora despre situația în care te afli.
De-a lungul anilor am întâlnit cum se spune, “omul potrivit” atunci când am avut de luat câte o decizie foarte importantă. Cred că am avut mult noroc.
Iar sfaturile primite de la ei mi-au călăuzit drumul profesional.
1. Foloseste-ți timpul în favoarea ta
Eram în perioada în care simțeam că locul de muncă nu-mi oferea suficiente provocări. Primul meu șef expat, care dealtfel mă sunase în concediu de maternitate să afle când sunt dispusă să mă întorc la job, mă asculta răbdător. Eram total nemulțumită de ritmul nu foarte susținut în care se nășteau noi proiecte și băteam cu “mânecile suflecate” la ușa șefului solicitându-i să facă la rândul său presiuni la nivelul superior pentru schimbările de care angajații aveau nevoie.
Trecând peste tenta de dojană pe care mi-o exprimam la adresa conducerii organizației, superiorul meu mi-a dat toate explicațiile de care aveam nevoie pentru a înțelege strategia de resurse umane a grupului care preluase compania. La sfârșitul acestei povești, care spre bucuria mea, a fost una la a cărei realizare am reusit să particip, mi-a dat un sfat uimitor:
“Dacă ai mai multă energie decât îți solicita locul actual de muncă, de ce nu profiți de acest timp relativ liber să faci ceea ce-ți dorești pentru dezvoltarea ta personală și profesională?”
Era incredibil să primesc această recomandare din partea șefului, cu atât mai mult cu cât ne cunoscusem doar cu câteva luni în urmă, dar am făcut exact ceea ce îmi recomandase. Au fost doi ani în care am învățat și mi-am dezvoltat abilități care ulterior mi-au folosit imens de mult.
2. Dacă îți dorești cu adevărat ceva, cere!
Neastâmpărul mă caracterizeaza și astăzi, în pofida anilor care au trecut. Vreau să trăiesc consumând din consistența vieții.
Ajunsesem să fac parte din povestea care cu doi ani în urmă mi-o împărtășise șeful meu. Al doilea mandat de management implementa noua strategie. Schimbarea era cuvântul cheie care îmi călauzea viața profesională și îmi doream imens să fac parte din ea. Simțeam totuși că prea mulți factori necunoscuți mie îmi pot limita accesul la acest parcurs. Am avut, cum spuneam, norocul sa întâlnesc oameni deschiși la minte cu care să pot discuta ce mă frământa.
După câteva runde de explozii emoționale în care îmi exprimam indoielile referitoare la rolul care mi s-ar atribui în schimbarea atât de așteptată, interlocutoarea mea îmi spuse: “Dacă crezi că tu ești cea mai potrivită să ocupi acel post, du-te și cere-l. Bate cu pumnul în masă ca să-l obții, așa măcar nu o să regreți că nu ai făcut tot ceea ce puteai ca să-l ai.”
Cât de potrivită era această abordare. Venea exact pe măsura dorinței mele de implicare în procesul de schimbare de paradigmă în resurse umane. Și era al naibii de eficient, urmând ca în momentul următor să primesc un răspuns, oricare ar fi fost acela.
3. Nu face compromisuri
Greu, tare greu. Nu-mi imaginam o viață în care să nu accepți ceea ce alții consideră ca ar fi corect. Sfatul acesta părea de la început de nerespectat și nu mi-am putut abține întrebarea: “Cum? Spune-mi tu cum ai reusit?”
“Totul stă în greutatea pe care o duci cu tine. Să nu ajungi să faci compromisuri în urma cărora să numai poți ridica privirea din pământ. Cât timp o sa poți să te uiți în ochii celor din jur fără să clipești înseamnă că ești împăcat cu ceea ce ai făcut în viață.”
Așa am și făcut. Am rămas să pun umărul acolo unde a fost nevoie cât timp am putut să privesc în ochii oricărei persoane care mi-a ieșit în cale.
4. Folosește-ți intuiția
Venise timpul să duc mai departe mesajul angajatorului și să susțin implementarea unei strategii diferite de tot ceea ce se întâmplase până atunci în domeniu. Mă așteptau multe necunoscute și decizii care trebuiau luate pentru bunul mers al tuturor. Când greutatea lor îmi apăsa umerii am găsit din nou susținere în încurajarea superiorului meu. “Ai fler la oameni”, mi-a spus. “Nu te teme să mergi în direcția în care te trage sufletul, nu poti să greșești, pentru că munca ta este în folosul lor”.
Am învățat să trăiesc presiunea punându-mi la treaba mintea și sufletul deopotrivă. În finalul carierei din multinațională am mai primit un sfat care mi-a confirmat că intuitiv am trăit cât am putut de comfortabil: Să-mi împărtășesc emoțiile. Am avut și mi-am arătat tuturor trăirile. Și cred că astfel mi-a fost mai ușor să conving în ceea ce am avut de făcut.
5. Nu înceta să visezi
Sfârșit și început. Așa arăta anul în care am înțeles că fiecare dintre noi are un drum numai al lui și e păcat, tare păcat, sa nu ni-l urmăm. Frământarile, ezitările și temerile, de ce să nu recunosc, au devenit nesemnificative când am ales să-mi ofer un vis. Numai eu puteam să-i dau viață. Nimeni altcineva nu știa mai bine ca mine ceea ce îmi doream.
Să lucrez cu oameni, să fac parte din viață trăind alături de ei, de povestea lor.
“Ce fel de oameni?” Din nou urma să răspund la întrebări rigide care mă ajutau să segmentez piețele de potențiali clienți vorbind în termeni comerciali.
Să vedem:
– Oameni care vor să meargă mai departe, oameni care caută să crească mereu, care scormonesc după esența a tot ceea ce fac. Oameni maturi, responsabili și profunzi.
– Dar și oameni tineri, la început de drum, curiosi, de nestăvilit în atingerea idealurilor lor.
– Dar cel mai frumos vis care urma să prindă viață era să pot însoți pe propriul drum și omuleti, adică copii.
Așa a luat naștere Yourway, un concept autentic de identificare și dezvoltare a potențialului profesional și personal.
Sfaturile primite in momente de răscruce au ținut loc de licoarea miraculoasă pe care Făt Frumos o soarbe când pleacă să-l învinga pe balaurul cu șapte capete. Privind în urmă am realizat că sunt cele cinci sfaturi care mă călăuzesc zi de zi în alegerile pe care le fac.
Mihaela Feodorof,
Life & Career Coach, Managing Partner, Yourway Counseling
www.yourway.ro