Caru’ cu bere, istoria unei afaceri care durează de 135 de ani
De la sfârșitul anului 2006, după finalizarea procesului de retrocedare și după finalizarea renovării, Caru' cu bere, sub managementul operațional al grupului City Grill, şi-a crescut cifra de afaceri anual cu 10-15% .
Dragoș Petrescu a declarat că restaurantul Caru' cu bere are, astăzi, peste 2.500 de clienți în fiecare zi, dintre care 36% sunt străini. Succesul, a continuat CEO-ul Grup City Grill, stă în frumusețetea și în savoarea locului, dar și în parteneriatul „extraordinar” dintre City Grill și Niculae Mircea.
„Cei care vin să viziteze Bucureștiul nu pot să nu viziteze și Caru' cu bere. Calitatea este dată de excelența în execuție, iar cea mai bună promovare este gura târgului”, a adăugat CEO-ul Grup City Grill.
„De 8 ani am reînviat spiritul Caru’ cu Bere, în prezent fiind considerat una dintre cele mai importante atracţii ale Centrului Vechi şi destinaţia principală pe care bucureştenii o aleg atunci când îşi invită prietenii din străinătate la masă, după cum reiese din ultimul studiu realizat de noi. La Caru’ cu Bere vine tot românul, măcar o dată: vârstnici – nostalgici ai vremurilor de studenţie, familii, pensionari pentru ofertele dedicate lor, studenţii în pauza dintre cursuri, şcolari care vin să asculte povestea Carului, tineri care înainte să meargă în club servesc masa. Aproximativ 40% din clienţii Carului sunt străini, veniţi organizat prin agenţiile de turism, dar şi individual. Reţeta noastră este simplă: am înţeles că oamenii vor mâncare autohtonă bună şi deosebită, la preţuri decente, toate acestea într-o atmosferă veselă şi destinsă, asociată cu un program artistic specific românesc. La o notă de plată medie de 35 euro putem spune că este destul de accesibilă o masă la noi”, a explicat Dragoş Petrescu.
Dragos Petrescu: Renovarea, gata într-un an jumate
În urmă cu ceva timp, au fost demarate lucrările de refacere a faţadei şi a interioarelor de la nivelurile superioare. Lucrările sunt ample şi vor dura până la finele anului 2015.
„Lucrările de renovare au început acum un an și jumătate și sperăm că vor fi gata într-un și jumătate. Nu am vrut să cream un concept nou, ci să ofeir iar strălucire vechiului”, a adăugat managerul Carului.
Construcţia actualei berării a fost realizată după proiectul arhitectului de origine poloneză Zigfrid Kofczinsky, care a participat la edificarea mai multor obiective arhitecturale importante din România, inclusiv castelul Peleş. Interiorul, ce a fost completat în anii ‘24 – ‘28 cu partea din faţă, poartă amprenta stilului neogotic de la elementele decorative, lambriuri, vitralii, picturi murale, candelabre până la elementele de feronerie.
Suprafaţa utilă a restaurantului este de 1.600 de metri pătraţi, iar la cele două etaje sunt locuinţe cu şapte camere până în 50 de metri pătraţi. Caru’ cu bere a fost dotat încă de la început cu instalaţie de climatizare şi de apă, având şi puț propriu, iar un lift exterior de marfă este folosit pentru aprovizionare.
Istoria Carului cu bere
Astăzi, Caru' cu bere este un restaurant pe care, dacă ajungi în București, nu ai nici cum și nici de ce să-l ratezi. La origini, însă, a fost o berărie, care se numea La Caru' cu bere și care a fost fondată de ardeleanul Ion Căbășanu (1846-1934 – voluntar în armata română – 1877), unde erau angajaţi doi nepoţi ai acestuia, Ion Mircea (1860-1998) şi Gheorghe Mircea (1865-1943), toţi trei veniţi în Bucureşti din comuna transilvăneană Cața (zona Rupea-Sighișoara), care aparţinea, pe atunci, Imperiului Austro-Ungar.
După 20 de ani, în 1899, Nicolae şi Victor Mircea, fraţii lui Ion Mircea, invitau cunoscătorii prin Avis-ul din ziarul Adevărul în hala nou construită din Str. Stavropoleos, nr. 5, la o bere specială ce rivaliza cu cea mai bună bere din Munchen.
Crama a fost deschisă în anul 1930 ca salon de vânătoare şi, respectiv, cramă de vinuri. Aici se bea pe vremuri vinul la carafă, vestita baterie de vin. Spaţiul este acum un adevărat muzeu ce găzduieşte halbe de bere din perioade diferite de timp.
Printre muşterii cu renume care au mâncat la Car se numără George Coşbuc, Onisifor Ghibu, Delavrancea, Caragiale şi Goga, dar şi personalităţi internaţionale, precum Kirk Douglas, Jean-Paul Belmondo, Edward Kennedy, membrii trupei Rolling Stones, Demi Moore, Jon Voight, Danny Trejo, Prinţul Moştenitor al Japoniei – Naruhito