3 mai – Ziua Internaţională a Libertăţii Presei
Declaraţia din 1991 a fost manifestul jurnaliştilor africani aflaţi în Windhoek, Namibia, la seminarul organizat de UNESCO cu tema “Promovarea presei africane independente si pluraliste”. Ideile lor şi pasiunea cu care au susţinut faptul că presa – la acea vreme, printul – trebuie să fie total independentă şi parte a procesului de construire şi maturizare a unei adevărate democraţii, au luat amploare la nivel global. Ulterior, zece ani mai târziu, principiile declaraţiei au fost extinse şi către presa tip radio, televiziune.
Despre libertatea presei, despre eforturile ca ştirile şi articolele să reflecte adevărul şi realitatea, ar fi multe de spus. Dar haideţi să ne gândim şi la aspectul pericolului şi riscurilor la care sunt expuşi jurnaliştii.
International Press Institute este doar una dintre organizaţiile care incurajează şi monitorizează activitatea jurnaliştilor, la nivel mondial. În afară de preocuparea pentru o presă liberă şi cu adevărat profesionistă, statistica ţinută de acest institut, pe care ne e greu să o acceptăm, “spune” că nu mai puţin de 35 de jurnalişti au decedat până la această data (3 mai 2013) încercând să trimită ştiri, să corespondeze sau să investigheze subiecte în locuri fierbinţi ale planetei – Pakistan (6 jurnalişti), Siria (5), Brazilia (4), Somalia (4), Guatelama (2), Paraguay (2) şi multe alte ţări. Trist, dar lista este deschisă. Ca şi membrii acestei organizaţii şi noi sperăm ca numărul să nu mai crească – în 2012 cifra jurnaliştilor căzuţi la datorie sau pur şi simplu asasinaţi pentru că deveniseră incomozi a ajuns la 133.
Anul acesta, pe 18 aprilie, UNESCO a lansat studiul “Pressing for Freedom: 20 Years of World Press Freedom Day”, la 20 de ani de la data primei sărbătoriri a Zilei Presei, fiind încă o ocazie de a informa cetăţenii despre faptul că în numeroase ţări publicaţiile sunt cenzurate sau chiar închise, editorii şi responsabilii de ediţie fiind hărţuiţi, atacaţi, reţinuţi ilegal şi chiar asasinaţi, comunitatea fiind una din forţele care pot schimba acest curs al evenimentelor.
Ziua de 3 mai este şi prilejul de a reminti guvernelor despre obligaţia de a-şi respecta angajamentul în ceea ce priveşte libertatea presei, dar şi o zi în care toţi cei ce lucrează în media (şi domeniile conexe) ar trebui să reflecteze la problemele de etică şi reputaţie a profesiei de jurnalist.