10 greșeli costisitoare pe care trebuie să le eviți când pleci în vacanța de vară
Ceva sigur va merge prost, însă secretul pentru o vacanță reușită este să te asiguri că anumite lucruri nu vor merge extrem de rău. Cu asta în minte, iată zece pași pe care trebuie să-i eviți când, în sfârșit, pleci în vacanța la care visezi încă de anul trecut.
1. Prea multe bagaje. Multă lume constată cu surprindere în aeroport că trebuie să plătească mai mult la îmbarcarea în avion. Verificați înainte ce greutate trebuie să aibă bagajul de cală, și ce dimensiune, în funcție de compania aeriană cu care zburați. Unele companii spun 32 de kilograme, altele mai mult și altele mai puțin. Taxele pentru greutate în plus sunt considerabile. Fiți atenți că și bicicleta, în cazul în care plănuiți să o luați în vacanță, vă v-a costa suplimentar. Mai bine optați pentru un bagaj minimalist, căci vă veți face un serviciu cărând mai puțin.
2. Prea puține bagaje. Mai ales dacă ai copii pe care îi iei cu tine. În cazul în care zburați departe, asigurați-vă că ați luat jucării, gustări și ce știți că mai au nevoie copiii. În aeroport toate lucrurile astea sunt mult mai scumpe.
3. Nu ai informat banca la care ai cardul că pleci în vacanță. Dă un telefon și informează-i. Trebuie să te asiguri că acel card va funcționa oriunde, mai ales dacă pleci în țări exotice, ca de exemplu Iran. De asemenea, verifică dacă ai activat cardul la banca care ți l-a emis, în cazul în care ai un card nou.
4. Nu știi exact cum ar trebui să folosești internetul pe telefonul mobil. Dacă țara în care pleci e pe alt continent, costurile la internet pe mobil pot fi foarte mari. Câteva mailuri intrate în inbox într-o țară precum Nepal, va crește factura de trei ori. Atenție mare, verifică prețurile înainte și dacă ți se par prea mari, lasă smartphone-ul acasă și ia cu tine un telefon mai vechi, fără internet. Sau măcar oprește internetul pe mobil.
5. Nu ai prevăzut taxe suplimentare. S-ar putea ca hotelul să coste decent, însă este posibil să existe alte taxe pe care nu le-ai avut în vedere. Dacă pleci cu mașina, vezi că multe hoteluri cer bani serioși pentru parcare. Și fii atent la prețul benzinei în alte țări. De pildă, în Turcia benzina este chiar mai scumpă decât în România.
6. N-ai luat cu tine încărcătorul. Dacă nu poți trăi fără dispozitivele electronice, e bine să nu-ți uiți încărcătorul. Dacă ai unul universal, care încarcă mai multe telefoane, cu atât mai bine. S-ar putea ca un încărcător să nu coste neapărat o avere și prin alte părți, însă e posibil să nu-l găsești în primul magazin.
7. Ți-ai luat vacanță când își ia toată lumea. Uneori, s-ar putea să nu poți evita asta, astfel că trebuie să te obișnuiești cu gândul că vei plăti mai mult, vei sta la cozi și traficul va fi mai aglomerat.
8. Nu ai verificat asigurările de care ai nevoie. Mai ales dacă mergi cu mașina sau dacă vrei să închiriezi mașină acolo unde mergi. Verifică în prealabil costurile și dacă perioada e aglomerată, fă-ți o rezervare înainte.
9. Nu ai fost atent la regulile de călătorie din alte țări. E important să te informezi asupra regulilor, mai ales dacă pleci în țări a căror cultură nu o cunoști. De pildă, în multe țări islamice nu poți intra dacă ai alcool cu tine sau dacă ai băut înainte. În Japonia, de exemplu, nu poți călători cu un cuțit la tine și poți ajunge chiar la închisoare din această cauză. Atenție și în țările unde încă mai sunt dictaturi. E foarte posibil să fie interzis să fotografiați statuia cu liderul local sau alte instituții ale statului.
10. Nu te-ai interesat asupra regulilor care țin strict de viața sălbatică din țara în care mergi. Sau pur și simplu de viața animalelor de pe stradă. Atenție mare, căci poate fi costisitor dacă încalci o astfel de regulă. Dacă vrei să călătorești în parcuri naționale, verifică înainte cât te costă permisul de intrare și ce reguli trebuie să respecți după ce îl obții.