Ziua Internațională a Cărții. Minunea cititului și bibliotecile cu care se mândresc țările din întreaga lume
Uitate de unii, îndrăgite încă de alții, cărţile…normale păreau a fi luat un loc pe bancheta din spate în dauna cărţilor electronice, tabletelor. Dar nu este chiar aşa! Vânzările de cărţi fizice au crescut în ultimii trei ani în Statele Unite, spre exemplu. În plus, se preconizează profituri mari în această industrie, potrivit Bloomberg.
„Piaţa de carte se află într-o stare mai bună decât se aşteptau oamenii acum cinci ani”, spune analistul Ian Whittaker. Vânzările globale de cărţi electronice vor însemna mai puţin de un sfert din veniturile industriei în 2020, în condiţiile în care veniturile din cărţi fizice va rămâne cam la fel în următorii ani, 46 de miliarde de dolari, potrivit PwC.
Piețe emergente
„Cărţile rămân o parte strategică a business-ului nostru”, spune Thomas Rabe care conduce Bertelsmann, un conglomerat german fondat în 1835 care azi are 117,000 de angajaţi în TV, media, dar şi în educaţie. De asemenea, el deţine şi o parte importantă din Penguin Random House, cea mai mare editură din lume.
Vânzările Penguin Random House a ajuns la 3,7 miliarde de euro în 2015, în creştere de la 2,7 miliarde de euro în 2013. În plus, profiturile în 2015 au ajuns la 557 milioane de euro. Asta s-a întâmplat în special datorită pieţelor emergente ca India, dar şi cărţilor bestseller precum “The Girl on The Train” sau „Fifty Shades”.
Vânzările de cărţi electronice au scăzut constant din 2011 până în prezent, în timp ce vânzările de cărţi au reînceput să crească după 2013. În timp ce produse precum dicţionarele, enciclopediile sau atlasele au pierdut foarte mult deoarece oamenii pot obţine aceleaşi informaţii din online, însă bestseller de ficţiune au compensat. 5 din 10 cărți bestseller din SUA au fost publicate de Penguin Random House.
Cât privește România, mai multe surse estimau piaţa de carte la 60 de milioane de euro în 2014 și, probabil, la un nivel similar în 2015. În aceste condiţii cartea electronică are o cotă de piaţă de 0,5% din totalul vânzărilor de carte.
Cele mai frumoase și valoroase
Într-o epocă a smartphone-urilor şi a cărţilor electronice s-ar părea că bibliotecile și-au pierdut din popularitate. Nu este însă adevărat. Bibliotecile au fost și vor rămâne centre culturale deoarece popularitatea lor nu scade, atâta timp cât știi unde să le cauți.
Iată un top al celor 20 cele mai frumoase și valoroase biblioteci din lume, realizat de Business Insider.
1. Biblioteca Melk Benedictine Abbey, Austria
Bazele acestei biblioteci au fost puse în jurul anului 1089, dar de abia în anul 1700 împăratul Austriei a decis că toate manuscrisele vechi care se regăsesc acum în colecție să fie așezate în mod organizat într-o clădire special gândită pentru acest lucru.
2. George Peabody Library, SUA
Parte a Universității John Hopkins University din Baltimore, Maryland, SUA, această bibliotecă are un design remarcabil. Construcția a fost terminată în 1878 și adăpostește în prezent peste 300,000 de volume.
3.Biblioteca Regală din Copenhaga, Danemarca
Biblioteca datează din 1482 și este cea mai mare din Scandinavia, cu mai mult de 2,5 milioane de volume și peste 55.000 de manuscrise, inclusiv ale unor danezi renumiți, cum ar fi Hans Christian Anderson, Soren Kierkegaard și Karen Blixen. Cea mai mare anexă a bibliotecii, construită în anul 1999, este Diamantul Negru, o extensie modernă în granit negru lustruit.
4. Biblioteca Universității de Artă Musashino, Japonia
Clădirea acționează precum o arcă de dimensiuni impresionante păstrând 200 000 de exemplare dintre care 100 000 vor constitui o arhivă deschisă (ușor accesibilă) aranjate la interiorul volumului cu două niveluri și 6500 mp ai bibliotecii. Se crează impresia unei păduri de cărți prin suprapunerea pereților înalți de 9 metri cu rafturi în care, din loc în loc au fost realizate perforații de mari dimensiuni pentru a permite spațiilor să comunice. Printr-o mare deschidere vitrată se pot vedea rafturile de cărți de la interior și circulațiile definite de acestea.
5. Biblioteca Publică din Boston, SUA
Se presupune că biblioteca a fost deschisă publicului larg în anul 1848. În prezent, Biblioteca Publică din Boston are aproximativ 9 milioane de volume în dotare, ceea ce înseamnă ca este una (mai exact a doua din lume) din cele mai complete și, în același timp, complexe biblioteci nu doar din Statele Unite, ci și din întreaga lume.
6. Biblioteca Metropolitană din Stuttgart, Germania
Această bibliotecă este foarte controversată, mulţi spun că e inovativă, alţii că nu se potriveşte cu mediul înconjurător. Şi, totuşi, este una dintre cele mai interesante clădiri din zonă, împreună cu Muzeul Porche din apropiere. A fost proiectată de arhitectul neamţ de origine coreeană Yi Eun-young, iar designul a fost inspirat de Panteonul din Roma.
7. Biblioteca José Vasconcelos, Mexic
Este cea mai mare bibliotecă din Mexic și de pe continental american. Cu o suprafață totală de 38.000 metri pătrați, biblioteca este o construcție în stil modernist, cu multă sticlă. José Vasconcelos Library mai este cunoscută și ca „Megabiblioteca”.
8. Biblioteca Liyuan din Beijing, China
Situată într-un sat mic de lângă Beijing, biblioteca are o poveste impresionantă. Aceasta este construită din grinzi de lemn, iar exteriorul este acoperit cu bastoane. Lumina bibliotecii vine de la fisurile din cadrul nuielelor. Biblioteca este considerată a fi eco, dat fiind faptul că este realizată din materiale reciclabile.
9. Biblioteca şi Casa de cultură din Vennesla, Norvegia
Structura bibliotecii este una foarte interesantă, ea fiind constituită din 27 de „coaste”. Coastele dau o formă geometrică interesantă si linia acoperişului dă, de asemenea, acea orientare ondulată si elegantă spatiului generos din interior. Tot ele delimitează spaţiile personale de studiu create în bibliotecă. Noua bibliotecă din Vennesla înglobează şi o cafenea, săli de conferinţă şi săli administrative, legând o casă comunitara şi un centru de învăţare.
10. Biblioteca Beinecke Rare Book and Manuscript Library de la Yale University din New Haven, SUA
Și această bibliotecă este catalogată ca fiind printre cele mai valoroase biblioteci din lume. Se regăsește la Universitatea Yale și este deschisă din 1963. Biblioteca a reușit să colecționeze câteva milioane de cărți rare, în mare parte referitoare la teologie, științe naturale și literatură.
11. Biblioteca din Alexandria, Egipt
Cândva cea mai mare bibliotecă din lume – conţinând lucrări ale celor mai mari gânditori şi scriitori ai Antichităţii, printre care Homer, Platon, Socrate şi mulţi alţii -, Biblioteca din Alexandria a fost aparent distrusă de un incendiu uriaş, în urmă cu 2 000 de ani, iar lucrările pe care le adăpostea s-au pierdut. Astăzi, ideea unei biblioteci universale situate într-un oraş celebrat drept centrul învăţării lumii antice a ajuns la nivel de mit. Noua Biblioteca din Alexandria a fost construită în 2002 pentru a aduce un omagiu bibliotecii originale. Clădirea este concepută ca un cadran solar și înclină spre Marea Mediterană.
12. Biblioteca Centrală din Seattle, Washington, SUA
A fost deschisă publicului la data de 23 mai 2004. Are 11 etaje cu înălţimea de 56 metri şi aproximativ 1,45 milioane de cărţi. Mai mult de 2 milioane de persoane au vizitat noua bibliotecă în primul an. Biblioteca Centrală din Seattle include caracteristici inovatoare precum „o carte spirală” la nivelurile 6-9, care afişează întreaga colecţie de non-ficţiune într-o formă continuă şi un living room de 16 m înălţime de-a lungul Fifth Avenue.
13. Biblioteca Colegiului Trinity, Irlanda
Biblioteca Colegiului Trinity este o bibliotecă a universității din Dublin, care a luat ființă în anul 1592. Ea are 4,5 milioane de cărți, care constau printre altele în manuscripte istorice, incunabule sau tipărituri vechi, fiind cea mai mare bibliotecă din Irlanda. Clădirea bibliotecii în decursul timpului a fost extinsă la mai multe clădiri, din care patru din ele se află pe campusul Colegiului Trinity și una se află pe teritoriul spitalului St. James.
14. Biblioteca Sir Duncan Rice din campusul Universitatii Aberdeen, Marea Britanie
Biblioteca este un spațiu cu design modern, ale cărei fațade exterioare sunt definite printr-o serie de panouri izolate și vitraje performante care generează un model abstract. Parterul găzduiește foaierul și cafeneaua, spații care pot fi folosite pentru organizarea diferitor expoziții, seminarii sau lecturi. Volumul în spirală din atriumul bibliotecii leagă vizual cele opt niveluri, iar forma ovoidală ce glisează de la un etaj la altul oferă un element ce contrastează cu liniile curate ale volumului exterior.
15. Biblioteca de Sainte-Geneviève din Paris, Franța
Acesta a fost proiectat de Henri Labrouste, iar construcția a durat din 1838 până în 1850. Biblioteca este descrisă ca fiind „un templu de cunoștințe și un spațiu pentru contemplare”.
16. Biblioteca Congresului din Washington DC, SUA
A fost construită în anul 1800 şi conţine peste 30 de milioane de cărti. Este biblioteca publică cea mai mare şi importantă a Uniunii, fiind de fapt biblioteca natională a Statelor Unite ale Americii. Aceasta conţine mai mult de 30 de milioane de cărţi şi alte materiale tipărite în peste 470 de limbi, mai mult de 61 de milioane de manuscrise, cele mai rare colecţii de cărţi din America de Nord, inclusiv forma nefinisată a Declaraţiei de Independenţă, una din cele patru copii existente in toată lumea a Bibliei lui Gutenberg, peste 1 milion de ediţii ale ziarelor din toată lumea din ultimele trei secole, peste 6.000 de benzi desenate, filme, 4.8 milioane de hărţi, 2.7 milioane de înregistrări, peste 13.7 milioane de poze şi imagini, inclusiv desene arhitecturale şi piese de artă, Betts Stradivarius şi Cassavetti Stradivarius.
17. Biblioteca Centrală din Kansas, Missouri
Este formată din Biblioteca Centrală şi 9 filiale. La construirea bibliotecii au contribuit inclusiv cititorii din Kansas. Ei au fost rugaţi să nominalizeze cele mai importante lucrări care au legătură cu acest oraş şi care să ilustreze faţada clădirii, astfel că, faţada relevă cărţi precum „Stăpânul Inelelor”, „Romeo şi Julieta” sau „Aventurile lui Huckleberry Finn”. Treptele arată şi ele ca un teanc de cărţi. Departamentul de împrumut interbibliotecar a împrumutat anul trecut 99.825 materiale altor biblioteci.
18. Biblioteca Națională din Priștina, Kosovo
Biblioteca națională din Priștina, Kosovo a fost proiectată de un arhitect croat şi a fost dată spre folosinţă în anul 1982. Are un design cam ciudat şi s-a bucurat de o mare faimă tocmai pentru că a intrat în numeroase topuri ale celor mai urâte clădiri din lume.
19. Biblioteca Publică din Vancouver
Biblioteca Publică din Vancouver ocupă locul al treilea în topul celor mai mari sisteme de biblioteci publice din Canada, cu peste 373000 posesori de card şi mai mult de 9 milioane de publicaţii împrumutate anual. Biblioteca Publică din Vancouver inspiră şi îmbogăţeşte spiritul uman. Ea reflectă diversitatea comunităţilor noastre şi oferă acces la cele mai inovatoare idei din lume.
20. Biblioteca Statului Vatican
Este una dintre cele mai vechi biblioteci din lume și conține una dintre cele mai importante colecții de texte istorice. Fondată oficial în 1475, deși, în realitate este mult mai veche, ea are 75.000 de codice din întreaga istorie. Din iulie 2007, biblioteca a fost temporar închisă pentru renovare și redeschisă în septembrie 2010. Printre piesele cele mai faimoase ale Bibliotecii Vaticane se află Codex Vaticanus, cel mai vechi manuscris al Bibliei cunoscut.
În România
Nu în ultimul rând, ne permitem să adăugăm la lista publicației sus menționate, un loc 21: Biblioteca Universităţii Tehnice din Iaşi, România.
Mai mult de 400.000 de utilizatori au votat în favoarea acestei biblioteci, nu demult, în cadrul unui sondaj creat pe boredpanda.com. Această minunată bibliotecă a fost înfiinţată încă din anul 1948 în cadrul actualei Universităţi “Al. Ioan Cuza”. Ea deţine un număr de 962.528 documente: 522.187 cărţi, 129.332 reviste, 5.042 CD-uri, DVD-uri şi 305.967 documente tehnice.
Noaptea Cărților Deschise la București
Pe 23 aprilie, în Parcul Colțea din București se va sărbători, pentru al 5-lea an consecutiv, Noaptea Cărților Deschise – o importantă campanie dedicată lecturii, organizată de către Editura Litera. Cu această ocazie este inițiat cel mai mare schimb de cărți unde cei pasionați de lectură se vor alătura demersului Litera, ce are ca scop final schimbarea destinului unor cărți și, implicit, al unor oameni. Cărțile strânse în cadrul campaniei, în intervalul orar 20.00 – 24.00, vor fi donate către cinci biblioteci școlare din zone defavorizate ale țării.
După schimbul de cărți, seara va continua cu o invitație inedită din partea Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”: cititorii participanți la Noaptea Cărților Deschise vor putea privi cerul și stelele prin telescopul Observatorului și la îndrumarea specialiștilor.