Taticii, mai reticenti fata de concediul parental
La nivelul anului 2006, 64% dintre femeile din judetul Giurgiu au apelat la un concediu maternal, iar barbatii in jur de 36%. In Mehedinti, circa 32% dintre barbati si-au luat concediu parental, iar dintre femei, 68%. Tot in Mehedinti, in primul semestru al anului 2007, procentul femeilor care apeleaza la un concediu parental a crescut fata de anul 2006, ajungand la 72%, iar la barbati a scazut cu trei procente ajungand la 28%.
Potrivit raportului, in primul semestru al anului 2007, au beneficiat de concediu parental in jur de 73% dintre femei si 27% dintre barbati, la nivelul judetelor Giurgiu si Botosani.
Potrivit datelor Directiei Judetene de Munca si Solidaritate Sociala Vaslui, la sfarsitul lunii octombrie 2006, 3.494 de persoane din judet se aflau in concediu de crestere a copilului. Dintre acestea, aproape 700 sunt tati, pentru ca salariul sotului este mai mic decat indemnizatia. Astfel, ei prefera concediul de paternitate ca sa ia indemnizatia de crestere a copilului.
La nivelul Municipiul Bucuresti, conform datelor Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie din Bucuresti, in jur de 9% dintre barbati au accesat in acest an concediul parental.
Ce spune legea
Conform legii 210/1999, concediul paternal este de 5 zile lucratoare sau de 15 zile lucratoare pentru tatii care au urmat un curs de puericultura (curs care consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice pentru ingrijirea copilului mic).
Potrivit Ruxandrei Teodorescu, Director HR la TVR, taticii pot solicita si concediu pentru cresterea copilului pana la doi ani, in cazul in care mama decide sa se intoarca la serviciu. La aceasta varianta apeleaza familiile in care mama are un salariu mai mare decat tatal, iar indemnizatia pentru cresterea copilului se situeaza mult sub salariul de care beneficiaza mama daca se intoarce la serviciu, dar undeva la nivelul salariului de care beneficiaza tatal.
Un tatic, fost cameraman la TVR, si-a luat in 2004 un concediu pentru ingrijirea copilului si a primit timp de doi ani, cat a durat concediul, o indemnizatie de 700 de lei, dupa care, de la 1 ianuarie 2005, a primit 900 de lei, prin intermediul unui card. "Am decis ca e mai bine pentru mine sa-mi iau concediu pentru ca sotia mea nu avea un motiv intemeiat sa o faca", a spus cameramanul. "Singurul dezavantaj", spune el, "a fost faptul ca salariul de pe cartea de munca a fost inghetat".
"In momentul de fata, in organizatia noastra, un numar de trei tatici se afla in concediu de crestere a copilului pana la varsta de doi ani", iar mamele sunt in numar de 25, a spus specialistul HR.
Si Codul Muncii acorda tatilor dreptul de a intra in concediu parental, dar contractul individual de munca se suspenda pe acea perioada. Totodata, este interzis prin lege ca salariatul care intra in concediu parental sa fie concediat. Ruxandra Teodorescu a amintit ca in cadrul institutiei "exista programe de instruire la care participa si angajatii care s-au reintors la serviciu, anticipat sau la termen, din concediul pentru ingrijirea copilului". Insa salariatii cu copii nu beneficiaza de programe speciale, cum ar fi organizarea unor spatii de joaca sau a unei gradinite pentru copii.
Cum e la altii…
Marriot International ofera tatilor cursuri si seminarii despre optimizarea relatiei cu copiii lor si modalitatile de optimizare a relatiei de familie si cuplu. Compania a gazduit workshop-uri pentru tati si un program adresat managerilor din top management, "Daddy Stress/Daddy Success". Astfel, compania a castigat mai ales la nivel de imagine si de fidelitate a angajatilor si a redus semnificativ sursele de stres datorate interactiunilor problematice dintre tati si copii.
Si compania 3M ofera angajatilor resurse informationale despre modul in care un angajat isi poate face un bun management al vietii profesionale si al vietii personale si un eveniment anual, "Family Day", in care membrii familiilor angajatilor pot participa la diverse evenimente organizate de companie.
Statistici internationale
In 2005, in Malta, doar doi tati si doua mame, care provin din sectorul de stat, din domenii precum Sanatatea, Educatia si Administratia Publica, au apelat la concediu parental. Dovada ca tatii care intra in concediul parental sunt foarte putini o reprezinta studiile care arata ca doar zece barbati si-au luat concediu parental in ultimii cinci ani. Legislatia din Malta permite 14 saptamani de concediu parental. In Islanda, tatii isi iau concediu parental pentru cel putin trei luni deoarece in societatea islandeza este o practica raspandita. Totodata, legea permite parintilor sa-si ia concediu parental separat, impreuna sau chiar sa solicite un part-time angajatorului pentru a ingriji copilul. Parintii primesc alocatii echivalente cu 80% din salariu, bani ce provin din Fondul pentru Concediu Parental.
Legislatia din Danemarca permite tatilor un concediu parental de pana la 34 de saptamani. In medie, tatii danezi isi iau concediu parental in jur de 3-4 saptamani. In 2004, circa 7% dintre tatii danezi si-au folosit dreptul la concediu parental.
In Lituania, in primul trimestru din 2005, 98,8% dintre femei si 1,2% dintre barbati au apelat la un concediu parental. In 2003, tatii si-au luat, in medie, un concediu parental de 50 de saptamani, iar mamele au avut 56 de saptamani. In concluzie, numarul tatilor care acceseaza concediul parental este in continua crestere, desi ponderea cea mai mare o au mamele.