Situația României în clasamentul global privind ușurința plății taxelor și impozitelor pentru o companie tipică
Documentul analizează ușurința plății taxelor în 190 de economii din întreaga lume prin luarea în calcul a trei mari indicatori: rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, timpul necesar conformării cu legislația fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligațiile de raportare și de plată a taxelor impuse, și numărul de plăți pe care trebuie să le facă o companie pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale.
Au făcut progrese
România a urcat 5 poziții, până pe locul 50, în clasamentul global PwC Paying Taxes 2017, care măsoară ușurința plății taxelor și impozitelor pentru o companie tipică în 190 de economii din întreaga lume, potrivit unui comunicat de presă al companiei de consultanță, transmis joi Agerpres.
Raportul de specialitate relevă faptul că multe dintre statele din Europa Centrală și de Est au făcut progrese în ultimul an în ceea ce privește ușurarea plății taxelor.
Astfel, Cehia a urcat de pe locul 122 până pe poziția 53 în clasament, Polonia a ajuns de pe 58 pe poziția 47, Slovacia de pe locul 73 pe 56, iar Ungaria a urcat de pe locul 95 pe 77. "(…) O evoluție spectaculoasă a avut și Moldova, care a urcat pe poziția 31 în clasamentul Paying Taxes, față de locul 78 înregistrat anul trecut. Acest lucru subliniază că suntem într-o competiție regională din ce în ce mai intensă privind ușurarea plății taxelor și a reducerii poverii fiscale, iar România ar trebui să continue și să intensifice ritmul măsurilor fiscale pozitive luate în ultimii ani pentru a se poziționa ca o destinație mai atractivă pentru investiții", consideră Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România.