Se dau 4,2 miliarde €. E cineva interesat?
„Investitii in oameni” e mesajul Fondului Social European care pune la dispozitie tarilor membre 75 miliarde de euro, aproape 10% din bugetul UE, in proiecte care vizeaza stimularea ocuparii fortei de munca. Romania e „prinsa” in proiect cu 4,2 miliarde de euro. Insa, companiile interesate trebuie sa se grabeasca. Povestea se intampla doar pana in 2013, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
In functie de fiecare stat, exista diferente intre criteriile de evaluare si perioada de timp care se scurge de la depunerea proiectului, pana la aprobarea lui si acordarea finantarii. Pana in prezent, Romania s-a inscris pe directia statelor unde birocratia este ceva mai rigida si complexa. Concret, timpul de evaluare si acordare a finantarii oscileaza intre patru si opt luni de la prezentarea proiectului catre Autoritatile de resort.
Exista si proiecte (de exemplu proiectele de grant) pentru care durata de evaluare si finantare variaza intre doua si patru luni, afirma Massimo Strohhecker, Presedinte Colfasa.
Conform AMPOSDRU – autoritatea de management care gestioneaza fondurile europene pentru resurse umane – in perioada 2008 si 2009 s-au depus un numar de peste 5.200 de proiecte pentru obtinerea de fonduri pentru resursele umane, astfel ca, tara noastra se situeaza pe acelasi palier cu Portugalia si Polonia.
Procedura de aplicare nu este deloc simpla si singurele instructiuni facute disponibile de autoritatile responsabile sunt cele publicate pe pagina web dedicata programului. „Sunt singurele detalii la care ai acces, de aceea ai nevoie de un consultant extern in pregatirea aplicatiei. Chiar si asa, este destul de greu sa parcurgi procedura si nu ai garantia ca la sfarsit obtii finantarea”, afirma Liliana Urziceanu, Director Resurse Umane Praktiker Romania, companie care a obtinut o cofinantare nerambursabila in valoare de 2,64 milioane de lei. Dar este o solutie extrem de buna pentru companiile care asaza dezvoltarea resurselor umane in prim planul activitatii lor, afirma oficialul.
Dupa primele sase luni de la demararea proiectului, compania trebuie sa prezinte un raport cu situatia in care se afla proiectul. In cazul in care compania nu a cheltuit 70% din valoarea prefinantarii, nu are dreptul sa mai primeasca alta. Companiile primesc 20% din valoarea totala a proiectului dupa finalizarea tuturor activitatilor.
Acest tip de finantari reprezinta un suport foarte valoros pentru companii, mai ales in perioada pe care o traversam, in care accesul la resursele necesare este tot mai dificil. „Ai, practic, la dispozitie o posibilitate imediata de a-ti suplimenta bugetul de pregatire pe langa care nu ar trebui sa treci indiferent”. Sorin Bogdan, Industrial Manager Romania & Moldavia Lafarge Ciment (Romania), care deruleaza in prezent un proiect cofinantat in valoare totala de 694.000 de lei, adauga: „Sunt resurse la dispozitia Romaniei. O parte pot fi accesate de institutiile de stat dar cateva programe operationale au linii de finantare si pentru mediul privat”.
In cazul Praktiker, totul a plecat de la dorinta de a-si construi un suport cat mai bun pentru strategia de dezvoltare continua a resurselor umane. Vazand care sunt obiectivele generale ale POSDRU, si-au dat seama ca raspund directiei pe care o urmareau in dezvoltarea echipelor si nevoii de a extinde aria de pregatire pentru angajatii cu atributii de management si coordonare.
In aceasta perioada de schimbari economice, a trebuit sa adaptam toate aspectele activitatii noastre, inclusiv partea de training.
„Daca pana in anul 2008 am putut vorbi despre o evolutie foarte rapida a pietei si de cresteri ale vanzarilor, anii 2009 – 2010 au adus schimbari majore pe toate planurile”, spune Liliana Urziceanu. Compania are nevoie in aceasta perioada de flexibilitate si adaptabilitate. La fel si oamenii ei: „Calea prin care aceste competente pot fi dobandite porneste de la o buna autocunoastere a propriei persoane, trece prin etapa de acceptare si cautare a solutiilor de dezvoltare individuala. Acestea sunt aspectele principale abordate pe durata proiectului nostru, Dezvoltarea capacitatii de invatare in context relational”.
In 10 ani, asociatia Colfasa a obtinut finantari din FSE pentru 20 de proiecte pe tematici precum instruirea si formarea profesionala, economie sociala, antreprenoriat. De exemplu, programul „Instrumente inovatoare in formarea profesionala pentru cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor” are o durata de doi ani si este implementat in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, iar „scopul este de a creste adaptabilitatea lucratorilor din Regiunea Bucuresti-Ilfov, prin imbunatatirea competentelor profesionale ale acestora, si prin acces la formarea continua, pe tot parcursul vietii”, afirma Massimo Strohhecker, Presedintele asociatiei. Trei programe de formare vor fi implementate cu ajutorul platformei e-learning, pentru 200 de persoane.
Praktiker urmareste astfel sa dezvolte angajatilor acele competente care ii pot ajuta cel mai mult in procesul de schimbare, mentinand si crescand performanta individuala, echilibrul, siguranta si calitatea procesului de luare a deciziilor in mediul de afaceri in care isi desfasoara activitatea. „Este vorba despre competente aplicabile pentru orice arie si sector de business, competente care stau, de fapt, la baza formarii unui lider performant”. Grupul tinta este format de nivelul de middle si top management: „Doua sute de angajati cu atributii de management si coordonare din sediul central si din magazine isi vor forma abilitati de invatare continua si gestionare eficienta a schimbarii. Programul sprijina practic formarea unor lideri eficienti, flexibili si deschisi la schimbare. Sesiunile de pregatire vor incepe la sfarsitul lunii octombrie, pe o durata de doi ani.
Din 2006, prioritatile operationale interne ale Lafarge Ciment sunt sanatatea si securitatea in munca, dezvoltarea colaboratorilor si controlul costurilor, astfel ca atentia pe care compania a acordat-o continutului si programelor eligibile din POSDRU a fost o preocupare reala. „De aceea si primele trei proiecte depuse si acceptate de aceasta axa sunt reprezentative pentru noi, deoarece raspund prioritatilor operationale pe care le avem si in acest moment”, afirma Sorin Bogdan.
Demarat la 1 august timp de un an, proiectul „Calitate si productivitate prin asigurarea sanatatii si securitatii angajatilor” isi propune constientizarea, informarea si formarea personalului pentru a diminua riscurile specifice si in vederea prevenirii imbolnavirilor profesionale si a accidentelor la locul de munca. Astfel, se promoveaza constientizarea personalului din punctele de lucru de la Bucuresti, Medgidia (judetul Constanta), Hoghiz (judetul Brasov), Targu Jiu (judetul Gorj) si Glina (Ilfov) asupra riscurilor generate in procesul muncii asupra sanatatii, prin conditii si acte periculoase, si dezvoltarea competentelor specifice legate de respectarea normelor de securitatea muncii.
Iar daca inca nu v-ati dumirit cum se acorda acesti bani, oficialul Praktiker afirma ca cel mai important lucru este ca obiectivele pentru care vrei sa obtii finantare sa fie foarte clare. „Noi am avut avantajul ca am stiut foarte clar, de la inceput, pentru ce ne doream aceasta finantare, pe ce directie voiam sa mergem pentru perfectionarea angajatilor nostri. Am venit cu un proiect organizat pe un concept propriu, cu obiective clare. Ca sa pregatim un dosar cat mai puternic, am apelat la asistenta unei companii cu experienta. Acesti specialistii ne-au ajutat practic sa traducem conceptul nostru pe formatul si tinand cont de standardele de aplicare cerute pentru obtinerea finantarii”.