Pe ce joburi merita pariat in 2010
Jobul de manager de risc (actuary) a fost cotat drept cel mai bun loc de munca pe care il poti avea in 2010, in timp ce meseria de muncitor pe o platforma petroliera este cel mai prost vazuta, potrivit site-ului de recrutare online CareerCast.com, care a analizat peste 200 de joburi din America de Nord. Al doilea job in top este cel de inginer software, urmat de cel de analist pentru sisteme informatice, de biolog si de istoric. Topul a fost realizat in functie de nivelul de stres, mediul de lucru, gradul de solicitare, veniturile obtinute, dar si posibilitatea de a gasi cu usurinta un angajator in acest domeniu.
Castigatori la puncte…
Persoane calificate pentru functii ca Project Manager, consultanti SAP, specialisti IT, dar si cunoscatorii de limbi straine rare, inginerii si maistrii vor fi cei avantajati in gasirea unui loc de munca in 2010.
Se asteapta ca firmele din pharma, retail, FMCG si IT, domenii care au fost afectate mai usor de criza si care au sanse de redresare mai rapida, sa opereze in acest an angajari. Cu toate acestea, jobul de vis in 2010 ramane in continuare un mit, spune Gabriela Serbanica, Coordinator Bucharest HUB, Adecco Romania: „Intr-un context economic sensibil, nivelul de stres este ridicat. Companiile si-au restrans la maximum departamentele, iar nivelul de responsabilitati pe post a crescut. Aceste doua aspecte duc la crearea unui climat de lucru destul de tensionat".
Insa, daca un specialist decide sa isi schimbe locul de munca, o poate face mult mai usor, sugereaza Florin Ochiana, HR Operations Manager, Lugera & Makler. Asta in pofida eforturilor firmei de a-l convinge sa ramana. Nevoia de loializare e cu atat mai mare cu cat investitia de timp si bani in consolidarea cunostintelor sale a fost mai substantiala. In opinia sa, cei mai avantajati raman in continuare specialistii in IT: „Intr-un top al locurilor de munca ravnite, eu i-as pune pe primul loc pe cei din industria IT, deoarece activitatea lor mi se pare o combinatie foarte buna intre pasiune/vocatie si remunerare".
Sanse pentru juniori?
Anul 2009 a adus o crestere a ratei somajului la nivel national, scaderea drastica a ofertelor de munca si, ca o consecinta imediata – scaderea pretentiilor candidatilor in cele mai multe cazuri, mult sub nivelul lor de pregatire si experienta. Cu toate aspectele lui negative, anul trecut a adus si cateva lucuri bune, declara reprezentantul Adecco Romania: „Oamenii au fost fortati sa reconsidere importanta unui loc de munca, sa-si reevalueze rolul, misiunea si locul in societate".
2009 a fost un an mai dificil pentru debutanti si pentru persoanele mai putin specializate. In primul rand, pentru ca a existat un numar mare de candidati calificati disponibili si, in al doilea rand, pentru ca mai toate companiile au preferat sa angajeze personal cu experienta de doi-trei ani pe acelasi salariu pe care il ofereau pana mai ieri unui debutant, arata Monica Dona, Human Capital Consultant, Lugera & Makler.
Pe de alta parte, Florin Ochiana crede ca data fiind stoparea ritmului de crestere din anii trecuti – cand nimeni nu se ocupa de juniori din lipsa de timp – companiile ar putea sa se reorienteze acum, daca nu au facut-o deja, spre juniori, in sensul instruirii mai atente a acestora. Din pacate, unii tineri se vor multumi cel mai probabil cu joburi sub nivelul lor de pregatire educationala si, in unele cazuri, cu joburi fara nici o legatura cu studiile absolvite. Dar, cum inca se mai investeste in servicii externalizate de genul call-centere, Shared Service Center sau Business Process Outsourcing, absolventii de stiinte economice si vorbitorii de limbi straine se pot indrepta spre acestea. Totodata, domeniul financiar ramane in continuare atractiv, iar in retail si FMCG continua expansiunea anumitor lanturi de magazine si supermarketuri. Pana cand economia isi va reveni, absolventii si cei aflati in cautarea unui loc de munca ar trebui sa incerce sa aiba macar o slujba cu program redus sau temporara, propune consultantul Lugera.
Somajul, 10%
Conform reprezentantilor companiilor de recrutare, in 2010, somajul va creste mai ales daca se va aplica intr-adevar politica de disponibilizare a celor 100.000 de bugetari. Chiar daca, in 2009, in sectorul privat au avut deja loc restructurari, ele vor continua si anul acesta. „Oficial, probabil ca somajul va ramane undeva in jurul valorii de 10% (din cauza economiei subterane si datorita politicii de imagine), cu sanse sa scada spre sfarsitul anului", prezumeaza Ochiana. Despre eventuale mariri salariale, el aminteste faptul ca mai toate companiile au anuntat stagnari de salarii pentru acest an. „Salariile vor fi actualizate cel mult cu rata inflatiei. In anumite sectoare care o duc bine, chiar si in criza, sau o duc mai bine decat de obicei in criza (companiile recuperatoare de creante, de exemplu, sau din sectorul farmaceutic), politica salariala va fi putin diferita: se vor acorda mariri in functie de decizia managementului sau actionariatului". Ochiana nu stie daca se vor opera micsorari de salarii, insa puterea de cumparare se va diminua in mod cert.
Reprezentantul Adecco, Gabriela Serbanica, nu anticipeaza prea multe schimbari in ceea ce priveste nivelurile salariale, dar nici nu considera ca se vor inregistra micsorari de salarii, decat in mod izolat, in prima parte a anului. „La cresteri salariale ne putem astepta abia din a doua jumatate a anului cand lucrurile se vor fi stabilizat oarecum, iar directiile in care se vor indrepta businessurile vor fi destul de previzibile". Prin cresteri salariale, Serbanica intelege o majorare cu 10 pana la 20 de procente.
Desi specialistii ne previn ca jobul de vis va ramane si anul acesta un mit, avem toate motivele sa credem ca macar un job de zi cu zi isi va gasi fiecare. Sau macar cei din IT, FMCG, pharma si retail.