Norii informatici dezvolta afaceri de succes
In ultimii ani, tot mai multi producatori de tehnologie si-au dezvoltat oferte si solutii bazate pe cloud computing. „Acest concept inseamna eficentizarea IT-ului, costuri mai mici de intretinere, de hardware, de operare si un consum de energie mai mic“, afirma Marius Georgescu, Solution Specialist pentru Servicii de Cloud Microsoft Romania.
„Cloudul nu este noul Graal, insa permite accesul la tehnologie si scalare unor firme mai mici, la preturi prietenoase. Astfel, se deschid oportunitati in dezvoltarea unor proiecte sau afaceri si se permite reducerea de costuri“, crede CEO-ul producatorului local de aplicatii on-line, Zitec. Sunt mai multe modele sau interpretari pentru cloud. Spre exemplu, Private Cloud versus Public Cloud. Conceptual, lucrurile stau destul de simplu.
„Daca vreti, vechiul server room (camera serverelor) al oricarei firme poate fi definit ca un Private Cloud. Tehnologia insa a evoluat si utilizand produse de virtualizare, administrare, monitorizare si procese de automatizare, care reprezinta motorul unui Cloud, se ajunge de la un numar mare de servere intr-o camera supra-aglomerata, la unu-doua servere cu performante mai mari care consolideaza toate resursele IT ale unei companii“, ne informeaza Marius Georgescu.
Modelul de Public Cloud inseamna ca mai multi clienti folosesc aceleasi servere care se afla intr-un datacenter administrat de o alta companie (ca, de exemplu, Amazon si Google, furnizori la nivel global). „Nu putem dezvalui ca aplicatiile unui client stau pe un anumit server si, bineinteles, ei sunt securizati si izolati unii de altii“, elimina Marius suspiciunile asociate cu acest mediu.
Avantajul, in acest caz, este ca printr-o astfel de consolidare de proportii, costurile scad. Tot Marius ne propune si un exercitiu de vizualizare a beneficiilor acestui mediu: „Imaginati-va ce ar insemna ca toate spitalele din Romania sa foloseasca o astfel de platforma, sa poata vedea documentele intr-un loc centralizat, iar un doctor din Iasi sa poata face o conferinta ad-hoc cu unul din Timisoara doar cu ajutorul unui laptop si o conexiune la Internet…“
Dania Selaru, Country Global Technology Services Manager la filiala locala a centenarei companii IBM, defineste pe scurt cloudul ca o modalitate de consum a serviciilor IT, asa cum utilizam acum utilitatile cu care suntem atat de obisnuiti: apa sau energia electrica. „Utilizatorii nu isi vor mai pune problema aprovizionarii, producerii sau investitiei initiale. Acesta este si viitorul serviciilor IT si este promisiunea adusa de cloud“.
Cateva avantaje pe care managerul le mentioneaza sunt:
- platirea serviciilor IT ca un abonament fara alte costuri. Cand expira abonamentul, beneficiarul nu mai plateste serviciile oferite;
-
folosirea resurselor atat cat este nevoie. Beneficiarul plateste exact cate resurse IT consuma;
- beneficiarul are posibilitatea sa-si aleaga dintr-un catalog serviciile pe care le doreste. Elimina riscul investitiei initiale in infrastructura IT sau in instruirea specialistilor.
Directorii IT, lideri ai inovatiei
Concluzia unui studiu global semnat de IBM arata ca 60% dintre organizatii sunt pregatite sa implementeze cloud computing in urmatorii cinci ani pentru a-si dezvolta afacerile si pentru a obtine un avantaj competitiv. Procentul semnalat in „The Essential CIO 2011“ este dublu fata de numarul de directori IT care au raspuns la aceleasi intrebari in cadrul studiului IBM CIO Study din 2009.
Studiul realizat anul acesta releva o crestere semnificativa a interesului pentru mediul cloud, in special in domeniile media si entertainment de pana la 73%, in domeniul auto de 70% si in domeniul telecomunicatiilor de 69%. Din punct de vedere al tarilor implicate, sapte din zece directori IT din Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud si 68% dintre directorii IT din China, au identificat mediul cloud computing drept o prioritate de top. Studiul „The Essential CIO“ consolideaza rolul strategic indeplinit de directorii IT ca lideri ai inovatiei si dezvoltarii. Pentru prima data, viziunea directorilor IT asupra viitorului coincide cu cea a directorului executiv. Cele trei domenii de interes imbunatatesc relatiile cu clientii, dezvoltand capabilitatile angajatilor si obtinand informatii utile din volumul mare de date.
Cum consumam cloudul public
IaaS (infrastructure-as-a-service) este modelul in care clientul are la dispozitie un server virtual, intr-un datacenter. Clientul administreaza atat aplicatiile instalate pe acel server cat si sistemul de operare, bazele de date etc. Responsabilitatea celui care pune la dispozitie serviciul e sa asigure disponibilitatea serverului virtual, daca insa clientul configureaza gresit sistemul de operare spre exemplu, tot el va trebui sa remedieze problema.
In PaaS (platform-as-a-service), clientul are la dispozitie putere de calcul si o platforma scalabila, in functie de necesitatile aplicatiilor care ruleaza acolo. In acest caz, administrarea sistemului de operare revine in responsabilitatea prestatorului serviciilor.
La SaaS (software-as-a-service) lucrurile stau si mai simplu, clientul beneficiaza de aplicatii pe care le-a construit si le administreaza prestatorul de servicii, clientul doar utilizand facilitatile puse la dispozitie.
Romania si mediul cloud
Tehnologiile de acest gen sunt tot mai adoptate si in Romania, incepand cu companiile mari care au implementat deja solutii private si cauta acum sa le optimizeze, iar in acelasi timp evalueaza avantajele serviciilor publice. „Firmele mici si mijlocii sunt in stadiul in care isi doresc tot mai multe aplicatii si solutii pe care le folosesc companiile mari si vad in modelul cloud cel mai scurt drum catre indeplinirea acestor obiective“, afirma oficialul local Microsoft.
Pe de alta parte, Dania Selaru este de parere ca tehnologia cloud este inca la inceput la noi si nu poate spune ca a prins foarte bine. Insa, ceea ce observa este ca potentialii clienti analizeaza cu mare interes cand si cum sa adopte aceasta tehnologie:
„Cererea cea mai intalnita este aceea de a migra statiile de lucru in cloud. In viitorul apropiat, ne asteptam la o cerere mai mare de utilizare de infrastructura hardware in cloud sau aplicatii precum e-mail, ERP, CRM, HR etc. Serviciile oferite in cloud-ul public sunt foarte interesante pentru clientii mici si mijlocii, al caror mediu IT nu este extrem de critic si nici nu au nevoie de servicii foarte customizate, continua Dania. Pentru acesti clienti, are sens utilizarea de servicii standardizate, iar faptul ca nu au nevoie sa intretina o infrastructura IT proprie reprezinta un mare avantaj in termeni financiari si de efort. Insa, „cand ne referim la clientii mari, de exemplu banci, utilitati sau telecomunicatii, acestia au asteptari diferite. Pentru ei, IT- ul este un instrument care-i ajuta sa se diferentieze pe piata, trebuie sa fie flexibili, rapizi in a lansa servicii noi si, de asemenea, cerintele de securitate sunt drastice. Din acest motiv, au nevoie de un mediu customizabil care sa le raspunda nevoilor specifice, motiv pentru care acesti clienti se orienteaza catre cloud-ul privat“, crede Dania Selaru (foto).
Clientul de cloud, reprezentat in acest articol de Alexandru Lapusan, remarca deja o competitie pe aceasta piata, iar marii jucatori nu se feresc sa ofere statistici si previziuni. IBM isi propune sa realizeze o cifra de afaceri de trei miliarde de dolari americani in 2015 din servicii de acest gen. Microsoft are deja peste 40 de milioane de clienti pe platformele de servicii online, iar in Romania compania are peste o suta de clienti – firme de diferite dimensiuni – de servicii SaaS (software-as-a-service).
Cisco si BMC Software au anuntat in decembrie, anul trecut, o alianta strategica pentru dezvoltarea si comercializarea noilor solutii de infrastructura de tip cloud pentru utilizatori multipli la scara mare: „Cisco si BMC au o viziune comuna pentru alinierea tehnologiilor de tip cloud cu infrastructura unificata, combinata cu gestionarea facila.
Platforma integrata de livrare a acestor aplicatii permite clientilor sa livreze utilizatorilor finali servicii IT care ruleaza pe o infrastructura de tip cloud care se intinde pe retele, sisteme de stocare si aplicatii“, a declarat la momentul respectiv Padmasree Warrior, CTO, senior vice president and general manager, Enterprise, Commercial and Small Business, Cisco.
"Pe o piata volatila si aflata intr-o dezvoltare rapida, capacitatea de a adopta noi tehnologii, mentinand in acelasi timp eficienta si competitivitatea, este un mare avantaj. Cu toate acestea, in multe organizatii predomina senzatia ca toate capacitatile departamentului de IT sunt concentrate pe infrastructura tehnologica si nu pe valorificarea informatiilor si cunostintelor livrate de investitiile in IT." – Cristian Popescu, director general CISCO Romania (foto)
Fiecare furnizor vine cu avantajele lui. „Trebuie sa alegi corect pentru fiecare proiect in parte“, sfatuieste antreprenorul de la Zitec. Pana acum, Alexandru a ales sa colaboreze cu trei furnizori diferiti. A transferat atat serviciile de e-mail, cat si altele de uz intern, in Amazon cloud cu peste un an in urma. „A fost o miscare super buna: acum platim mai putin si avem un uptime super (n.r. – este deseori folosit ca o masura a fiabilitatii sau stabilitatii sistemului). Iar HotelPeeps (n.r. – proiectul dezvoltat de firma pe care o conduce) a debutat in Azure, de la Microsoft, cat de repede s-a putut“.
„Folositi cloudul cu cap!“
„Ambasadorul“ lui Gates, Marius Georgescu, crede ca pretul nu este prima problema in discutiile cu clientii. Mai degraba este vorba de intelegerea avantajelor si dezavantajelor, a functionalitatilor pe care le ai sau nu intr-un model cloud. Este de asemenea o discutie care se muta din zona de IT in zona de financiar, cu mult accent pe analize de costuri pe termen lung. Reprezentantul IBM, Dania Selaru, crede ca momentan traversam o perioada in care clientii evalueaza costurile asociate acestor servicii, iar decizia referitoare la cost, daca este acceptabil sau nu, depinde de mai multi factori: comparatia intre costurile curente si cele estimate in cloud, cuantificarea avantajelor suplimentare aduse de acest mediu. De exemplu, faptul ca nivelul de control asupra statiilor de lucru este mult mai mare in cloud poate fi un argument pentru a plati un pret aparent mai mare. Alexandru Lapusan, spune ca preturile sunt dificil de comparat in cloud, pentru ca nu poti mereu sa le compari 1:1.
In cazul e-mailului insa a preferat Rackspace. „Este mult mai ieftin si convenabil fata de alti furnizori, ba pare chiar mai stabil. In orice caz, preturile sunt peste tot foarte atractive, insa chiar si aici este o capcana: daca nu folosesti corect serviciile de cloud, factura poate sa devina in timp mult mai mare fata de cat ai estimat.
Apple prezinta iCloud
Apple a lansat in cadrul conferintei Apple Worldwide Developers serviciul iCloud, disponibil din toamna acestui an, prin care fisierele utilizatorilor pot fi pastrate pe serverele companiei, iar acestia le pot accesa usor de oriunde, fie ca detin un iPhone, iPad, iPod sau alte terminale produse de companie. Mai mult, sincronizarea intre mai multe tipuri de terminale se face automat, iar datele sunt pe Internet, „in the cloud“. iCloud va fi gratuit pentru toti utilizatorii indiferent daca au un Mac sau un PC, iar spatiul disponibil va fi de doar 5 GB in versiunea gratuita. Google, Amazon si Microsoft au implementat deja acest serviciu. Noul serviciu va permite utilizatorilor sa descarce pe orice dispozitiv Apple toate melodiile pe care le-au cumparat pana in prezent. Melodiile care se afla in libraria iTunes, dar care nu au fost cumparate de la Apple pot fi stocate daca se plateste abonamentul de 25 $/an.
Siguranta datelor
Avand in vedere ca atunci cand vine vorba de Cloud Computing securitatea datelor e unul din cele mai importante aspecte, companiile recunosc faptul ca dezvoltarea unor aplicatii in cloud trebuie sa fie insotita de masuri de securitate specifice, bine implementate.
„Totusi, riscurile trebuie sa fie bine calculate dar asumate, fiindca a impiedica implementarea conceptelor de Cloud Computing, cu beneficiile aferente, ar putea insemna impiedicarea progresului firmei in ansamblu“, semnaleaza oficialii ISACA, asociatie internationala care ofera certificari in domeniul auditului si controlului pentru sisteme informatice. Unele voci afirma ca printre riscurile majore pe care le induce cloud-ul sunt legate de problemele de confidentialitate, riscurile de securitate, riscurile legale, problemele de disponibilitate.
In prezent, CE consulta toate partile interesate de cloud, mai ales dezvoltatorii si utilizatorii, invitand partile implicate sa-si explice experientele in ceea ce priveste utilizarea si furnizarea acestor servicii. Rezultatele consultarii vor fi prezentate in 2012 si vor contribui la strategia europeana referitoare la valorificarea la maximum a mediului cloud. Se prevede ca serviciile de tip cloud vor genera, in Europa, aproape 35 de miliarde de euro pana in 2014.
Cloud computing-ul a adus provocari noi in designul centrelor de date si in modul in care acestea sunt operate. „In primul rand, pentru ca a dus la posibilitatea lansarii unor centre de date de dimensiuni mai mari decat cele din trecut. In al doilea rand, sarcina termica nu este una liniara, modul de incarcare a echipamentelor in noile centre de date nu este liniar“, afirma Florentina Totth, IT Business Unit Vice-President, APC by Schneider Electric. Pot exista perioade in care consumul de energie creste foarte mult, iar cantitatea de caldura emisa este mai mare. „Important pentru clienti este sa aiba la dispozitie solutii care se pot adapta din mers acestor modificari aduse de cloud, fara, totusi, a supradimensiona nici capacitatile de racire si nici UPSurile. Pentru ca apoi putem cadea in pacatul eficientei energetice scazute si a costurilor mari de operare“.
Si totusi retinerea cea mai mare, cel putin in Romania, vine din partea IT Managerilor din companii. Acestia se tem ca o data cu introducerea si popularizarea mediului cloud isi vor pierde locurile de munca sau departamentele lor vor fi decimate. Fals! Mediul cloud va avea nevoie de intretinere umana! Vorba unui "baiat" mai intelept: "Nimic nu se pierde. Totul se transforma!"