„Noblesse oblige”, blazonul unei profesii. Cum a reinventat Loredana Preda eleganța Micului Paris
Devenită, cu multă ambiție, dublată de originalitate și imaginație, un mic palat din Micul Paris: Palatul Noblesse. Pe strada Sfinților din București, la numărul 7, își înalță măreția clădirea construită în 1881, după planurile creativului arhitect Alexandru Săvulescu – cel care a lucrat și la actualul Muzeu de Istorie Națională a României.
Intri în grădina cu aspect parizian (imediat după ce vezi inscripția care atestă faptul că în clădirea de pe colț, cu mansardă, a locuit Mircea Eliade), ți se deschid porțile! De fapt, parcă se deschid mai multe: corpuri de clădire volumetrice, eclectice, fascinante. „Da, de fapt este o clădire care, practic, «naște» mai multe clădiri. În momentul în care intri, parcă se transformă la infinit. În interior, pe lângă faptul că sunt mai multe lumi, sunt mai multe palate! Adică se prelungește experiența de la vechi la nou și chiar invers, sunt mai multe treceri. E o lume care nu se divide, ci se transformă”, spune Loredana Preda – proprietar și CEO al Group Noblesse, cea care, în anul 2012 a readus la viață această reședință boierească (păstrată intactă în inima Bucureștiului).
Toți vizitatorii sunt fascinați
Încăperile înalte, pe vremuri elegante, cu oglinzi înzidite, cu tablouri şi cu fotolii căptuşite cu mătase sunt bine luminate de ferestre ample, designeri pricepuți reamenajând-o într-un stil surprinzător. Dulce sau sever, glamouros sau exotic, de la industrial design la camere cu tentă feminin-masculină și până la multapreciatul budoar cu papagali pictați, totul îți invadează sufletul și spiritul. „Experiența aceasta a stilurilor pe care le propunem, pe fiecare etaj, și tot ce se întâmplă în fiecare încăpere… lume de odinioară… lume actuală. Toți sunt umiți în sensul bun al cuvântului, fascinați. Nu te aștepți în ziua de astăzi, în zona urbană, cu betoane și metal, să afli că te poți simți bine aici”.
De la birourile futuriste ale personalului administrativ și până la spațiile unde se desfășoară diverse evenimente, ori până la Biblioteka – loc avangardist al delectării pentru toți cei care pășesc pragul palatului, sintagma «noblesse oblige» capătă conotații complexe. „Vorbim despre un «concept». Și da, am auzit de multe ori această sintagmă în ceea ce ne privește, e adevărat. În primul rând este vorba despre noblețe predestinată și responsabilitate. Responsabilitate pe care ți-o asumi față de clienți, față de valorile pe care le promovezi și pe care le trebuie să le respecți și aceasta înseamnă, de fapt, brandul Noblesse: asumarea a ceea ce am făcut aici!”, subliniază Loredana Preda.
A doua țară
Totul spune povestea „castelanei” și a echipei sale formată din arhitecți, designeri, artiști, ingineri constructori, meșteri. Influența Franței a contat mult pentru Loredana: „E a doua mea țară. Am studiat limba franceza de mică, iar Franța este locul unde mă regăsesc de fiecare dată. Clădirile vechi și mai ales palatele m-au fascinat încă de la vârsta de 20 de ani”. Șansa unui stagiu ca asistent într-o companie franceză, chiar în timpul facultății a purtat-o în domeniul în care excelează astăzi. A absolvit facultatea cu brio, iar în 2002 era deja director-adjunct în cadrul unei companii franceze.
Cu tot acest bagaj de experiență și de know-how, la care s-au adaugat cinci masterate, în 2007 a optat să își dezvolte propriul business – Galeriile Noblesse, actualmente Noblesse Interiors. „Odată cu dezvoltarea businessului pe segmentul de lux al amenajărilor interioare, ideea de a achiziționa o clădire veche, monument-istoric, la care visasem de atâta timp, a fost una firească”, mai spune Loredana Preda referindu-se, desigur, la Palatul Noblesse. „Am regândit întreg conceptul, ca fiind mai mult decât un showroom, într-un Centru de Artă în adevăratul sens al cuvântului, în care arhitectura, designul de interior, pictura, artele meșteșugărești se contopesc cu măiestrie. Iar spațiile mari și atât de frumoase sunt perfecte pentru organizarea de evenimente culturale – vernisaje, lansări de carte, piese de teatru sau concerte de cameră”. Ce face ca acest proiect să fie aparte?
„Palatul Noblesse a devenit sediul nostru cel mai important și de referință pentru brandurile pe care le-am dezvoltat, toate aplicate segmentului de lux și reunite sub numele de Group Noblesse. Astfel, aici își desfășoară activitatea biroul nostru de arhitectură și design interior, Studio Insign – în demisol, precum și showroomul Noblesse Interiors, care prezintă cele mai importante branduri de mobilier, accesorii și multe altele”.
Nu numai atât
Loredana știe ce înseamnă să reînvii noblețea de altădată. „Am căutat ca acest spațiu să aibă cultură arhitecturală. Mi-am dorit practic să reînviu valori și tradiții de altădată. Imediat după achiziționarea ei, a început tot procesul de restaurare și de documentare a poveștii casei, a timpului. Să încerci să conservi și să păstrezi absolut tot ce e autentic și original a însemnat să cunosc zona, să înțeleg ce înseamnă viziunea unui arhitect de altădată, ce a însemnat stilul de viață al locuitorilor acestei case, ce a reprezentat burghezia de secol XIX”. Și nu numai atât, casa a fost un timp sediul Cercului Copiilor din sectorul 2: „Aceasta a fost o casă care și în timpul comunismului a fost plină de copii care veneau să învețe să picteze, să cânte la instrumente muzicale. Prin urmare și-a păstrat noblețea chiar și în timpul comunismului!”.
Deci, totul a avut un sens? „Da, nimic nu a fost întâmplător. Puteam foarte bine ca investitor să mă orientez spre o clădire nouă, care oricum ar fi costat mult mai puțin, dar care nu ar fi avut aceeași semnificație și aceeași valoare pe care am dorit să o obțin și să o promovez. Palatul are o semnificație profundă acum, ca centru al designului în principal, al artelor in general.
Prin tot ce facem promovăm artele: de la pictură, design, muzică, dans, teatru, deci cât mai mult din arte. Propunem vizitatorilor și prietenilor noștri o experiență complexă de viață.” Și pentru că experiența aceasta trebuia să poarte un nume, s-a primit: Noblesse Academy. „E o școală a vieții care îți arată drumul sau calea, îți oferă metodele cu care să înțelegi cum te poți dezvolta, oferă calea către valori…
Harul, harurile!
Loredana Preda spune că „leadershipul îl ai sau nu-l ai… Îl ai în tine ca o energie, ca un har pe care începi să-l folosești, doar că trebuie să-l conștientizezi. Conceptul Noblesse Academy înseamnă autocunoaștere, autocontrol, a intra în contact cu oamenii, a empatiza cu ei. De fapt reprezintă un mesaj profund, care trebuie să ajungă pe nișa lui, la oamenii care se identifică din multe puncte de vedere și cu brandul, și cu acest spațiu și conceptul nostru de cursuri”.
Se poate spune că unul dintre scopurile Noblesse Academy este de a dezvolta harul? „Harul, harurile! Descoperim haruri ascunse sau neexploatate la vremea lor, neexersate, care n-au vârstă. Cred că un om se poate descoperi sau poate învăța la orice vârstă și e un principiu care arată că niciodată creierul uman nu moare, din contră cu cât e mai activ, cu atât generează mai multe celule și creează noi conexiuni și că putem învăța orice la orice vârstă. Asta te ține viu și practic trebuie să profiți de viață până în ultima clipă, să capeți cât mai multă experiență… frumoasă, minunată”.
De fapt, prin har și hotărâre și-a îndeplinit Loredana visul, a redescoperit noblețea de odinioară – și a facut-o cunoscută, respectată, actualizând-o într-un mod special. „În această casă istorică se întâmplă să propunem un stil de viață, soluții, produse, servicii care se referă la oamenii de acum, care răspund așteptărilor de acum, la inovațiile din prezent, dar păstrând valori pe care nu trebuie să le uităm. Cunoașterea istoriei, cunoașterea moștenirilor noastre, arhitectura veche sunt mai mult decât importante”.
„Treci așa peste toate obstacolele și toate probele posibile ca să obții ceva frumos”.
Ce înseamnă să intri în fiecare zi pe poarta unei clădiri fascinante? „Renasc de fiecare dată. Mă umplu de energie, de bucurii, de emoție, de recunoaștere, pentru că sunt extrem de recunoscătoare pentru ce mi-a oferit viața. E drept că și-a luat plata. Pentru că nimic nu poți să faci în ziua de azi fără sacrificiu și fără foarte multă muncă și ambiție. Treci așa peste toate obstacolele și toate probele posibile ca să obții ceva frumos. Dar sunt recunoscătoare pentru ce am reușit până în prezent, atât pe plan profesional, cât și pe plan uman”.
Nu e exclusivism
Dacă ar putea, ar face să renască și alte clădiri îmbătrânite în vechime, deoarece ea a decis de multă vreme să se implice în susținerea valorilor culturale și artistice românești: „Bucureștiul ar putea arăta fascinant! Ce am reușit eu s-ar putea replica în clădirile istorice care ne înconjoară. Orașul ar câștiga mult, în prestanță, în dezvoltare economică… Nu am reușit încă să mișc lucrurile, dar cel puțin sunt încântată că bisericuța din apropiere a intrat în restaurare și, de fapt, aș vrea să văd cât mai repede restaurată întreaga zonă. Oamenii sfințesc locul. Noi am fost primii care am sfințit locul în zona aceasta și sper să se propage”.
Pentru ea, luxul înseamnă arta de a trăi frumos, de a înțelege valoarea lucrurilor, de a evita falsurile din viața noastră. Cum se vede pe sine mai departe? „Până acum am făcut ce am vrut! În continuare îmi place zona artelor, să fac cursuri de pictură, aș vrea să învăț să cânt și la un instrument muzical… Acesta e un business complex: design, proiecte, evenimente, cursuri… Mi-aș dori un pic din toate și să mă stabilizez”.
După toată această poveste despre trecut, prezent și viitor, când ieși din palat în urechi nu sună zumzetul prezentului, ci forfota neîntreruptă, de odinioară, de pe Calea Moşilor, din mahalaua Sfinţilor, unde printre trăsuri şi tramvaie negustorii îşi strigau marfa şi pofteau clienţi în prăvălii…Te trezesc la realitate zgomotele cailor putere și pașii trecătorilor grăbiți spre joburile prezentului. Cum era? Să evităm falsurile din viața noastră. La palat birjar, la palat!
Portret de palat
Strada Sfinților din București are o istorie lungă, fiind situată în centrul Capitalei, aproape de Calea Moşilor. Majoritatea fondului construit actual de pe Strada Sfinţilor dateazădin perioada interbelică. Pe această stradă, în imediata apropriere a Bisericii cu Sibile, se află Palatul Noblesse.
Documentele de arhivă scot în evidenţă două etape de construcţie a clădirii.
Astfel există cererea lui Ioan Pascu, care în anul 1881 dorea eliberarea autorizaţiei de construcţie pe proprietatea lui din Strada Sfinţilor numărul 75, actual 7. Planurile clădirii fiind semnate de renumitul arhitect Alexandru Săvulescu. Ulterior, în anul 1903, clădirea a suferit transformări realizate de noul proprietar L. Berkovitz. În planul Capitalei din 1911 apare ca proprietar Max Bercovici, probabil fiul lui L. Berkovitz. Tot acesta este trecut proprietar şi în Anuarul Bucureştiului din 1918. După 1950, casa a fost un timp sediul Cercului Copiilor – sectorul 2.
După Revoluția din 1989 casa este retrocedată moștenitorilor legali și vândută ulterior unui cetățean care o pune gaj pentru un împrumut bancar, intrând în posesia consecutivă a mai multor banci. „Așa am găsit-o noi”, spune Loredana Preda. „De 20 ani stătea abandonată, cu pază, distrusă și abuzată de timp și oameni, totuși fermecătoare! A fost dragoste la prima vedere. După mai mult de un an de greutăți întâmpinate, Loredana Preda a devenit proprietatea cladirii impreuna cu sotul ei , iar in 2014 isi deschide pentru prima data portile cu emotie si multe alte lucruri de facut ….