Minds Hub, primul spaţiul colaborativ între studenţi şi angajatori din România
Ideea “casei colaborative”, iniţiat de nouă organizaţii studenţeşti, facultăţile Universităţii de Vest şi Politehnică din Timişoara, dar şi de 30 de companii, este să creeze proiecte educaţionale care să formeze competenţe studenţilor pentru a-i forma şi pentru o inserţie profesională cât mai eficientă. Din echipa tinerilor care au gândit spaţiul fac parte studenţi de la Drept, Arhitectură, Arte, Financiar, Marketing şi Comunicare, Electrotehnică şi Electroenergetică sau Construcţii. KPMG, Continental, Accenture, Elster, Hella, Atos, BCR Romania, Bosch, Foldo, Imobiliare.ro, Frontier Silicon sau Lipoplast se numără printre companiile partenere.
Hub-ul, întins pe 200mp şi cu o capacitate de 60-70 de locuri, este situat la demisolul Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor din Timişoara a Universităţii de Vest şi a fost conceput tehnic după ideile studenţilor. A fost un proiect de echipă la care s-a muncit timp de 2 ani şi în care s-au investit peste 6.500 de ore de muncă. Fiecare dintre cele patru săli reprezintă ideea unui student. Hub-ul este deschis tuturor celorlalte universităţi din Timişoara, iar accesul studenţilor este gratuit.
“Ideea hub-ului a pornit din dorinţa studenţilor de a găsi un mod organizat de a se dezvolta, de a găsi într-un singur loc toate activităţile studenţeşti, de a interacţiona pentru că interacţiunile dintre studenţi pot genera idei faine. Personal, îmi doresc ca Minds Hub să devină un epicentru al vieţii de după şcoală pentru studenţii care doresc să se pregătească pentru viaţa profesională”, ne-a spus Remus Rădvan, fondatorul Minds Hub.
“Universităţile trebuie să reacţioneze şi să ţină pasul cu dinamica economică şi implicarea socială.
Actualul sistem educaţional nu mai corespunde cerinţelor societăţii. Proiectul Minds Hub aduce cât mai aproape ideile studenţilor, competenţele cadrelor didactice şi dorinţele angajatorilor. De asemenea, stimulează creativitatea, ingeniozitatea. Actualul sistem nu face decât să corecteze erorile. Abordarea este greşită, este un sistem coercitiv. Noi nu creăm roboţi, nu creăm doar buni profesionişti, ci oameni inventivi care dezvoltă societatea pentru ideile lor“, spune Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.
Iniţiatorii proiectului estimează un număr de minimum 15-20 proiecte noi în fiecare an, peste 300 de evenimente, cu implicarea şi participarea a peste 4.000 de persoane şi îşi propun să reducă durata medie de inserţie pe piaţa muncii a studenţilor cu până la 30%. Iar companiile partenere pot avea reduceri de costuri financiare asociate programelor de induction de minimum 15-20% anual.
Spaţiul cuprinde un lounge cu bibliotecă pe tavan, o sală de lucru cu cuburi de sticlă şi scaune montaigne rousse, o sală de şedinţe cu o masă suspendată şi perete de beton 3D şi un laborator IT. Întreţinerea anuală al acestuia ar ajunge la 5000 de euro.
Proiectul găzduieşte şi o platformă WeLearn, care oferă cursuri online create şi susţinute de profesionişti din mediul de business, pe care studenţii le pot accesa, după care sunt testaţi. La final, pot beneficia apoi de oportunităţi de practică în companii şi joburi reale. Accesul pe platformă este 1000 de euro pentru companiile partenere.
În perioada următoare, hub-ul va găzdui o serie de training-uri, workshop-uri, cluburi de carte, programe de mentorat, programe de startup-uri, prezentări şi conferinţe.