Mentorat în era digitală
Mentoring Academy in a Digital Era este un concept original Noosfera, care acoperă nevoia de transfer de înțelepciune și cunoaștere către noua generație de lideri, în condițiile evoluției tehnologiei, cu toate facilitățile și totodată amenințările ei, dar și cu necesitatea de a păstra interacțiunea umană.
Mentoratul este o formulă de interacțiune socială veche de când lumea, prin care se realizează transferul de înțelepciune între două persoane pe care le desparte experiența de viață a unei generații. Presupune o relație de însoțire a celei mai tinere de către cea matură pe durata unei tranziții de viață, de carieră sau de gândire. Învățare formalizată sau nu, consemnată încă din antichitate (în Odiseea se face referire la învățămintele lui Mentor, profesorul lui Telemah, prin vocea căruia ar fi glăsuit însăși zeița înțelepciunii, Atena), mentoratul este posibil între doi oameni între care există o relație bazată pe admirație reciprocă, pe respect, pe bunăvoință.
Ideea e simplă: înțelepciunea s-a dovedit a fi cea mai sigură și mai bună pază și pavăză totodată, și cea care aduce victoria. Din ce în ce mai întâlnit în mediul organizațional, mentoratului i se conferă valențe de formare accelerată a tinerelor talente, a tinerilor lideri, de sprijin pentru liderii aflați în tranziție.
INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ – UN SPRIJIN, NU O AMENINȚARE
Cu ce este diferit mentoratul în era digitală? Tehnologia îi apropie pe oameni și face posibilă desfășurarea relației de mentorat chiar dacă mentorul și mentee-ul se află la distanțe mari, uneori la mii de kilometri. Cu timpul, inteligența artificială (AI) ar putea să devină acronimul pentru Augmented Intelligence, după cum spune Roxana Mocanu, General Manager Noosfera. Mai exact, rolul-cheie al inteligenței artificiale ar putea fi acela de a-i ajuta pe oameni să facă față mai bine complexității și cantității uriașe de date în baza căreia iau decizii. Va înlocui anumite sarcini, dar nu oamenii. Felul în care AI va prelua sarcinile arată astfel: cu risc major de înlocuire – aptitudinile și coachingul de performanță (la nivelul modelelor de bază de tip GROW), coachingul și mentoratul „tranzacțional” (de tipul transferului de cunoaștere rapidă); cu risc mediu – coachingul pentru schimbări comportamentale; cu risc mai mic de înlocuire de către AI – coachingul transformațional și mentoratul de dezvoltare.
„Apariția de Coachbots, cum sunt Butterfly și CoachOtto, funcționează deja pe bază de algoritmi simpli, acoperind nevoi relativ simple, cu apariție frecventă. Deși oferă acces instantaneu la know-how și expertiză în contexte liniare, au limitări importante în situații complexe și adaptive”, explică Roxana Mocanu.
Compania a înființat, în urmă cu ceva timp, Academia de Mentorat, o formulă complexă propusă de Noosfera liderilor de business și de HR cu profil de Game-changers, pentru a putea practica developmental mentoring în cunoștință de cauză (stăpânind metodologia) și cu maximum de impact. Academia de Mentorat cuprinde o suită de programe croite după standardul profesional al EMCC, sub licența prof. David Clutterbuck. Mai exact, programe pentru acreditarea Head of Coaching&Mentoring; pentru formarea mentorilor, până la nivel de mentor-practician; pentru pregătirea mentee-ilor înainte de intrarea în programele de mentorat organizaționale.
DEVELOPMENTAL MENTORING
Adeseori, mentoratul este considerat o activitate voluntară, neremunerată. Există însă mentoratul ca specializare recunoscută și acreditată (așa cum sunt trainingul sau coachingul), definită de un standard profesional și de un cod etic de către anumite asociații profesionale. Mentoring Academy in a Digital Era este un concept original Noosfera, care acoperă nevoia de transfer de înțelepciune către noua generație de lideri, în condițiile facilităților și totodată ale amenințărilor tehnologiei, păstrării interacțiunii umane și a valorilor umaniste.
Cum se desfășoară efectiv? Alături de programele de formare pentru mentori, de pregătire a mentee-ilor și de acreditare pentru rolul de Head of Coaching&Mentoring (soluțiile de formare și certificare din cadrul Mentoring Academy in a Digital Era), Noosfera ajută orice organizație care dorește să implementeze un program de mentorat cu obiective clare, aliniate la business, cum ar fi profil de mentori și de mentee-i, formarea perechilor de mentorat, măsurarea rezultatelor programului, continuitatea.
De altfel, Mentoring Academy se bazează pe conceptul Developmental Mentoring – o relație fondată pe un schimb de cunoaștere, experiență și bunăvoință. Într-o relație de Developmental Mentoring, mentorul ajută o persoană mai puțin experimentată să obțină încredere, să identifice un scop clar, viziune și înțelepciune. Din această relație, ambii ies transformați, conform principiilor elaborate de profesorul David Clutterbuck.
În ceea ce privește rezultatul, numeric sunt câteva zeci de organizații care au oferit liderilor de HR sau celor de business programul Noosfera. Prin intermediul acestuia, au învățat din know-how de coordonare a programelor de Coaching&Mentoring sau și-au format competențe de mentori. În plus, compania a mentorat câteva sute de tineri manageri sau antreprenori. „Cât privește rezultatul, cum spunea un mentee de-al meu din programul Cherie Blair Foundation for Women Entrepreneurs, acesta se poate vedea și după mulți ani de la finalizarea relației de mentorat”, conchide Roxana Mocanu.
Articol preluat din numărul 253/decembrie 2018 – ianuarie 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.