Lupta din Big 4 se duce pe terenul HR
O simpla privire aruncata pe anunturile de angajare ale marilor companii de profil e suficienta pentru a-ti da seama de nevoia ridicata de auditori cu experienta la nivel global. De pilda, departamentul de audit financiar al sediului din Londra al Deloitte anunta la finele anului trecut, in dreptul categoriei „cariere – profesionisti cu experienta", 107 locuri de munca disponibile. Sete mare in domeniu par a manifesta si sediile aceleiasi companii din Olanda – 50 de locuri vacante -, Danemarca sau Franta – cate 28.
Aderarea la raiul auditorilor
Cresterea exigentei pe piata, rezultat al scandalurilor financiare in care au fost implicate in ultima vreme companiile cu traditie in audit, dar si nivelul din ce in ce mai ridicat al cererii de servicii financiar-contabile au dus treptat si la actuala crestere a nevoii de auditori si la campaniile insistente de recrutare. In acest sens, fiecare dintre companiile de audit din primul pluton angajeaza anual in jur de 100 de tineri absolventi romani. Odata ce capata experienta in firma, din ce in ce mai multi tineri romani din sectorul economic obtin calificari recunoscute in strainatate, iar aderarea va aduce dupa sine si inmultirea oportunitatilor in acest sens. In plus, orice firma ce se respecta are grija ca toti angajatii sa parcurga anumite programe de training si de specializare. „In genere, sunt trimisi colegi de-ai nostri care ajung la un anumit nivel, pe perioade de la patru saptamani la 18 luni, atat in Europa, cat si in SUA, dupa un plan bine stabilit", afirma Adrian Covacescu, Partner in cadrul departamentului de audit din Deloitte Romania. Apoi, pe masura ce tinerii romani obtin calificari internationale, ei sunt cautati si recrutati de firme din Europa, descrie el circuitul auditorilor in cariera.
E dulce si painea de acasa
Daca nu pleaca, oricum tanarul auditor are asigurata o cariera dupa propria vointa intr-una dintre reprezentantele marilor companii in Romania, fie intr-o multinationala, ca auditor intern, fie intr-unul dintre birourile celor patru giganti. „Romania este o tara in curs de dezvoltare, costurile de audit nu ajung la nivelul costurilor din orice tara membra UE. Prin urmare, companiile care isi vor deschide sau au deja reprezentante in Bucuresti vor apela la serviciile de audit autohtone, datorita reducerii costurilor de transport si cazare si a tarifului orar mai scazut fata de celelalte tari membre UE", crede Ana Morariu, auditor practician si prodecan al Facultatii de Contabilitate si Informatica de Gestiune din cadrul ASE. In ceea ce priveste situatia actuala, aceasta nu poate fi determinata in cifre. „Imi este greu sa spun care este numarul de auditori romani in strainatate, nu avem o astfel de evidenta, cu atat mai mult cu cat sunt multi tineri romani calificati care au fost recrutati si angajati direct in birourile noastre din intreaga lume", afirma Partnerul Deloitte, care observa, pe de alta parte, ca, „in Romania, firma noastra are circa 8% auditori de alte nationalitati."
Cei sapte ani de ucenicie
Un absolvent de invatamant economic superior ajunge auditor cel devreme dupa sapte ani de munca in domeniu si acumulare de titulaturi. Astfel, dupa obtinerea diplomei de licenta, viitorii auditori trebuie sa desfasoare timp de patru ani activitatea de expert contabil, apoi pe cea de cenzor, pentru o perioada de trei ani. Cu multi ani de practica si predare in audit, Ana Morariu crede ca „este o profesie care cere multa experienta profesionala, avand in vedere ca toate criteriile de referinta se modifica, apar permanent noi standarde pe care trebuie sa le inveti". „Practic, cred ca neuronii pe care un auditor i-a folosit in acumularea cunostintelor trebuie eliberati pentru a fi incarcati cu noile reguli conforme statutului de european in spatiul economic, si nu numai geografic", crede ea, concluzionand ca „este un sacrificiu sa accezi la aceasta profesie si sa te mentii la nivelul exigentelor internationale pe care le cere". Acesta, alaturi de marile scandaluri legate de frauda in care sunt implicate firmele de audit si de lipsa unor legi care sa apere profesia de auditor, este, potrivit profesorului ASE, unul dintre motivele lipsei de „lipici"a meseriei, deci si a penuriei de specialisti din Europa.
Toba de carte, corigenti la etica
„Profesional, auditorii romani sunt pregatiti sa faca fata cerintelor europene in domeniu, etic, insa, nu. Ramane un punct slab pe care l-am intalnit in practica de audit: caracterul nostru duplicitar in a-ti vorbi colegul din aceeasi familie de rau, doar pentru bani. Aici, cred ca avem mult de lucru, avem restante mari fata de europeni, restante care dauneaza mult. Din pacate, etica trebuie s-o invatam de la primii pasi in viata, acum este greu, dar nu imposibil, daca vom insista pe acest aspect", afirma din propria experienta Ana Morariu.