Locuri de muncă pentru un viitor verde. Suntem gata să trecem la fapte?
Tranziția ecologică reprezintă o temă care a fost dezbătută de toată lumea, însă suntem gata să trecem la fapte?
Săptămâna verde, cel mai însemnat eveniment anual din UE pe tema politicii de mediu, care are loc în perioada 29 mai‑2 iunie, va evidenția decalajele în materie de competențe, precum și potențialele oportunități de angajare în cadrul economiei circulare emergente.
Evenimentul principal al săptămânii va fi Summitul privind locurile de muncă verzi, organizat în zilele de marți – 30 mai și miercuri – 31 mai, la care vor participa vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, Comisarul pentru mediu, Karmenu Vella și Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, Marianne Thyssen, alături de antreprenori din sectorul de afaceri ecologice. Summitul va analiza rolul factorilor de decizie, al partenerilor sociali și al întreprinderilor în vederea asigurării faptului că populația posedă competențele adecvate pentru o economie mai verde. Evenimentul va include, totodată, ceremonia de decernare a premiilor LIFE, care va avea loc marți seara și care este dedicată în acest an împlinirii unui sfert de secol de finanțare cu succes de către UE a proiectelor în domeniul mediului.
Povești concrete
În prezent, locurile de muncă verzi, care au înregistrat o creștere cu aproximativ 20 % începând din anul 2000, atingând un număr de 4,2 milioane în anul 2014, cu o cifră de afaceri totală de circa 700 de miliarde EUR, pătrund în mai multe sectoare ca oricând. Pe lângă o analiză a modului în care se poate înlesni crearea de locuri de muncă verzi, Săptămâna verde va prezenta multe povești concrete de succes în domenii precum gestionarea resurselor de apă, construcții eficiente din punct de vedere energetic, energie din surse regenerabile, ecoturism și urbanism ecologic.
Spre exemplu, știați că întreprinderea malteză Water Services Corporation a transformat Malta în prima țară din zona Mării Mediterane care își epurează în totalitate apele reziduale? În prezent, inginerii, hidrologii și alți experți tehnici ai companiei depun eforturi pentru reciclarea apei reziduale în apă care să poată fi utilizată în agricultură și industrie, în loc să fie deversată în mare.
De altfel, luni, 29 mai, va avea loc în Malta deschiderea oficială a evenimentului, cu accent pe locurile de muncă în mediul rural. Se va analiza modul în care politica UE stimulează crearea de locuri de muncă verzi în sectoare precum restaurarea mediului natural, agricultură și ecoturism.
Printre exemplele de companii care se aliniază eforturilor în vederea unui viitor mai ecologic se numără și compania olandeză Heliox, care a creat autobuzele electrice cu încărcare rapidă pentru a contribui la combaterea poluării aerului în mediul urban. Bateriile inovatoare dezvoltate de companie pot reîncărca un autobuz în mai puțin de cinci minute. Tehnologia a fost deja implementată în Finlanda, Luxemburg, Franța, Danemarca, Țările de Jos și Germania și urmărește să fie exportată mult mai departe. Alte exemple care demonstrează că locurile de muncă verzi fac parte integrantă din economia consacrată sunt Ikea, SUEZ Environment și QualiBuild.
Zilele tematice
În cadrul zilelor sale tematice, Săptămâna verde va include o conferință importantă privind politica de mediu, organizată în Bruxelles, precum și dezbateri online, discuții pe Twitter și evenimente în întreaga Europă, pentru a prezenta locurile de muncă verzi emergente. În continuare, este prezentat programul, alături de câteva puncte de atracție principale:
Pentru ziua de luni, 29 mai, deja s-a menționat mai sus deschiderea oficială a evenimentului, urmând ca ziua de marți- 30 mai să aducă în prim plan sectorul apei. De asemenea, marți va fi prima zi a Summitului privind locurile de muncă verzi, când va avea loc ceremonia de decernare a premiilor Green Life în Bruxelles.
Miercuri, 31 mai, tema “Eforturi pentru un viitor mai verde” va analiza modul în care companiile și IMM-urile se pot extinde pe noi piețe și pot crea noi locuri de muncă în cadrul economiei circulare, transformându-le totodată pe cele existente. Fondurile UE contribuie la asigurarea formării necesare eliminării decalajelor în cadrul acestei tranziții.
Joi – 1 iunie, tema "Locuri de muncă verzi pentru oceane" analizează locurile de muncă în domenii precum protecția marină și costieră, acvacultură, turism și energie oceanică. Ziua de joi include un eveniment la nivel înalt pe tema „competențelor necesare într-o economie maritimă ecologică aflată în expansiune”. Vineri, 2 iunie, tema "Locuri de muncă verzi în mediul urban" abordează dezvoltarea urbană durabilă, asigură transformarea orașelor în locuri în care este mai plăcut de locuit, stimulând în același timp inovarea și creând locuri de muncă verzi. Săptămâna verde se încheie cu ceremonia de decernare a premiilor „Capitala europeană verde” și „Frunza verde europeană”, care va avea loc la Essen, capitala verde europeană din acest an.
Săptămâna verde, desfășurată în perioada 29 mai-2 iunie 2017, este organizată de Direcția Generală pentru Mediu a Comisiei Europene. Acest eveniment cheie din calendarul politicii de mediu atrage factori de decizie, ecologiști de marcă, factori interesați și alte părți interesate de la nivel european și global.
Nota redacției: Tema ediției pe luna aprilie a revistei CARIERE este “Creativitate în economia verde”. Mai multe detalii aici