La limita imposibilului? Asaltul tehnologiilor cognitive asupra aragazului bunicii!
De atunci a trecut multă vreme, desigur, iar tehnologiile cognitive reprezintă în momentul de față viitorul. Ele vor schimba modul în care lucrăm și trăim și vor îmbunătăți felul în care utilizăm datele, oferindu-ne perspective mai profunde și mai bune. Nu o spunem numai noi, o spune în special Ron Keren, Country Leader IBM Romania.
Care adaugă că tehnologiile cognitive ajută sistemele computaționale, ce au deja capabilitatea de a învăța și a deveni mai inteligente, ajutându-ne să luăm deciziile potrivite. Mai ales în…bucătărie! Și mulți dintre dumneavoastră nu v-ați gândit la acest lucru, nu-i așa?
Zilele acestea, IBM Romania si City Grill Group au realizat o demonstrație de “gătit inteligent” cu aplicația IBM Chef Watson. Evenimentul, numit sugestiv “Cognitive Cooking”, reprezentând o experiență culinară în premieră în România.
Ce înseamnă, mai exact, IBM Chef Watson? Un “robot inteligent” (cleverbot) care creează rețete originale, prin utilizarea de algoritmi pentru a asocia ingredientele – de multe ori în moduri pe care noi nu ni le-am fi imaginat.
Poate fi implementat rapid
“În domeniul retail, IBM Watson întelege nevoile cumpărătorilor și îi îndrumă către produsele și serviciile de care au nevoie, în cel mai scurt timp posibil. In Romania, vedem abilitățile cognitive ale IBM Watson implementate împreună cu soluțiile tradiționale de business pe care IBM le oferă clienților noștri de peste 20 de ani. Credem că potențialul tehnologiilor cognitive poate fi implementat rapid în domeniile sănătății și educației, dar și în managementul mai inteligent al orașelor în România”, a mai declarat Ron Keren, Country Leader IBM Romania.
Acuma, să nu vă închipuiți că Ron Keren (foto dreapta) a spus toate aceste lucruri pe un fundal de conferință. Domnul Keren, înarmat cu un elegant șorț de bucătărie și cu multă răbdare tăia, la un moment dat usturoiul si ghimbirul – o parte din ingredientele rețetei “Catfish Shellfish Dish“ – preparat pe bază de pește și crustacee. Apoi, i-a asistat pe Chef Dan Tonescu (Training & Development Chef la City Grill Group) și Dragoș Petrescu (CEO al Grupului City Grill), la prepararea felului de mâncare menționat cu ajutorul aplicației IBM Chef Watson. Mai pe larg, Dan Tonescu a realizat o demonstrație de cognitive cooking, oferind apoi pentru degustare felul de mancare pregatit impreuna cu IBM Chef Watson – “Catfish Shellfish Dish”. Iar rezultatul culinar a fost extrem de apreciat de către invitații la evenimentul care s-a desfășurat în cadrul restaurantului “Pescăruș” din Capitală.
„Vremea aragazului de la bunica și a gătitului ca acum 50 de ani a trecut! Trebuie să fii creativ, să ai idei, să faci acele rețete inedite! Tehnologia ne ajută să fim mai aproape de clienții noștri. Tehnologiile precum IBM Chef Watson pot să ne ajute în gastronomie, în creativitatea din bucatarie și, astfel, oaspeții noștri vor avea parte de o adevărată experiență culinara”, este de părere Dragoș Petrescu. CEO City Grill.
Cu ceea ce aveți la dispoziție
Cei care vor sa gătească asistați de IBM Chef Watson trebuie să acceseze ibmchefwatson.com. Dacă nu există ingredientele necesare pentru o anumită rețetă, Chef Watson va găsi imediat altele, cât mai apropiate de cele originale. Aplicația poate fi folosită de oricine, acasă, în bucătăria proprie, fiind ușor de folosit și de un real folos atunci când nu aveți în casă decât doar câteva ingrediente. Watson poate oferi cel mai interesant preparat, care se poate pregati cu ceea ce aveți la dispozitie!
Vi se pare că totul este la limita imposibilului? Ei bine nu. Cognitive Cooking este tehnologia care reinventează, în moduri unice, orice rețetă și este creata de o echipă de la IBM. Creând un sistem care a câștigat la jocul Jeopardy, IBM a demonstrat că un computer poate interacționa cu lumea exterioară. Dar ar putea computerele să fie și creative, să producă lucruri de calitate, pe care nu le-am mai văzut până acum? Pentru a investiga, IBM a creat acest sistem de Cognitive Cooking!
„Până când o maşină nu va putea să scrie un sonet sau să compună un concert datorită gândurilor şi emoţiilor simţite, nu datorită îmbinării întâmplătoare a simbolurilor, nu vom putea spune că maşina egalează creierul”, spunea neurochirurgul Sir Geoffrey Jefferson în 1949. Iată că în prezent s-a ajuns destul de departe, ca să fim modești, iar viitorul mai rezervă, desigur, multe surprize în ceea ce privește tehnologiile cognitive.