Intrigă și putere: Se va impune modelul corporatist chinez la Hollywood?
A reusit apoi să revigoreze o zonă defavorizată din orașul Dalian, port în nord-estul Chinei. Așa au apărut Wanda Plazas, centre comerciale cu săli de cinema, birouri și multe altele. În plus, Wang a investit in fotbalul european, în yacht-uri de lux și așa mai departe. Aceasta însă nu e nimic pe lângă ceea ce vrea cu adevărat Jianlin. Și anume, Wall Street Journal descrie planul miliardarului chinez de a cumpăra, bucată cu bucată, Hollywood-ul! Inima industriei americane de entertainment.
Ținta principală este unul dintre cele sase mari studiouri de film de la Hollywood. Wang a negociat preluarea a 49% din Paramount Pictures, dar compania-mamă, Viacom, a oprit în cele din urmă tranzacția.
A mai venit și oferta de 1 miliard de dolari pentru Dick Clark Productions, după tranzacția din 2012, când a cumpărat lanțul de cinematografe AMC cu 2,6 miliarde de dolari, iar anul acesta a achiziâionat și compania de producție Legendary Entertainment, cu 3,5 miliarde de dolari. AMC a anunțat între timp o ofertă de 1,2 miliarde de dolari pentru rivala Carmike Cinemas. Tranzacția l-ar transforma pe Wang în deținătorul celor mai multe ecrane de cinema din întreaga lume, cu peste 8.200 de săli.
Un mijloc de a promova valorile socialismului
Ofensiva lui Wang a atras atentia autorităților americane și nu numai. Lumea bună americană se teme atât de faptul că ar putea pierde dominația în domeniu în favoarea Chinei, cât și de posibilele influențe culturale ale unei asemenea situații. Deși chinezii vorbesc despre faptul că intrigile umbresc afacerea, americanii susțin varianta unui exces de putere. Pe 15 septembrie, 16 membri ai Camerei Reprezentantilor au redactat o scrisoare prin care cereau să se extindă controlul Comitetului pentru Investiții Străine în SUA și asupra achizițiilor Chinei în media americană, sub aceleași motive de siguranță națională ca în cazul achizițiilor din domeniul aerospațial.
Wang însă și-a început tentativele…hollywoodiene în China. Acolo vrea să transforme orașul Qingdao în pepiniera producătorilor de filme. Și construiește, cu 10 miliarde de dolari, Oriental Movie Metropolis și un studio subacvatic uriaș, pentru scene sub apă. Potrivit analiștilor, președintele Chinei, Xi Jinping, vede industria de entertainment ca pe un mijloc de a promova valorile socialismului chinez și viziunea Chinei asupra istoriei și culturii.
Foști angajați ai grupului Wanda povestesc ca modelul corporatist chinez este mai apropiat de cel militar decât de Hollywood. Respectiv, angajații intră pe baza de cartelă, bărbații sunt îmbrăcați la cămașă și costum, iar femeile trebuie să aibă grijă în privința tocurilor și a culorii unghilor.
Sună îngrijorător viitorul Hollywoodului? Rămâne de văzut, după cum notează, sceptici, analiștii americani.