În viitorul apropiat, Health Coaching-ul va fi una dintre cele mai solicitate profesii din domeniul sănătății
Health Coach în România
Larisa Petrini este Health Coach certificat internațional de două dintre cele mai importante școli din Statele Unite (Institute for Integrative Nutrition din New York și Cornell University), fondator Bodyology și ambasador Jamie Oliver pentru Food Revolution, în România.
Are o experiență de training de peste 12 ani și organizează seminarii și workshop-uri pentru cei care vor sa învețe despre sănătatea corpului lor înainte să ajungă la medic. În câteva cuvinte, să doarmă mai bine, să mănânce mai bine, să se hidrateze mai bine și să își simplifice viața. În ultimii ani, a organizat evenimente în București, Cluj și Constanța, la care au participat aproximativ 2000 de persoane. A susținut peste 50 de workshop-uri în companii și peste 20 de ateliere de gătit sănătos pentru copii în școli. Prin intermediul emisiunii pe care o realizează pentru RFI Romania, dar și a editorialelor și articolelor de specialitate pe care le semnează lunar în presă, ajunge la inimile a zeci de mii de oameni, reușind să-și pună în practică misiunea de a învăța oamenii să facă alegeri corecte și conștiente, în relație cu sănătatea lor.
Un health coach se concentrează în primul rând pe educație și prevenție
Larisa Petrini a trecut de câțiva ani de la domeniul publicității și comunicării la health coaching – un turning point provocator. Cum a evoluat în plan profesional după această schimbare majoră ne explică la distanță de câțiva ani această decizie: „Factorul declanșator a venit că o ‘consecință’ a celor două provocări prin care am trecut pe plan personal (un divorț și un diagnostic neașteptat în legătură cu sănătatea mea fizică). A fost un moment de ‘macaz’ revelator, atât pentru viața mea personală cât și pentru cea profesională. Gail Sheehy, autoarea cărții Passages, ar descrie această perioadă ca fiind un moment de tranziție între decade/pasaje (început de first adulthood). Firea mea ‘cameleonică’ se manifestă într-adevăr și în viață profesională. În afară de constantele legate de health coaching și training în mediul corporate, am cochetat cu antreprenoriatul (la care am revenit recent, după aproape un an de pauză), timp în care am experimentat din nou, pentru o perioadă, frenezia și stresul specific unei poziții de management (de data asta în domeniul sanătății). În aceeași perioadă, am descoperit, cu surprindere, că aveam o pasiune nedescoperită pentru radio. Emisiunea Sănătatea FM de pe RFI mă ajută să îmi exersez în continuare abilitățile de comunicator, de data aceasta, nișate pe domeniul de care sunt pasionată cel mai mult.”
Din descrierea de pe Facebook „Tuberose, silk and piano lover. Wanderluster. Occasional fencer. Minimalist”, o întreb în ce se regăsește cel mai mult din punct de vedere profesional. „Descrierea de pe pagina personală de Facebook este una care are mai degrabă legătură cu omul Larisa, deși, minimalismul, strategia și logica specifică scrimei și predilecția pentru oaze de liniște (populate cu muzică de pian și miros de tuberoze) sau încăpățânarea de a valoriza calitatea în detrimentul cantității (mătase vs. polyester, gourmet vs. junk food), se regăsesc într-o formă sau alta și în profesie (health coaching). Cred că atunci când vine vorba de sănătate, ceea ce este firesc și fundamental are o natură simplă, accesibilă fiecăruia dintre noi. Eu funcționez ca un GPS/navigator răbdător și bland pentru clienții I cursanții mei”, explică Larisa Petrini.
Sănătatea înseamnă mult mai mult decât spitale, medici, medicamente. Înseamnă stil de viață sănătos, bazat pe prevenție. Cineva spunea că organismul nostru e mai deștept decât noi, adică rațiunea noastră. Cum se văd toate astea din perspectiva unui health coach? „Corpul fiecăruia dintre noi are un potențial fantastic și poate funcționa ca o mașinărie remarcabilă, însă, din nefericire, nu vine și cu un manual de utilizare sau cu garanție pe viață. Cu toate că suntem rezultatul milioanelor de ani de evoluție, multe dintre strategiile la care apelau bunicii noștri în trecut nu mai sunt valabile și astăzi. Știința tinereții a evoluat enorm și cei mai ambițioși cercetători ne spun astăzi că dacă am lua în calcul factorii responsabili de tinerețea și vitalitatea noastră, am putea construi un protocol, cu ajutorul căruia am ști cum să încetinim procesul de îmbătrânire celulară, ireversibil odată cu înaintarea în vârstă. Mai mult decât atât, am putea manipula felul în care genele noastre sunt exprimate. Din fericire, prevenția nu mai este de mult doar o cheie pentru problemele legate de sănătate, ci și una pentru frumusețea și tinerețea după care suspinăm cu toții, după o anumită vârstă. Epigenetica, supranumită și știința manipulării ceasului biologic, ne învață despre felul în care ADN-ul nostru comunică cu factorii de mediu și deciziile (înțelepte sau nu), pe care le luăm în legătură cu stilul nostru de viață”, argumentează Larisa.
Parcursul necesar pentru certificare ca health coach
Ea ne spune despre Health Coaching că va fi una dintre cele mai râvnite dar și solicitate profesii ale viitorului, în domeniul sănătății. „În Statele Unite cererea este deja mai mare decât numărul celor care își pot oferi serviciile. Grădinițele, școlile, centrele de fitness sau cele de înfrumusețare au nevoie de asemenea experți pentru a face educație și pentru a oferi sprijin clienților lor. Medicii intervin adesea când e deja târziu și tratează izolat simptomele/boala. Un health coach se concentrează în primul rând pe educație și prevenție, pe care o face integrativ și multudisciplinar, cu atenție spre toți factorii care ne influențează energia și sănătatea fizică.” Normal că întreb ce ar trebui să facă un tânăr din România care vrea să urmeze această profesie. „Există câteva școli care oferă o astfel de certificare. Din păcate, nici una dintre ele nu este în România. Eu am ales să urmez cursurile a trei școli (aș spune că sunt și cele mai bune existente în acest moment pe piață): două dintre ele sunt în Statele Unite și a treia din Canada (Institute for Integrative Nutrition din New York, Cornell University si Precision Nutrition, cea mai recentă certificare)”, descrie Larisa parcursul necesar pentru certificare ca health coach.
Ca profesioniști în domeniile noastre, antreprenori cu zeci de lucruri de făcut în fiecare oră, manageri ultra-stresați, părinți tot mai copleșiți de responsabilități zilnice, ne rămâne puțin timp pentru a avea grijă de noi, de sănătatea noastră. Ce ar trebui să știe o persoană care se declară foarte ocupată că să se preocupe de propria sănătate, alegând să trăiască haotic? „Să se uite diferit la expresia ‘avem o singură viață’. Avem într-adevăr o singură viață, însă și un singur corp. Deciziile greșite sunt ‘taxate’ mai devreme sau mai târziu. După 35 de ani, procesul de îmbătrânire a organismului este de trei ori mai accelerat, metabolismul se ‘lenevește’, crește procentul de grăsime, pierdem din colagen, hormoni și masă musculară și treptat constatăm (nu doar în oglindă) că această ‘mașinărie’ fantastică pe care am ignorat-o sau am tratat-o cu lipsă de respect și prioritate, începe să ‘nu ne mai asculte’ (expresie folosită des de clienții mei în cabinet)”, descrie Larisa Petrini.
„Hrana ne influențează sănătatea în proporție de 80% (informație furnizată de Organizația Mondială a Sănătății). 3% este genetică, restul factori structurali (mediu). Cu alte cuvinte și foarte pe scurt, suntem singurii și cei mai responsabili de calitatea sănătății noastre.
Există o știință a corpului, interdisciplinară, numită Bodyology, cu specialiști care sunt în continuă formare. Larisa Petrini explică această nouă tendință: „Există mai multe științe când vine vorba de corp. Bodyology le pune împreună pe cele mai importante, într-un protocol de sănătate care promite mai multă vitalitate și energie fizică pentru a putea trăi o viață de calitate, atât profesional cât și personal. Protocolul Bodyology, include hrana, hidratarea, somnul, mișcarea și respirația”, descrie health coach-ul Larisa Petrini.
Boli asociate cu stilul de viață al unui lider/antreprenor/manager
Din experiența sa, vreau să aflu dacă există boli (de nutriție) asociate cu stilul de viață al unui lider/antreprenor/manager. Larisa confirmă cu câteva studii care spun că persoanele aflate în poziții de conducere, care au un nivel ridicat de stres, au și un risc crescut de infarct cu până la 40% și un risc crescut de a face diabet și boli asociate cu până la 60%. 70% dintre ei declară că suferă de tulburări serioase de somn, o depreciere a calității deciziilor pe care le iau, o lipsă de control a impulsivității și o scădere a nivelului de empatie fără de colegi și subordonați. Spre deosebire de bărbați, femeile mai ”predispuse” să aibă grijă de sănătatea lor fiindcă se simt mai responsabile nu doar pentru ele însele, ci și pentru sănătatea familiilor lor. „Statistic vorbind, este adevărat că sunt mult mai conștiente de pericolul asociat lipsei de prevenție. Dacă adăugăm și faptul că trăiesc cu 7 ani mai mult decât bărbații, primim un răspuns, în mod implicit”, confirmă Larisa, ea însăși mama unui băiat de 11 ani.
Frumusețe înseamnă implicit sănătate
Personal cred că este o chestiune de educație și respect de sine. În epoca fast forward a panaceurilor, a miracolelor și a soluțiilor instant, știința corpului e despre felul în care avem grijă de noi în fiecare zi. Ce mâncăm, cum respirăm, ce gândim, ce simțim – toate fațetele sunt importante.
„Panaceurile nu funcționează. Există în acest moment pe piață, peste 40,000 de diete. Apar săptămânal altele. Este evident că dacă ar funcționa, n-ar mai fi nevoie să încercăm iar și iar altceva. Scurtăturile și soluțiile ‘miraculoase’ au întotdeauna atașat un ‘cost’. Nu este întotdeauna evident, însă mai devreme sau mai târziu, îl plătim. Știința corpului funcționează ca un manual de instrucțiuni, care conține nu doar ‘reguli de funcționare’, ci și emoțiile atașate acestor reguli: respectul, răbdarea, încrederea și mai ales autocompasiunea!, explică Larisa.
Într-o țară în care aproape jumătate dintre copii sunt supraponderali și obezi, manifestul ei ca părinte este un î ndemn la responsabilitate: „Avem doar 18 ani la dispoziție pentru a crește adulți cu deprinderi sănătoase, într-o lume plină de informație contradictorie și tentații de tot felul. Mâncarea nu este o poțiune care rezolvă compensatoriu alte probleme (lipsa de timp, iubire, disponibilitate pentru copiii noștri). Mâncarea nu trebuie să fie nici recompensă, nici confort, nici pedeapsă, nici vină (sindromul farfuriei curate/goale). Sănătatea este pluri-factorială și nu este aritmetică (ce ni se potrivește nouă nu li se potrivește implicit și lor). Zahărul este într-adevar ‘alcoolul copiilor’, consecințele consumului lui în exces fiind foarte serioase. Un nivel mai ridicat de conștientizare dar și interacțiune și stare de prezență în relație cu copiii nostri, ne-ar ajuta să ne raportăm diferit la sănătate, darul cel mai de preț, primit de fiecare dintre noi la naștere”, concluzionează Larisa Petrini.