Ce poate spune culoarea telefonului despre oameni
Potrivit psihologilor, doar în 20% dintre cazurile în care trebuie să alegem culori facem acest lucru conştient. În restul cazurilor dictează subconştientul. De aceea, în topurile care arată cele mai importante caracteristici la smartphone-uri pentru utilizatori, culoarea iese de obicei pe ultimele locuri.
Potrivit unui sondaj realizat în 2016, citat de Go4it, cea mai populară culoare din lume pentru smartphone-uri era negru, cu 34,63% din voturile respondenţilor. Pe locul doi s-a situat alb, cu 23,55%, iar pe trei cyan cu 8%.
Cyan, alb, fucsia şi negru
Mulţi mari producători nu ţin cont neaparat de aceste sondaje atunci când lansează noi dispozitive, ci sunt mai atenţi mai degrabă la mesajul pe care îl transmite o anumită culoare sau nuaunţă. De exemplu, Samsung Galaxy S8 este disponibil în variantele: negru, argintiu, gri, albastru şi auriu. Apple iPhone 7 este disponibil în culorile: negru (două nuanţe), roşu, argintiu, auriu, aur roz şi roşu.
Cercetătorii de la Nokia au realizat un experiment interesant. Ei le-au prezentat unor oameni patru smartphone-uri Lumia, în culorile cyan, alb, fucsia şi negru şi i-au pus să aleagă varianta preferată. S-a constatat că cei care au ales cyan sunt gânditori şi filozofi. Oamenii care aleg această culoare sunt mai fericiţi, au cunoştinţe mai bogate şi sunt mai exuberanţi.
Cei care au ales albul au personalităţi mai sofisticate. Din grupul care a ales fucsia au făcut în cea mai mare parte femei. S-a constatat că utilizatorii acestor telefoane tind să aibă personalităţi care combină agresivitatea cu blândeţea. Cei care au ales negrul sunt mai conformişti, oameni care tind să urmeze tendinţele din societate.
S-a constatat că, deşi este o culoare preferată în programele TV şi desenele animate, galbenul nu atrage atenţia cumpărătorilor de smartphone-uri. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul verdelui.
Roşu este o culoare atractivă și își are însă calitățile sale în marketing, dar totodată, evocă pasiune, deşi uneori este asociat cu pericolul (semnele de circulaţie sau becurile de alertă).