Bucureștiul rămâne în top la nivelul României, în ceea ce privește salariile
Acesta este numai un reper din datele unui studiu realizat de Mercer. Potrivit aceluiași studiu și anul viitor cifrele vor fi în creștere, iar angajații care vor avea performanțe vor fi răsplătiți de către angajatori.
Companiile participante la Studiul Salarial Mercer 2016 sunt majoritatea multinaționale, din 12 industrii (industria bunurilor de larg consum, IT, Farmaceutic, Industria grea și ușoară, Industria energetică, Retail, Servicii, Construcții, Logistică ș.a.) și analizează pachetele de remunerare a peste 71.000 de angajați din România.
Datele Mercer mai arată că anul acesta s-au înregistrat creșteri în toate cele 12 domenii de activitate pe care le acoperă, printre cele mai mari situându-se domeniile high-tech (4,7%) si energie (4,6%). La polul opus, cele mai mici majorări s-au înregistrat în randul angajaților care lucrează în sectorul bunurilor de consum (3,4%) și în retail (3,5%).
"În FMCG și retail s-au aplicat creșteri mai mici, de 3,4% și 3,5%, și, chiar dacă a crescut consumul, nu se reflectă în creșterile salariale”, a subliniat Alina Popescu, talent information solution leader în cadrul Mercer. Potrivit studiului, în 2017 angajații cu performanțe remarcabile vor putea obține majorări salariale de până la 6,5%, în timp ce salariații cu rezultate medii vor avea o majorare de 3,9%. Și angajații fără performanțe vor beneficia de o majorare salariala de pana in 1%. Salariul mediu lunar, care include salariu de baza plus bonusuri, precum și contribuțiile angajatorilor, se ridică, potrivit Mercer, la 7.100 de lei. Această suma este sub media din Africa și de mai mult de două ori decât media la nivel european (echivalentul a 18.300 de lei pe lună).
Bucureștiul rămâne în top la nivelul României, cu salarii mai mari cu șapte procente față de media națională, în timp ce în Timișoara, de exemplu, salariile managerilor și specialiștilor sunt mai mici cu 16% față de media națională, în Iași cu 13% și în Cluj cu 11%.