Antreprenorii români se tem de lege, sau de avocați?
Totuși, care este momentul oportun, sau contextul potrivit pentru antreprenorul român de a apela la un avocat? E avocatul un om esențial într-o firmă? Și dacă da, de ce? „La demararea oricărei afaceri este nevoie de cel puțin doi specialiști: contabilul și avocatul. Dacă prezența contabilului este evidentă, rolul avocatului nu este atât de elocvent”, spune avocata Cătălina Bordianu-Calangiu.
„Bineînțeles că există factori critici în ceea ce privește decizia antreprenorului de a alege un avocat. Spre exemplu, pe tot parcursul carierei mele mi-am asumat competențele, expertiza cu care am abordat relația cu clientul meu și am urmărit obținerea performanței pentru antreprenor. Astfel, raportul de încredere se construiește temeinic și drumul către rezultatele dorite este unul sănătos”.
Avantaje și dezavantaje
Există beneficii pe care un avocat le aduce în activitatea unui antreprenor, dar și dezavantaje. „Beneficiile prezenței unui avocat sunt multiple: oferă siguranță și ghidaj în chestiuni care exced pregătirii antreprenorului, oferă o poziție onorantă și de prestigiu pe piața de profil, iar uneori puternică”, adaugă Cătălina Bordianu-Calangiu. Dezavantajele ar ține de aspecte financiare, implicând un cost în plus în funcționarea societății, „dar trebuie ținut cont că pe termen lung nu este vorba de fapt despre o economisire, ci din păcate, în cele mai multe cazuri poate fi observată o pierdere. Respectiv, amenzile și procesele care apar în viața unui antreprenor care nu are ordonată activitatea firmei sunt mult mai costisitoare decât sumele care pot fi investite în expertiza unui avocat”, consideră avocata.
Exemplele sunt multiple: dreptul muncii și procese cu angajații, protecția consumatorului, organismele de control financiar și de organizare a activității…Banala revizuire de către un avocat a autorizațiilor și a avizelor necesare în desfășurarea unei activități poate să salveze întregul business.
Cătălina Bordeianu-Calangiu mai consideră că lipsa procedurilor interne de lucru poate să conducă la litigii de dreptul muncii. „Uneori prezența unui avocat poate fi tardivă. Nu trebuie apelat la avocat când ești dat în judecată. Oricât de bun ar fi acesta, deja vorbim de alte implicații materiale. Este mai bine să preîntâmpini, e ca și în domeniul medical, în care prevenția este extrem de importantă”.
Mecanisme de prevenire a surprizelor neplăcute
Într-un final, se tem antreprenorii români de lege? Sau de avocați? „Cred că se tem mai mult de avocați, nu de lege! De onorariile acestora și/sau de nerespectarea obligației de confidențialitate ce le revine în baza legii. Trebuie arătat în primul rând că le sunt respectate informațiile vehiculate pentru că avocatul are obligația legală de păstrare a confidențialității datelor și cu privire la costurile și onorarile pe care le pot percepe avocații există mecanisme de prevenire a surprizelor neplacute”. Obligația avocaților de a întocmi rapoarte de lucru le dă posibilitatea antreprenorilor să urmărească îndeplinirea procedurilor sau a obiectivelor stabilite precum și un control efectiv pe onorariu. Este și responsabilitatea clientului, respectiv a antreprenorului să construiască relația cu avocatul său, să facă o alegere înțeleaptă și să cântărească inteligent propunerea primită.
Din ce este formată temelia unei bune colaborări avocat-antreprenor? „Principiile care apreciez că ar trebui să guverneze relația avocat-client sunt următoarele: flexibilitatea, promptitudinea, confidențialitatea, transparența și nevoia de a se înțelege că ambele părți profită de relația care se formează. Plus performanța”, subliniază Cătălina Bordianu-Calangiu.
Nu în ultimul rând, un antreprenor atunci când își alege avocatul cu care să colaboreze, trebuie să fie atent la experiența acestuia: cu cât întrunește mai multe competențe, cu atât este mai bine. Va putea analiza toate problemele într-o maniera intergată și completă, coerentă. „Nu aș neglija latura umană a profesionistului, întrucât orice relație creată este una eminamente umană, așadar și avocatul trebuie să fie o persoană cu care trebuie să rezonăm și în plan uman!”.
Cătălina Bordianu-Calangiu este avocat definitiv în cadrul Baroului București din anul 2007, titulară a unui Master în Drept Internațional și Comunitar. A lucrat 3 ani în cadrul Ministerului Justiției, în domeniul afacerilor europene, al programelor cu finanțare nerambursabilă și al cooperării internaționale, în problematica luptei împotriva corupției. Este membră a mai multor Asociații și Organizații, printre care și Asociația Româna de Drept pentru Dezvoltare – IDLO Alumni, ca absolventă a cursului DLC – Development Legal Course 2006, Roma.