Aluatul crește, la fel cum prin credință omul se dezvoltă: Cozonacul, simbol al transformării spirituale
Reteță cozonac. Arheologii au descoperit printre ruinele din Egipt, cuptoare pentru copt și desene ce datează de acum 4.000 de ani, care dovedesc că în această cultura se făcea pâine dospită de diverse feluri, un fel de “strămoși” ai cozonacilor.
Grecii au și ei cozonacul lor: plakous – se face cu miere, stafide și nucă. Romanii au…furat de la greci drojdia și pâinea dospită, dar au adăugat în cozonac fructe uscate. La inceput au fost doar doua varietăți numite "libum" și "placenta", de la cea din urmă venind termenul de "pască" din prezent.
Dacă îți pui o dorință
Reteță cozonac. Cozonacul era popular în Evul Mediu, ca desert, pentru că ținea mai mult timp! În Marea Britanie, prima rețetă de cozonac apare într-o carte de bucate din 1718, cu recomandarea de a fi copt în forme lungi și înguste. Această formă a devenit cea mai populară. Maria Antoaneta, controversata regină a Franței, a rămas în memoria oamenilor prin fraza: "Dacă n-au pâine, să mănânce cozonaci”, dar cuvântul "cozonac" nu se referea la popularul desert, ci la firimiturile pe care, la sfârșitul, zilei brutarul le aduna de pe formele folosite sau din cuptor și le scotea afară pentru cerșetori. Printre altele, în Anglia există o tradiție potrivit căreia în timp ce se frământă aluatul de cozonaci, dacă îți pui o dorință și apoi cozonacii vor crește în cuptor, dorința se va îndeplini.
În alt fel
Reteță cozonac. După multe transformari și metode de preparare, cozonacul s-a consacrat la fiecare popor în alt fel. Cozonacul este o prăjitură tradiţională românească, dar în egală măsură şi un desert bulgăresc (kozunak), sau un produs de patiserie italiană, numit „panettone”. Dup[ multe transformari si metode de preparare, cozonacul s-a consacrat la fiecare popor intr-un alt fel.
Important este faptul că minunatul cozonac a devenit o prăjitură simbol a sărbătorilor importante ale creștinismului. De fapt, la bază, cozonacul este o pâine mai deosebită, cu o rețetă care a fost îmbunătățită în timp. Și să nu uităm un lucru semnificativ și anume: cozonacul este un simbol al transformarii spirituale, aceasta fiind legata de principiul activ al dospirii – prin dospire aluatul crește, la fel cum prin credință omul se dezvoltă.