850 de eleve, provenind din medii modeste, sunt încurajate să își continue studiile
Dar și din cauza lipsei informațiilor despre meseriile de perspectivă disponibile în orașul lor (în special cu scopul de a le feminiza), cât și a sfaturilor cu privire la orientarea post-bacalaureat și calificările necesare.
Capital Filles dorește întreruperea acestui model depășit, după cum afirmă Raoul Ros, Președinte Capital Filles în România. “Sporirea încrederii elevelor în potențialul lor și în viitorul lor profesional și informarea acestora cu privire la deschiderea companiilor la colaborări cu tinere care au obținut calificările adecvate reprezintă obiectivele partenerilor noștri pe care îi salut și cărora le mulțumesc: în primul rând, Direcția Generală de Învățământ Pre-universitar, care ne oferă sfaturi remarcabile“.
Prin intermediul atelierelor colective și nu numai
După un prim an pilot care a permis mobilizarea a opt multinaţionale, cu sprijinul Ambasadei Franței în România, a Institutului Francez, a Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România (CCIFER) și a Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, programul Capital Filles în România funcționează în prezent în 12 prime licee partenere selecționate de Inspectoratele școlare în București, Timișoara și Slobozia.
Cum acționeazăCapital Filles? Prin intermediul atelierelor colective, al tutoratului individual (mentor/elevă) pentru elevele din clasa a XII-a, asigurat de angajatele voluntare din companiile partenere, prin vizite la sediul companiilor organizate atât pentru elevele beneficiare, cât si pentru profesorii acestora și prin intermediul forumurilor “Capital Filles: Succes la feminin“.Mai mult de 150 de Mentori Capital Filles sunt înscriși pentru anul școlar 2016-2017 față de 134 în anul 2015-2016, în București, Timișoara și Slobozia. În total, mai mult de 850 eleve beneficiază de atelierele colective desfăşurate în liceele partenere.
O preocupare care nu poate fi trecută cu vederea
După lansarea în 2012 în Franța, România este a doua țară din Europa în care programul Capital Filles a fost implementat. Asociația Capital Filles este prezidată de Stéphane Richard, Preşedinte Director General Orange. În Franța, 955 de mentori oferă tutorat individual elevelor din cele 87 de licee partenere în septembrie 2016.
”Ce cred adolescenții despre ei înșiși și cum apreciază ei că îi văd ceilalți, este o preocupare care nu poate fi trecută cu vederea. Tinerii cresc și trăiesc astăzi la intersecția influențelor sociale și culturale multiple, care le influențează percepția asupra vârstei pe care o traversează și asupra viitorului lor profesional. Capital Filles în România vine în sprijinul elevelor de liceu sporindu-le încrederea în potenţialul lor și în viitorul lor profesional, ajutându-le să creadă tot mai mult în capacităţile lor de a-și alege o meserie și a-și construi o carieră de succes.
Capital Filles este un proiect ambiţios pe care ne dorim să îl dezvoltăm alături de ceilalți parteneri din proiect și care, prin mentoratul asigurat de companiile partenere, răspunde nevoii de sprijin a tinerelor fete în afirmarea spiritului și a entuziasmului pentru viață, le insuflă încredere în forțele proprii și le deschide calea către reușita profesională și personală”, spune Mihaela Tania Irimia, Director, Direcția Incluziune Socială și Parteneriate Educaționale.