A reuşit să ţină aprinsă flacăra dezbaterilor. Cealaltă față a lui Pi
Pe 14 martie, comunitatea mondială a pasionaților de matematică și științe au sărbătorit numărul „pi”. De ce?
Ziua Mondială a Numărului Pi, o iniţiativă apărută la început în Statele Unite ale Americii pentru a promova matematica în rândul copiilor, s-a transformat în ultimii ani într-un veritabil „Crăciun al tocilarilor”, afirmă The Guardian.
Tot în această ordine de idei, Ziua Pi reprezintă o celebrare anuală a constantei matematice π (pi). Ziua pi este serbată pe 14 martie (3/14 în formatul lună/zi) din moment ce 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre importante ale lui π. În 2009 Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii a susținut desemnarea unei „zile pi” și celebrarea ei în întreaga lume. Ziua numărului Pi, o constantă frecvent utilizată în formulele de calcul din matematică, fizică și inginerie, este celebrată pe plan mondial de iubitorii acestor discipline. π (pi) = 3.14159265359…Ziua Pi a căpătat o importanță deosebită pe 3/14/15 la 9:26:53 (a.m. și p.m.), data și ora reprezentând primele 10 cifre ale lui π. Aceeași secundă a conținut de asemenea un anumit moment, numit Pi Instant, corespunzător tuturor cifrelor lui π (matematicianul William Jones, născut în Anglesey, care a propus simbolul π pentru numărul Pi în anul 1706).
Metafora pentru misterele matematicii
Fascinaţia savanţilor pentru numărul Pi provine din faptul că raportul dintre cele mai simple cantităţi măsurabile ale cercului – circumferinţa şi diametrul – produc un număr care este atât de complicat: expansiunea sa de după virgulă continuă la infinit, generând o secvenţă de zecimale care nu se repetă şi nu formează niciun tipar.
Contrastul dintre simplitatea definiţiei sale şi complexitatea rezultatelor sale a făcut ca numărul Pi să devină un veritabil simbol cultural. Pi a devenit o metaforă pentru misterele matematicii, fiind glorificat în multe feluri.
Matematicienii au încercat de-a lungul timpului să identifice tot mai multe zecimale ale numărului Pi. Arhimede a descoperit primele două zecimale în secolul al III-lea î.e.n. În prezent, Pi are 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anunţat online, în octombrie 2014, de un savant anonim, care foloseşte pe internet pseudonimul Houkouonchi.
A şaisprezecea literă din alfabetul grecesc a reuşit să ţină aprinsă flacăra dezbaterilor timp de mii de ani. Și lăsând la o parte rolul său major în ştiinţele exacte, Pi este de asemenea singurul număr care a inspirat propriul său gen literar, „pilish”, în care lungimea cuvintelor dintr-o propoziţie este determinată de zecimalele lui Pi. În propoziţia din limba engleză, primul cuvânt are trei litere, al doilea o literă, al treilea are patru etc. Recordul absolut în acest gen literar inedit este americanul Mike Keith, al cărui roman „Not a Wake” corespunde cu precizie primelor 10.000 de zecimale ale numărului Pi.
Să nu omitem faptul că 14 martie reprezintă de asemenea ziua de naştere a lui Albert Einstein. Iar, din 2018, după anunțarea morții fizicianului Stephen Hawking, unii au atras atenție și la această „coincidență”…