A fi mai mult sau mai puțin creativ
Potrivit unui studiu al profesorului Clayton Christensen –Harvard Business School of Harvard University, 80% din creativitatea unei persoane este învățată sau dobândită. Cu alte cuvinte, adesea, creativitatea nu este ceva cu care te-ai născut.
Care este originea geniului creativ? De ce este creativitatea adevărată atât de …abundentă la unii oameni și constituie un concept complet străin pentru alții? Este doar o chestiune de biologie? De genetică? Este produsul unui profesor sau mentor cu influență puternică sau al unor mii de ore de vizionare a unor cursuri specifice?
Cel considerat un guru al strategiei, profesorul Clayton Christensen, spune că răspunsul se pot afla în trăsăturile de comportament și personalitate ale ale părinților noștri. Potrivit lui Christensen se pare că, experiențele timpurii din copilăria noastră determină modul în care creierul nostru este mai mult sau mai puțin creativ.
Creativitatea – o facultate ce trebuie exersată
Dar…Dacă există laboratoare de creativitate atunci înseamnă că ea poate fi cultivată și antrenată. Sociologic vorbind, „creativitatea nu este înnăscută”, spune Vintilă Mihăilescu. „Ea este cultivată – sau doar este lăsată să se dezvolte evitând opreliștile de genul Nu fă asta!, Asta nu se face așa!”, completează specialistul în antropologie (Revista CARIERE, februarie 2018).
În plus, se poate afirma chiar că „creativitatea este o facultate ce trebuie exersată, e ca un mușchi care se atrofiază dacă nu e folosit. Dacă faci totul așa cum ai fost învățat, fără a încerca să găsești o rezolvare alternativă, creativitatea ta nu se va dezvolta niciodată.