5 greșeli majore pe care trebuie să le evitați într-un CV
1. Prezintă-ți realizările, nu doar job description-ul. Dacă ceea ce scrii tu în CV poate reprezenta o informație la fel de corectă și în cazul altui candidat, atunci de ce ar alege recrutorul să te invite tocmai pe tine la interviu? Acest document ar trebui să conțină informații care să arate că ești diferit de restul, așa că enumeră realizările tale. Dacă te-ai ocupat de conturile de social media ale unei companii, menționează cu cât a crescut numărul de fani. Dacă ești administratorul unui site, precizează cum au evoluat numărul de utilizatori și numărul de afisări. Și exemplele pot continua. Doar tu știi care au fost realizările tale, deși ar fi de preferat ca și șeful tău să le fi observat…
2. Nu uita de greșelile gramaticale. Recitește-ți de câteva ori CV-ul, pentru a te asigura că nu există greșeli. De multe ori, erorile gramaticale te pot costa prezența la interviu, cu atât mai mult cu cât recrutorul are de ales din sute sau mii de CV-uri depuse pentru un anunț de recrutare. Și încă ceva: dacă scrieți un CV în engleză, nu vă bazați neapărat pe opțiunea „Spelling&Grammar check” din Word. E posibil ca soluțiile propuse să nu fie cele mai fericite.
3. Nu lăsa erorile de formatare să îți ruineze șansele de a ajunge la interviu. Dacă nu ați aplicat la un job pe un site de recrutare, unde formatul CV-ului este standard, atunci cu siguranță ați trimis un CV recrutorului prin intermediul email-ului. Însă aici apare problema. În funcție de programul și versiunea folosită de persoana care a primit aplicația ta, există posibilitatea ca CV-ul tău să nu se afișeze corect. Mi s-a întâmplat de câteva ori să primesc un text care se afișeau ca un șir infinit de litere, din cauză că nu foloseam cea mai recentă versiune de Word. Imaginează-ți ce părere ar avea un recruitor care vrea să citească un CV care se afișează în modul descris mai sus. Cea mai sigură variantă ar fi să trimiți CV-ul tău în format PDF, pentru că acesta nu își pierde formatările.
4. Nu folosi prea multe superlative. E bine să te prezinți într-o lumină favorabilă, dar nu face exces de superlative. Cum spunea și mai devreme, cea mai bună modalitate de a te prezenta sunt realizările tale. Și cum rezultatele tale vorbesc de la sine, nu este nevoie să faci exces de zel și să îmbraci pompos.
5. Ai grijă la cuvintele cheie. Din sutele de CV-uri trimise pentru un post disponibil, unele au mai multe șanse de a fi vizualizate decât altele. De ce? Pentru că în redactarea acestora au fost folosite cuvintele-cheie corespunzătoare. Deși toate aplicațiile trimise ar trebui vizualizate de recrutor, în funcție de numărul de persoane care se ocupă de trierea candidaților și volumul de CV-uri, se pot folosi o serie de motoare de căutare care să le ușureze munca celor care fac selecția. Cu ajutorul acestor instrumente, recrutorul va selecta și vizualiza doar CV-urile care au menționate diversele informații necesare postului. Spre exemplu, dacă aplici la un post de „social media coordinator”, în primul rând, CV-ul tău ar trebui să conțină cel puțin odată cuvântul social media. Iar dacă în anunțul de recrutare se precizează diverse canale de socializare virtuală, menționarea acestora în CV-ul tău și prezentarea de rezultate palpabile în aceste zone îți pot crește șansele de a fi chemat la interviu.