13 ianuarie, ziua în care România și Moldova au desființat gardul de sârmă ghimpată
Galileo Galilei descoperă Callisto
Pe 13 ianuarie 1610, fizicianul, matematicianul, astronomul și filosoful italian Galileo Galilei a descoperit cel de-al patrulea satelit al planetei Jupiter, Callisto. Galileo Galilei nu a descoperit doar satelitul Callisto, ci și pe ceilalți trei dintre cei mai mari patru sateliți ai planetei Jupiter: Io, Europa și Ganymede.
La 7 ianuarie 1610, Galileo a observat, cu telescopul, ceea ce era descris la acea vreme ca „trei stele fixe, totalmente invizible prin micimea lor”. Toate erau apropiate de Jupiter și se aflau pe o linie dreaptă cu acesta. Observațiile din nopțile ulterioare au arătat că pozițiile acestor „stele” în raport cu Jupiter se modifică într-un fel ce nu putea fi explicat dacă ar fi fost considerate stele fixe. La 10 ianuarie, Galileo a observat că una dintre ele a dispărut, observație explicată de el prin faptul că ea se află în spatele lui Jupiter. În câteva zile, el a concluzionat că ele toate se roteau în jurul lui Jupiter.
Galileo a denumit cei patru sateliți descoperiți stelele mediceene, în cinstea viitorului său patron, Cosimo II de' Medici, Mare Duce al Toscanei, și în cinstea celor trei frați ai săi. Mai târziu, în cinstea lui Galileo, astronomii le-au schimbat numele în sateliții galileeni.
Prima transmisie radiofonică de operă
În data de 13 ianuarie 1910 a avut loc și prima transmisie radiofonică de operă: Enrico Caruso a fost captat la 30 de kilometri distanță în timp ce cânta pe scena Metropolitan-ului din New York.
Enrico Caruso, care s-a născut pe 25 februarie 1873 și a murit pe 2 august 1921, a fost unul dintre cei mai faimoși tenori din istoria operei. Caruso a fost cel mai popular cântăreț în toate genurile muzicale ai primilor 20 de ani ai secolului al XX-lea și unul dintre pionierii muzicii înregistrate.
Înregistrările numeroase ale repertoriului său, precum și vocea sa extraordinară, cunoscută pentru frumusețea și intensitatea sa, atât pentru registrul său vocal, dar și pentru forța și amplitudinea sa, au făcut din Enrico Caruso una din cele mai cunoscute personalități artistice ale timpului său.
România și Republica Moldova au desființat gardul de sârmă ghimpată dintre ele
Ziua de 13 ianuarie este una foarte importantă și pentru România și Republica Moldova. Pe 13 ianuarie 1990 a fost desființat gardul de sârmă ghimpată ce le separa şi au fost introduse facilităţi de trecere a frontierei dintre cele două țări.
Timp de 66 de ani, gardul de sârmă ghimpată a marcat granița dintre România și Republica Moldova. Sârma ghimpată a fost desființată ca urmare a unei hotărâri a Guvernului de la Chișinău.