10 lucruri pe care ar trebui să le ignorăm începând de astăzi
Încetează să-ţi mai pese ce spun ceilalţi despre tine
De cele mai multe ori nu contează ce spun ceilalţi despre noi. „Când eram mai tânăr, m-am lăsat influenţat de colegii de liceu“, spune Mark. „De nenumărate ori opiniile lor m-au îndepărtat de ideile şi ţelurile în care credeam cu convingere. Realizez acum, mulţi ani mai târziu, că a fost un mod prostesc de a-mi trăi viaţa, mai ales pentru că cei mai mulţi dintre acei oameni nici măcar nu mai fac parte din viaţa mea.“ Exceptând cazul în care vreţi să lăsaţi o primă impresie bună (interviu pentru un job, o întâlnire etc), nu vă lăsaţi influenţaţi de opiniile celorlalţi. Ce cred şi spun ei despre noi nu contează. Ce contează este cum ne simţim noi.
Încetează să fii politically correct
Cineva îmi spunea că cea mai periculoasă cenzură este autocenzura. Cei mai mulţi dintre noi le vorbim oamenilor într-un anumit fel, însă doar pentru a-i mulţumi. Problema este că acest obicei reduce foarte mult din personalitatea noastră, din vocea noastră interioară. Se spune că toţi avem un câine de pază în capul nostru. Americanii îl numesc watchdog. Acest watchdog a fost născut şi crescut de familia noastră, de prieteni, de colegi şi de societate în general, iar rolul lui este să nu ne lase să ieşim din tipare. În momentul în care ne obişnuim cu prezenţa acestui watchdog, începem să credem că opiniile lui despre ce e acceptabil şi ce nu e reprezintă adevăruri absolute. Doar că opiniile acestui watchdog pur şi simplu nu reprezintă adevăruri absolute, ci doar opinii. Asta nu înseamnă că trebuie să spunem tot ce ne trece prin cap, la întâmplare, însă trebuie să nu ne mai gândim permanent la ce e politically correct. E nevoie de curaj să nu vă mai cenzuraţi. Spuneţi adevărul. Adevărul vostru.
Încetează să-ţi mai pese să arăţi într-un anumit fel
Nu există un mod corect de a te îmbrăca sau de a-ţi aranja părul. „Nu, nu spun că ar trebui să vă
îmbrăcaţi ca nişte clovni, doar că să-i dăm pe spate şi s-o facem pe rebelii”, spune Mark. Toţi cei care îşi propun să arate diferit sfârşesc prin a arăta la fel. Fiţi voi înşivă, în hainele şi stilul în care vă simţiţi cel mai bine. Armani spunea că şi un costum sport poate fi elegant dacă e purtat unde trebuie şi cum trebuie. De multe ori, să fii în trend înseamnă să arăţi ca mulţi alţii.
Încetează să-ţi mai pese ce vor ceilalţi pentru tine
Din păcate, atunci când veţi face primul pas pentru a vă îndeplini un vis, oamenii din jurul vostru, printre ei şi cei cărora le pasă cel mai mult de voi, vă vor da sfaturi îngrozitoare. Dar nu pentru că au intenţii rele. Ci pentru că ei nu înţeleg the big picture – care sunt visele voastre, care sunt pasiunile şi ţelurile pe care le aveţi. Ei nu înţeleg că pentru voi recompensa primită merită riscul. Ei vor încerca să ne protejeze de eşec, dar ne vor opri să şi reuşim. Aşa cum spunea Steve Jobs, timpul nostru e limitat, aşa că nu-l irosiţi trăind viaţa celorlalţi.
Încetează să-ţi mai pese de limitele stabilite de ceilalţi
Indiferent cât de mult progres veţi face, întotdeauna vor fi alţii care se vor găsi să spună că ceea ce încercaţi este imposibil. Sau vă vor spune că ideea pe care o aveți este ridicolă şi că n-ar interesa pe nimeni. Când vă întâlniţi cu astfel de oameni, nu încercaţi să rezonaţi cu ei. Mai bine aţi uita de existenţa lor. Mergeţi acolo unde vreţi să mergeţi. Urmaţi-vă instinctul şi intuiţia. Nu-i lăsaţi pe ceilalţi să pună o cuşcă în jurul vostru. În orice caz, nu-l ascultaţi pe watchdog. Atunci când cineva vă spune că nu veţi reuşi, amintiţi-vă că ei vă vorbesc din punct de vedere al propriilor limitări. Ignoraţi-i şi mergeţi mai departe.
Încetează să-ţi mai pese de lucrurile pe care le au ceilalţi
Când vă surprindeţi că vă comparaţi cu un coleg, cu un vecin, prieten sau o personalitate, opriţi-vă! Realizaţi că sunteţi diferiţi, cu puncte forte diferite – puncte forte pe care alţii nu le au. Reflectaţi puţin asupra tuturor abilităţilor pe care le aveţi şi fiţi recunoscători pentru ele şi pentru toate lucrurile bune din viaţa voastră. Problema multora dintre noi este că mereu credem că vom fi fericiţi atunci când vom atinge un anumit nivel – un nivel la care îi vedem pe alţii – şeful vostru cu biroul lui drăguţ, prietenul prietenului dumneavoastră care are o casă pe plajă etc. Din păcate, durează până când veţi avea anumite lucruri, iar când le veţi avea, veţi avea şi alte vise. În loc să-i invidiaţi pe ceilalţi, apreciaţi ce aveţi acum şi bucuraţi-vă de lucruri. Dacă vreţi, încercaţi să vă comparaţi cu cei care nu au nici măcar atât, cu cei care trăiesc tragedii şi care se luptă pentru supravieţuire. Poate că aşa veţi reuşi să deschideţi ochii şi să fiţi recunoscători pentru lucrurile bune din viaţa voastră.
Puneţi deoparte perfecţionismul
Perfect este duşmanul lui bine. Mulţi dintre noi suntem perfecţionişti şi ne dorim să facem lucrurile cât mai bine. Dedicăm timp şi atenţie multor lucruri pe care le facem tocmai pentru că vrem să ne atingem anumite standarde personale. Fără îndoială că este o cale de a obţine rezultate bune, atâta timp cât nu ne lăsăm duşi de val. Pentru că dacă ne lăsăm duşi de val, vom fi nemulţumiţi şi descurajaţi atunci când vom eşua să atingem un standard (foarte înalt) pe care ni l-am stabilit singuri şi vom deveni reticienţi în faţa noilor provocări sau chiar vom evita să încheiem anumite sarcini. Amintiţi-vă, lumea reală nu recompensează perfecţionismul. Îi recompensează pe cei care fac lucruri. Şi singurul mod în care puteţi face lucruri este să fiţi imperfecţi în 99% din cazuri. Numai prin exerciţiu întins pe mai mulţi ani puteţi aspira să aveţi sclipiri de perfecţiune. Luaţi o decizie. Acţionaţi. Învăţaţi din rezultate. Şi repetaţi această metodă de fiecare dată, în toate domeniile vieţii.
Nu încercaţi să aveţi mereu dreptate
Există puţine lucruri corecte şi incorecte la nivel absolut pe lumea asta. Ce e corect pentru mine s-ar putea să fie incorect pentru tine şi invers. Oamenii trebuie să-şi trăiască viaţa aşa cum vor ei şi trebuie să lupte pentru alegerile pe care le fac şi opiniile pe care le au. Şi sunt situaţii când trebuie să îşi tempereze orgoliul. Când o polemică se aprinde prea tare şi suntem pe cale să explodăm şi să jignim, e bine să ne abţinem. Nu trebuie să avem mereu dreptate şi să ne batem în argumente. În loc să facem asta, am putea să analizăm opinii noi. Nu vă concentraţi doar pe ce fac ceilalţi, încercaţi să înţelegeţi şi de ce o fac.
Nu vă îngrijoraţi din cauza greşelilor
Greşelile vă pot învăţa lecţii importante. Cea mai mare greşeală pe care o puteţi face este să nu faceţi nimic pentru că vă e prea teamă să nu greşiţi. Aşa că nu ezitaţi – nu vă mai îndoiţi de voi înşivă. În viaţă rareori vi se dă o şansă. Iar atunci când vi se dă, trebuie să profitaţi de ea. Nu vom fi niciodată 100% convinşi că va funcţiona, dar nu la fel se întâmplă aproape în orice situaţie? Şi indiferent ce va fi, de cele mai multe ori se termină aşa cum ne dorim. Mintiţi-vă că e o situaţie din care doar veţi câştiga ceva. Ori veţi învăţa ceva, ori veţi avea succes.
Nu vă bateţi capul cu lucrurile pe care nu le puteţi controla
Unele forţe pur şi simplu sunt în afara controlului vostru. Aceptaţi lucrul acesta. Pierderea timpului, energiei şi talentului pe lucruri care sunt dincolo de controlul vostru înseamnă o reţetă sigură de frustrare şi stagnare. Cel mai isteţ lucru pe care-l puteţi face legat de lucrurile care sunt dincolo de controlul vostru este să vă ajustaţi atitudinea vis a vis de acel lucru. Atitudinea are un efect profund asupra potenţialului general. Nu puteţi schimba ce s-a întâmplat în trecut, dar puteţi schimba ce se va întâmpla de acum încolo. Dacă vă treziţi în fiecare dimineaţă cu gândul că ceva minunat vi se va întâmpla în acea zi, şi dacă sunteţi suficient de atenţi, s-ar putea să aflaţi adesea că aveţi dreptate.