Campionii Digitali ai Europei: Singura companie românească inclusă în topul întocmit de Financial Times
Cine sunt campionii digitali ai Europei? Prestigiosul ziar Financial Times a publicat ediţia din 2018 a topului Campionilor Digitali ai Europei, în care se află o singură companie românească din domeniul software. Este vorba de UiPath, primul „unicorn” autohton, fondatori fiind Daniel Dines (nominalizat la Gala CARIERE din acest an) şi Marius Tîrcă.
Compania a fost inclusă la categoria „Noi tehnologii şi modele de business”, alături de alte organizaţii din ţări precum Marea Britanie (Feral Horses), Estonia (Starship Technologies), Olanda (3D Hubs), Elveţia (ABB) şi Norvegia (AutoStore), printre altele.
„Scopul UiPath este să diminueze numărul taskurilor administrative şi de contabilitate, care sunt împovărătoare pentru angajaţi. Ei creează roboţi care sunt implementaţi în sistemele companiilor pentru a realiza diverse sarcini repetive. Astfel, se câşigă timp şi se economisesc bani. (…) După şase luni de la implementarea programelor software ale UiPath, rata de eroare ajunge la zero, efortul manual al angajaţilor scade la 5% şi timpul de procesare se reduce cu 80%.
Astăzi, mai mult de 1.500 de companii şi agenţii guvernamentale din lumea întreagă folosesc uneltele UiPath. În aprilie 2017, compania a lansat o academie de training pentru a învăţa oamenii cum să folosească procesele de automatizare”, scriu cei de la Financial Times.
Daniel Dines, nominalizat la Gala CARIERE 2018, la categoria „Managerul vizionar”
Daniel Dines susţine că cele două ingrediente cheie ale succesului firmei sale sunt:
1. un produs tehnologic foarte performant și în continuă optimizare;
2. dedicația echipei pentru succesul clienților în procesul lor de transformare digitală.
„Avem şansa să facem o companie mare care să valoreze zeci de miliarde de dolari. Putem deveni o companie «huge», poate cea mai mare companie de tech din estul Europei, dar o putem face doar dacă rămânem umili. Asta nu înseamnă a fi slab. A fi umil înseamnă a-l înţelege pe celălalt şi doar un om umil poate fi hotărât şi încrezător; dacă eşti arogant şi nu eşti umil, atunci eşti un dobitoc”, spune Dines, care menţionează că elementele secrete care au transformat UiPath în primul unicorn românesc sunt echipa din spate, dar şi cultura companiei.
„Noi nu avem o supertehnologie. Sigur, avem o paletă largă de tehnologii, dar nu e acest lucru fundamentul. Noi am construit UiPath uitându-ne la Silicon Valley. Care este secretul construcţiei unei companii? Mulţi cred că este tehnologia. Pentru noi, cultura a fost cel mai important lucru. Noi nu suntem manageri. În UiPath cultura este antimanager, antiboss, nimeni nu are voie să dea directive de sus, «Tu faci asta pentru că aşa vreau eu»”, spune Dines. El menţionează că această politică de conducere va continua şi în viitor şi este de părere că nu poţi gestiona 600 de oameni cu un stil de management autoritar.
Compania a înregistrat anul trecut un ritm de creştere de peste 500% atât a cifrei de afaceri, a numărului de angajaţi, cât şi a numărului de clienţi; iar compania românescă (deşi Dines insistă că UiPath nu este o companie românească, ci una globală) are toate şansele să-şi continue traiectoria unei rachete abia lansate.