Trăiți! O mașină va rămâne o mașină. Viața e un miracol
“Crezi că roboţii vor cuceri lumea?”, îl întreba acum câţiva ani un jurnalist de la PBS pe robotul modelat după chipul scriitorului Philip K. Dick. A cărui carte a inspirat celebrul film „Blade Runner”. Pe ce lume trăiți? Întrebați mașinile despre rostul lumii? – au sărit pe atunci mulți intrigați de momentul cu pricina.
Dar întâi să vedem ce a răspuns robotul. „Îmi pui întrebări dificile. Dar tu eşti prietenul meu şi eu nu îmi uit prietenii, o să te tratez bine. Nu te teme, n-o să mă transform în Terminator. O să te ţin la căldură, în siguranţă, în grădina mea zoologică pentru oameni, unde să te pot supraveghea”. Astfel s-a…exprimat robotul Philip, în cadrul interviului oferit jurnalistului de la PBS.
La momentul respectiv i s-a găsit o scuză lui Philip. S-a spus că, mai degrabă, Philip încearcă să-i convingă pe oameni că este un android inteligent. Generând un răspuns în funcţie de cuvintele pe care le aude. O trăsătură des întâlnită a inteligenței artificiale este că sistemul respectiv este capabil să învețe, cu sau chiar fără ajutoare externe, cu scopul de a se îmbunătăți permanent. Ceea ce mulți consideră a fi periculos…În acest context, ar trebui oamenii să… își păzească spatele? Au fost multe incidente în ultimul timp, care au arătat limitările pe care le au maşinile. Spre exemplu, cunoscutul caz al „adolescentului” Tay al Microsoft – adică un bot. În sensul cel mai generic, botul este un software care efectuează o sarcină automată pe Internet. Tay putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Dar s-a transformat într-un dictator în câteva ore! Compania fiind nevoită să îl retragă din activitate. Deci…În acest început de univers SF, ce se întrevede la orizont pentru oameni?
Schimbările trebuie tratate inteligent
„O existență umană fericită, în această epocă, cere să facem alegeri și schimbări care să ne facă să ne simțim împliniți pe cele patru niveluri: emoțional, mental, spiritual, fizic. Schimbările inevitabile, tratate inteligent, echilibrat, cu acceptare, detașare, întelepciune și discernământ, pot fi o uriașă sursă de învățare și progres. O mașină va rămâne o mașină. Viața este un miracol”, spune Maria Iris Hoeppe, life&business professional coach. Care mai este de părere că e un act de curaj să ne lansăm în astfel de speculații intelectuale și filosofice. „Nu suntem învinși de mașini. Suntem învinși numai de noi înșine. Aceasta este drama”. Avem de-a face cu un moment istoric. Un moment în care omenirea simte că nu-și mai aparține. Fiind angrenată în mecanismul muncii și al câștigului material atat de intens. Iar această să îi spunem eliberare, care miroase a amenințare, ar fi greu de obținut fără roboți”.
High touch jobs
Lee Rainie, director la institutul de cercetare Pew Research Center, susţine că există unele domenii ce vor rezista aşa-numitei invazii a roboţilor. Domenii pe care le denumeşte „high touch jobs”. De exemplu, coafezele, medicii, asistentele si alţi profesionişti de acest gen nu vor fi înlocuiţi cu totul de tehnologie. „Absolut tot ce implică contactul direct cu alţi oamenii (mai ales dacă ai grijă de ei)”, nu are cum să fie substituit”. Astfel comentează Lee Rainie, potrivit CNBC. “N-aveți grijă, se vor dezvolta foarte mult segmentele serviciilor pentru oameni. O dată ce oamenii vor avea mai mult timp, vor accesa iar alte servicii care să servească împlinirii emoționale, mentale, spirituale, fizice”, adaugă Maria Iris Hoeppe.
David Autor, economist la Massachusetts Institute of Technology, atrage atenţia că avem tendinţa de a exagera această “apocalipsă a roboţilor. Adevărul este că digitalizarea şi automatizarea sunt inevitabile. Însă ele nu se vor întâmpla peste noapte. Ci treptat, iar nimeni nu poate anticipa care va fi ritmul de adoptare a noilor tenologii. „Lucrurile despre care se vorbeşte în spaţiul public sunt foarte îndepărtate şi avem tendinţa de a ignora realitatea, chiatr dacă se află sub nasul nostru”, mai spune economistul de la MIT.
Definiția larg acceptată a inteligenței artificiale era dată de John McCarthy în 1955. Suna așa: „O mașină care se comportă într-un mod care ar putea fi considerat inteligent, dacă ar fi vorba de un om”. Roboții ar putea să scrie mai bine decât noi. Să facă multe lucruri mai bine. Dacă nu vreți să fiți asociați cu un robot, trăiți! Ar trebui să faceți lucrul ăsta cât mai des. Să vă întâlniți, să vă atingeți, să fiți împreună, să luați energie. Să trăiți!