Țara care a trecut de la o poziţie de utilizator de tehnologii, la cea de producător de tehnologii
Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale este una dintre agenţiile specializate ale Naţiunilor Unite. OMPI a fost creată în 1967 cu scopul declarat de a încuraja activitatea creatoare şi promovarea proprietăţii intelectuale oriunde în lume.
În raportul său anual prezentat la Geneva, OMPI a precizat că, anul trecut, numărul cererilor internaţionale de brevete a crescut cu 4,5% comparativ cu 2016, până la un nivel record de 243.500 de cereri.
Statele Unite şi-au păstrat primul loc, pe care îl ocupă de patru decenii, cu 56.524 de cereri internaţionale de brevete, adică aproape un sfert din numărul global. Pe locul secund se situează China, cu 48.882 de cereri internaţionale de brevete, în creştere cu 13,4% comparativ cu 2016 devansând pentru prima dată Japonia (cu 48.208 de cereri internaţionale de brevete), potrivit AFP.
OMPI precizează că, începând din 2003, China este singura ţară care înregistrează o creştere anuală de două cifre a cererilor internaţionale de brevete. "La acest ritm, China va devansa SUA în următorii trei ani pentru a deveni cea mai mare sursă a cererilor internaţionale de brevete înregistrate la OMPI. Nu putem să nu remarcăm faptul că a avut loc o transformare remarcabilă a economiei chineze iar China a trecut de la o poziţie de utilizator de tehnologii la cea de producător de tehnologii", a declarat directorul general al OMPI, Francis Gurry.
Datele OMPI arată că două companii chineze de telecomunicaţii s-au clasat anul trecut pe primele poziţii în topul mondial al firmelor care au depus cererile internaţionale de brevete: Huawei (4.024 cereri) şi ZTE (2.965 cereri). Cele două firme chineze au fost urmat de grupul american Intel (2.637 cereri ) şi cel japonez Mitsubishi (2.521 cereri).