Scurt și la obiect: “Acești oameni vor fi mai buni decât noi”
Scurt și la obiect încerca să explice Eric Emerson Schmidt faptul că chinezii (“acești oameni…“) se îndreaptă alert spre lumea AI. Spre ofertanta lume a inteligenței artificiale.
Eric Emerson Schmidt este om de afaceri american și inginer de software cunoscut pentru faptul că a fost președinte executiv al companiei Google în perioada 2001-2015. Și al Alphabet Inc. între 2015 și 2017. Revenind la ceea ce explica el în SingularityHub: „Este destul de simplu. Până în 2025 chinezii vor fi mai buni decât noi. Până în 2030 vor domina industriile AI „. Într-adevăr scurt și la obiect.
Încă din 2017 guvernul Chinei și-a expus planul de a conduce lumea AI până în 2030. Cu un PIB de 14 trilioane de dolari, se estimează că China va reprezenta peste 35% din creșterea economică globală în perioada 2017-2019 – aproape dublu față de PIB-ul SUA estimat la 18%. Iar AI este responsabil pentru o mare parte din asta.
PricewaterhouseCoopers a anunțat recent că implementarea AI va adăuga 15,7 miliarde dolari PIB-ului mondial până în 2030. În timp ce China va prelua acasă 7 miliarde de dolari din totalul acestuia, în timp ce America de Nord va câștiga 3,7 trilioane de dolari. În 2017, China a reprezentat 48% din finanțarea globală a start-up-urilor din lume, comparativ cu 38% din America. Deja, investițiile chineze în AI și vehicule electrice au ajuns la aproximativ 300 miliarde de dolari. În plus, Beijingul a mobilizat acum oficialii guvernului local în privința antreprenoriatului și cercetării AI.
Pe scurt: Ce se află în spatele scenei
În spatele scenei se află o forță crescândă de antreprenori AI, algoritmi de ultimă oră și unele dintre cele mai mari seturi de date disponibile până în prezent. După cum nota Kai-Fu Lee în cartea ”AI Superpowers”, care urmează să fie lansată în curând, patru conducători principali împing balanța în favoarea Chinei, un atu ]l reprezintă și foștii antreprenori împuterniciți de noi instrumente. Plus creșterea expertizei AI.
Prin urmare, în ultimii ani, companiile din China specializate în înalta tehnologie şi-au îndreptat atenţia către industria inteligenţei artificiale. Administraţia centrală subliniind în octombrie că aceasta va contribui la dezvoltarea noii generaţii de inteligenţă artificială din această ţară.
Și iată că acum, în cadrul aceastei curse de “câștigare“ a multdiputatei AI, primul parc tematic de inteligenţă artificială din China a fost deschis publicului. La începutul lunii noiembrie, după zece luni de renovare a unui parc municipal din nordul Beijingului, după cum relatează Xinhua. Autobuze fără şoferi, stâlpi de iluminat inteligenţi capabili să înregistreze date privind activitatea fizică şi difuzoare care răspund instrucţiunilor primite de la oameni se numără printre facilităţile din parcul Haidian, cu o suprafaţă de circa 34 de hectare. Conducerea districtului Haidian şi compania furnizoare de internet Baidu au semnat un acord în ianuarie pentru realizarea proiectului ”oraşului inteligent”.
La modul general omenirea ezită uneori pe drumul AI. În particular vorbind, chinezii cam știu ce au de făcut.