Robotul cu faţă prietenoasă, scos la imprimanta 3D: Poţi să-l faci singur acasă (Video)
Când s-a întâmplat ultima dată să ai o idee de proiect? Şi ce ai făcut mai departe cu ea? A rămas doar pe foaie sau ai îngropat-o în cel mai adânc colţ al minţii tale? Or, din contră, ai pus umărul la treaba şi ai început să îţi transformi visul în realitate?
Ei bine, dacă ai nevoie de un impuls sau de un exemplu de succes, te poţi inspiră din povestea francezului Gael Langevin. În viaţă de zi cu zi, el este sculptor şi designer: creează diverse lucruri. Lucrează cu companii mari, pe diverse proiecte. Mai exact, clientul vine cu o idee, iar Gael este cel care transformă un concept – fie că e vorba de cai sculptaţi sau o figurină – în realitate.
Dar în ultima vreme s-a axat şi pe un proiect personal: InMoov este primul robot umanoid printat cu ajutorul tehnologiei 3D. Şi da, a pornit de la zero, adică nu avea cunoştinţe în domeniu. A învăţat totul singur, iar acum vrea ca tot mai multă lume să poată face ceea ce a făcut el, tocmai de aceea este open source.
E puţin nebunesc, dar totodată o motivaţie excelentă, să porneşti un proiect fără să ştii nimic despre domeniul respectiv. L-am întrebat, mai în glumă, mai în serios, ce a fost în mintea lui de a îndrăznit să pornească pe un drum care pare a fi – cel puţin la prima vedere – o nebuloasă totală.
"Este cam ceea ce fac zi de zi. Eu sunt sculptor şi designer, iar clienţii mei spun că vor lucrul acesta şi eu nu am mai făcut aşa ceva, iar de fiecare dată le spun că da, desigur, pot să fac asta. Mereu trebuie să găsesc o soluţie în intervalul de timp care îmi este dat, să gândesc conceptul şi apoi să mă apuc de sculptat.
Cumva, şi cu robotul a fost cam la fel. Am început cu o mână, mi s-a cerut să fac o mâna prostetică, am luat o imprimantă 3D şi m-am apucat de treabă. Cred că oricine vrea să facă ceva, poate să o facă. Există mulţi care îşi propun să facă o afacere şi le iese. Totul ţine de tine, nu trebuie să uiţi că ai deja tot ce îţi trebuie", a povestit Gael Langevin pentru Revista CARIERE.
Poţi să îţi contruieşti propriul robot acasă
InMoov este interesant din mai multe puncte de vedere. În afară faptului că este primul robot umanoid, de dimensiunea unei persoane, realizat cu ajutorul tehnologiei de printare 3D, ci este şi un proiect open source, pus la dispoziţia tuturor gratuit, ceea ce înseamnă că utilizatorii pot aduce propria contribuţie la dezvoltarea proiectului.
Ce trebuie să faci dacă vrei să îţi construieşti propriul robot acasă, la muncă, la şcoală sau la facultate? Primul pas este să intri pe www.inmoov.fr unde găseşti tutoriale care te învaţă cum să construieşti robotul singur, dar şi fişierele STL, cu modelele 3D pentru fiecare componentă în parte, pe care le descarci şi le printezi cu o imprimantă 3D.
Odată ce ai printat toate componentele, totul devine un mare joc de LEGO. Asamblezi lucrurile, motoraşele şi circuitele, iar apoi adaugi partea software şi… speri să meargă.
Practic, ai nevoie doar de o imprimantă 3D şi restul găseşti pe site.
InMoov este open source, adică fiecare poate contribui la dezvoltarea lui
Gael s-a hotărât să facă proiectul open source pentru că în acest mod va putea fi dus la un alt nivel, dacă mai multă lume îşi aduce contribuţia. "Cred că asta e cheia viitorului, tendinţa este să împărtăşim cunoştinţele şi proiectele cu alţii în aşa fel încât să realizăm împreună lucruri mai bune şi de folos”, spune Gael.
Sharing economy este o parte din schimbare, căci în viitor nu vor mai fi la fel de multe joburi, lumea va vrea să aibă cât mai mult timp liber, iar cea mai bună cale de a umple golurile este să creăm. Oamenii sunt foarte buni la aşa ceva, căci e una dintre calităţile noastre de neînlocuit. „Fă-ţi timp, fii creativ şi apoi împarte creaţia ta cu alţii, pentru ca să fie îmbunătăţită”, aşa ne sfătuieşte Gael.
Un robot cu faţă prietenoasă ce te învaţă multe
Robotul e controlat vocal, se conectează la Internet şi poate face diverse task-uri. Însă principalul scop al InMoov este cel educaţional, pentru că îţi permite să construieşti şi să înţelegi cum funcţionează un robot sau diverse componente. Ideea e că înveţi tot procesul de creaţie, de la cap la coadă, vezi şi înţelegi cum funcţionează o imprimantă 3D, componentele electronice şi cele motoare.
InMoov se află deja în câteva universităţi din întreaga lume. De asemenea, e folosit şi pentru entertaining. Un teatru are câţiva roboţi care se mişcă şi dansează pe scenă. Utilizări pot fi multe, trebuie doar să ai imaginaţie, mai ales că robotul are o faţă prietenoasă.
„Cred că suntem pregătiţi pentru acest tip de roboţi şi graţie filmelor, care au prezentat evoluţia tehnologiei publicului larg. Mâine vom fi pregătiţi pentru roboţi cu piele. Sculptarea chipului a durat ceva, pentru că am vrut să fie androgin, tocmai pentru a le permite utilizatorilor să experimenteze, să-l facă să apară mai feminin, mai masculin sau să îl lase aşa, dacă doresc”, explică Gael.
Oamenii şi roboţii trebuie să colaboreze
Cât despre impactul roboţilor la locul de muncă, Gael crede că adevărată provocare este cum vom reuşi să lucrăm împreună, noi şi tehnologia.
„Mulţi văd roboţii ca pe o ameninţare şi susţin că ne vor lua joburile, dar nu cred că va fi aşa. Noi suntem cei care decidem ce vor face roboţii, pentru că noi îi creăm, tocmai de aceea cred că vom ajunge să colaborăm. Noi vom avea beneficii de pe urma lor şi vom atinge noi culmi cu ajutorul lor”, ne-a spus Gael.
Dacă v-am făcut curioşi, puteţi vedea roboţelul în acţiune mai jos, sau să treceţi pe la standurile Bucharest Technology Week.