Roboţii ne vor fura sau nu joburile? Miliardarii Zuckerberg şi Musk se contrazic pe viitorul inteligenţei artificiale
Totul a pornit de la un live făcut de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, în cadrul căruia l-a criticat pe Elon Musk, şeful Tesla, pentru faptul că este prea prăpăstios în legătură cu impactul pe care dezvoltarea inteligenţei artificiale o va avea asupra oamenilor.
CITEȘTE ȘI: Care sunt joburile ce vor dispărea în următorii 20 de ani
"Eu sunt foarte optimist. Eu sunt o persoană optimistă în general. Cred ca poţi construi lucruri care să facă lumea mai bună. Legat de inteligenţa artificală, nu înţeleg de ce negativiştii tot formulează scenarii apocaliptice. Cred că e o dovadă de iresponsabilitate", a spus şeful celei mai mari reţele sociale din lume.
Zuckerberg a ţinut să precizeze că inteligenţa artificială poate salva vieţi. De exemplu, odată ce va fi incorporată în maşini, acestea vor fi mai sigure decât în prezent. De asemenea, tehnologia e deja folosită pentru a pune diagnostice şi pentru a alege medicamentele potrivite pentru tratarea bolilor.
CITEȘTE ȘI: Portretul celui mai bogat om din Europa: e discret, modest și mănâncă alături de angajați la cantină
"De fiecare dată când aud oamenii că spun că inteligenţa artificială va face rău oamenilor în viitor, mă gândesc că trebuie doar să fii atent la ce construieşti şi cum va fi folosit produsul respectiv. (…) Dar nu îi înţeleg deloc pe cei care spun că dezvoltarea inteligenţei artificale trebuie încetinită. Dacă eşti împotriva inteligenţei artificiale, atunci înseamnă că eşti împotriva creăarii unor maşini mai sigure şi împotriva punerii unui diagnostic bun", a punctat Zuckerberg, care de curând a creat un asistent virtual bazat pe AI pentru propria lui casă.
În replică, Elon Musk a scris pe Twitter următorul mesaj: "Am vorbit cu Mark despre asta. Nivelul său de înţelegere al acestui subiect e limitat".
Antreprenorul are, pe lângă compania Tesla ce fabrică maşini electrice şi SpaceX, şi un proiect numit Neuralink, prin care vrea să realizeze dispozitive pentru conectarea creierului uman cu computerele.
CITEȘTE ȘI: Simona Halep, antreprenor în serie
Musk a avertizat în repetate rânduri că inteligenţa artificială are potenţialul de a lăsa oamenii fără joburi, căci roboţii vor fi în stare să facă lucrurile mai bine decât noi, şi că poate fi periculoasa dacă ajunge în mâinile nepotrivite.
Un studiu recent a arătat că inteligenţa artificială va contribui cu 15,7 trilioane de dolari la economia globală în 2030, mai mult decât producția curentă cumulată a Chinei și a Indiei.
Creșterea productivității muncii este de așteptat să contribuie cu mai mult de jumătate din toate câștigurile economice obținute de pe urma inteligenţei artificiale în perioada 2016-2030.
Creșterea consumului, care derivă din îmbunătățirea produselor prin intermediul tehnologiilor de acest gen, va suplini diferența.
Cele mai mari beneficii economice obținute de pe urma dezvoltării acestui sector vor fi înregistrate în China (cu o creștere cu 26% a PIB-ului până în 2030) și America de Nord (cu o creștere de 14,5%), echivalentul a 10,7 trilioane de dolari, reprezentând aproximativ 70% din impactul economic global.
Cât despre domeniile care vor avea cel mai mult de câştigat, raportul mizează pe diagnosticul bazat pe imagine, producția la cerere și controlul autonom al traficului.