Lupta pentru retentie si motivare
Potrivit studiului, 71% dintre manageri si 83% dintre specialistii HR se asteapta ca, in urmatorii 3-5 ani, atragerea si motivarea angajatilor sa devina principala problema cu care se vor confrunta companiile. Printre cei mai cautati vor fi profesionistii cu abilitati de leadership, oamenii de vanzari si lucratorii din domeniul tehnic.
In prezent, doar unul din trei angajati dintre cei intervievati crede ca este corect platit in functie de rezultate si tot unul din trei angajati afirma ca este corect platit la actualul loc de munca in comparatie cu alte job-uri posibile. Studiul mai arata ca 62% dintre angajati nu se vad muncind mai mult de un an in cadrul organizatiilor din care fac parte si doar 19% dintre ei plaseaza locul de munca actual pe o pozitie superioara fata de alte posturi unde ar putea sa lucreze.
Angajatii devin tot mai constienti de propria valoare, iar dorinta de mobilitate a acestora a crescut semnificativ. Nu mai putin de 47% dintre angajati afirma ca le-ar fi usor sa isi gaseasca un nou loc de munca, 33% dintre ei considera ca isi pot gasi un nou job, cu toate ca ar trebui sa faca un efort, in timp ce doar 8% au declarat ca le-ar fi teama ca nu ar gasi un alt job.
Conform datelor culese, revizuirea si completarea planurilor de beneficii financiare si non-financiare (30%), punerea la dispozitia angajatilor a unor reale oportunitati de dezvoltare a carierei (29%) si imbunatatirea metodelor de valorizare in cadrul companiei (28%) reprezinta principalele motive care pot determina implicarea angajatilor.