Jimmy Wales, un Wikipedian în inima sa
Bilanţul făcut de Wales sună mulţumitor: la orice căutare a unui cuvânt pe Google sunt mari şanse ca Wikipedia să apară între primele trei rezultate. Site-ul depăşeşte 15 miliarde de vizualizări pe lună, se îmbogăţeşte cu 7.000 de articole noi în fiecare zi, are 80.000 de voluntari la nivel mondial, nerecompensați financiar – de la contribuitori care postează o singură dată până la un număr de 3000-5000 de editori devotaţi care își dedică timpul liber postărilor sau dezbătând modificările necesare.
Cine sunt cei care scriu articole pe Wikipedia, al cincilea cel mai vizitat site la nivel global, după Google, Yahoo, Microsoft și Facebook? În proporție de 87% sunt bărbați, cu vârsta medie în jurul a 26 de ani, oameni cu studii doctorale, specialiști care scriu despre lucrurile pe care le cunosc, într-un stil cât se poate de nepărtinitor.
Deşi are doar pagini de text cu cel mult o fotografie, Wikipedia şi-a creat nişa sa şi aproape o treime din populaţie nu poate trăi fără să apeleze la ea.
Pentru Wales, originar din Huntsville, Alabama ‒ care ne-a mărturisit că a crescut de mic cu o mare sete de cunoaștere și cu o fascinație pentru enciclopedii ‒, nu e nici o surpriză faptul că ideea sa vizionară a prins.
Wales nu este genul de persoană foarte motivată de bani. De altfel, a declarat în multe ocazii că nu regretă deloc că nu s-a îmbogăţit ca Mark Zuckerberg sau ca Bill Gates. El rămâne „un Wikipedian în inima sa”. Viața sa e interesantă aşa cum este, întâlneşte oameni de pretutindeni, face tot ce-i place. E implicat frecvent în acțiuni de lobby pe lângă reprezentanții guvernelor pentru cauze care promovează libertatea de exprimare şi accesul la cunoaştere.
Scopul său, după cum singur declară, este de a crea o lume în care „fiecare persoană de pe planetă să aibă acces liber la suma tuturor cunoștințelor umane”. Dacă ar fi după el, oamenii din colțurile cele mai sărace ale lumii ar avea un telefon mobil inteligent cu acces gratuit la Wikipedia. Wikipedia este o organizație non-profit care supraviețuiește din mici donații (între 50 și 100 de dolari), din partea celor cărora, pur și simplu, le place să învețe.
Deși a făcut un pas înapoi de la conducerea de zi cu zi a organizației, Wales călătorește neobosit pentru ca să răspândească viziunea Wikipedia în jurul lumii. E undeva pe drum 150 de zile din an, oferă prelegeri despre libertatea de exprimare și libertatea internetului și intră zilnic pe site-ul său unde arbitrează dezbaterile iscate în jurul vreunei postări. El spune că mai are încă multe de făcut ‒ și are planuri corespunzătoare pentru următorii 15 ani. Creșterea Wikipedia rămâne o prioritate personală, pur și simplu, pentru că visul este să devină accesibilă fiecărei persoane de pe planetă.
Wikipedia este o enciclopedie liberă şi multilingvă. Proiectul în limba română a prins viaţă la 15 iulie 2003, şi în prezent are 368.579 de articole.