Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower: Avem potențial de unicorn!
Primul centru de date hiperscalabil din Europa de Sud Est, o infrastructură unică de Inteligență Artificială one-stop-shop dezvoltată cu tehnologia liderului mondial Nvidia, prinde contur la Mischii, o localitate din apropierea orașului Craiova. Campusul tehnologic se va întinde pe o suprafaţă de 25.000 mp și va conecta România la marile centre de date din lume.
Investiția de aproximativ 50 de milioane de euro aparține companiei ClusterPower, companie înfiinţată în 2019 de Cosmin Georgescu, expert în energie, cu o experiență de 15 ani în management și 20 de ani în domeniul infrastructurii energetice și proiectelor tehnologice complexe.
Descris de fondator ca un aeroport digital ce se va interconecta cu alte 750 de centre de date de pe tot globul, campusul va pune, practic, România pe harta IT și IA a lumii și va crea contextul necesar pentru stimularea creşterii economice şi atragerea specialiştilor IT&C în zonă.
Despre excelența în tehnologie, securitatea cibernetică, viitorul IT-ului românesc și influența lui asupra economiei naționale, dar și aspirațiile și ambițiile fondatorilor legate de acest proiect, am stat de vorbă cu Cosmin Georgescu, CEO & fondator ClusterPower.
Sunteți unul dintre artizanii celui mai ambițios proiect digital din România – primul mare centru de date din țara noastră și primul hyperscale din sud-estul Europei. Cum s-a născut această idee atât de îndrăzneață pentru România, o țară cu multe oportunități, dar în care antreprenoriatul poate fi o afacere riscantă?
Antreprenoriatul presupune riscuri indiferent de locația geografică, în unele zone poate fi vorba predominant de volatilitatea fiscală sau legislativă, în altele vorbim de lipsa capitalului uman sau de orice alt tip de risc. Tocmai de aceea, cred că ideile mărețe ajung să iasă la lumină ca urmare a voinței de a reuși, dar și a capacității echipei de a rămâne flexibilă dar fermă în atingerea obiectivului final.
Ideea s-a născut din dorința de a combina abilitățile și expertiza echipei ClusterPower în energie și tehnologia informației pentru a genera ceva unic, care să sprijine prin digitalizare dezvoltarea regiunii în care ne aflăm. Am simțit că este o verigă lipsă, că suntem într-o zonă care are capacitatea de a ajunge Silicon Valley a Europei prin spiritul inovativ și capitalul uman talentat, dar nu exista o alternativă la infrastructura din vestul Europei. A fost cumva o alegere naturală – construcția unui campus tehnologic modern, care își produce propria energie, o consumă foarte eficient și care aduce în România infrastructură de ultimă generație pentru implementarea de proiecte majore.
Ați vizat încă de la început excelența, sau ideea a crescut pe măsură ce proiectul începea să prindă viață?
Pentru a avea succes în domeniul nostru, excelența trebuie să fie și a fost de la bun început un punct central al proiectului ClusterPower. De la proiectare, eficiență energetică, securitate fizică și cibernetică și până la echipamentele pe care le-am instalat în datacenter, deciziile pe care le-am luat au pornit de la ideea de excelență.
Specialiștii descriu investiția Cluster Power ca pe un proiect blazon pentru industria IT, cu o infrastructură unică, tehnologii avansate, soluții și instrumente de ultimă generație. Explicați-ne, vă rog, ce face unic acest proiect și cât de important este el pentru România, în general, și pentru comunitatea IT românească, în special.
Până acum nu exista în România o infrastructură de mare putere care să dea comunității IT oportunitatea de a-și crea propriile soluții flexibile și scalabile, prin intermediul căreia să poată accesa piețe globale. Odată cu finalizarea recentă a primului nostru datacenter, astăzi, au această posibilitate, de exemplu, de a-și crea propriul cloud, unde să își integreze aplicațiile și de unde să poată să își deservească clienții fără ca datele să părăsească România. Campusul nostru este unic din mai multe puncte de vedere. Centrul de date este Tier III, certificat de Uptime Institute și ne producem propria energie și propria răcire prin utilizarea unei tehnologii inovative CCHP (combined cooling-heating-power). Am instalat o infrastructură pentru inteligență artificială care pune la dispoziția clienților o putere de procesare de zeci de petaflops, construită conform unei arhitecturi de referință care include procesare DGXA100 de la Nvidia, storage Netapp și networking Infiniband Mellanox – similară cu tehnologia utilizată pentru dezvoltarea vaccinului Pfizer. Puțină lume știe că tehnologia mediilor virtuale precum Metaverse al Facebook (Meta) are la bază același tip de infrastructură ca cea pe care noi am adus-o deja în România.
Totodată, ne concentrăm pe crearea unui centru de excelentă în inteligență artificială și a unui ecosistem de parteneri prin intermediul căruia să contribuim la crearea de soluții inovatoare pentru probleme globale. Practic, prin serviciile pe care le oferim, clienții noștri au acces la toate instrumentele de care au nevoie pentru a își optimiza și crește businessul cu ajutorul tehnologiei.
Cum abordați provocările clienților legate de securitatea cibernetică?
Numărul de atacuri de tip DDoS (pe care le remarcăm azi) au avut pe perioada pandemiei o creștere de 542%. De fapt, creșterea substanțială a numărului de atacuri cibernetice a început odată cu pandemia, când multe companii au trecut foarte rapid la lucrul de la distanță, iar volumul de date a crescut exponențial.
Acest trend va continua și în perioada următoare, după unele estimări, în 2025 vom ajunge global la un volum al datelor de 175 de zettabytes (1 zettabyte înseamnă aprox. 1 miliard de terrabytes). Securitatea acestor date este vitală, mai ales în contextul în care costul pentru companii al atacurilor cibernetice ar putea atinge, conform Cisco, 10,5 trilioane de dolari în următorii 3 ani.
E important de subliniat aici că securitatea cibernetică este o muncă de echipă între client și cloud service provider. Pe de o parte clientul este cel responsabil pentru aplicarea politicilor sale de securitate în interiorul cloud-ului (de exemplu cine din interiorul organizației are acces și la ce tip de date), iar noi (CSP) suntem responsabili pentru securitatea cloud-ului în sine, ca infrastructură.
Oferim o paletă largă de soluții pentru protecția datelor clienților, la construcția cărora am luat în considerare tocmai complexitatea atacurilor din ultima perioadă. Ne bazăm pe echipamente de ultimă generație pentru firewall și protecție împotriva atacurilor DDoS și avem o abordare stratificată care include propriul Scrubbing Center, adică o stație centralizată de curățare a datelor unde traficul este analizat și traficul rău intenționat (DDoS, vulnerabilități și exploatări cunoscute) este eliminat.
Viitorul trebuie să fie inteligent și prietenos cu mediul. Cât de „verde” este campusul de la Mischii? Ce angajamente de mediu v-ați asumat prin acest proiect?
Campusul tehnologic ClusterPower va ajunge la 200 MW și 5 datacentere până în 2025. Asta înseamnă un hyperscaler. Una dintre principalele preocupări ale DC-urilor hyperscale este eficiența energetică. O muncă de trei ani de proiectare și inginerie a condus la o soluție inovatoare: construirea unui campus tehnologic de putere mare, care să fie eficient din punct de vedere operațional, dar și extrem de durabil și de eficient din punct de vedere energetic. Ne concentrăm pe energia verde, putere mare și eficiență, iar acest lucru conduce la randamente excepționale. ClusterPower are un PUE (Power Usage Effectiveness) de doar 1.1, care este considerat foarte scăzut, având în vedere că media în întreaga industrie este de 1.6 -1.7. Ne producem propria energie și răcire în același timp și, pentru a implementa această soluție inovatoare, am lucrat cu partenerii noștri, Rolls-Royce MTU (motoare care funcționează pe bază de gaz sau hidrogen). Soluția ne face extrem de eficienți și ne permite să funcționăm independent reducând în același timp foarte mult riscurile de întrerupere a activității. Suntem membri ai European Datacenter Association, organizație semnatară a European Climate Neutral Datacenter Pact, o inițiativă de autoreglementare care stabilește niște ținte ambițioase de mediu pentru datacenterele europene, pe care deja le îndeplinim.
Valoarea unei companii este dată de oamenii săi. România se confruntă deja cu o criză de personal calificat, unul dintre domeniile deficitare fiind chiar sectorul IT. Cum v-ați propus să rezolvați această problemă? Ce strategie de atragere a talentelor credeți că vă va ajuta în asigurarea componentei umane a afacerii?
Fiind la început de drum, ClusterPower reprezintă o oportunitate de a crește odată cu compania și de a participa activ la scrierea unei povești de succes. Pentru atragerea talentelor ne bazăm și pe parteneriate cu universitățile, pe oferirea posibilității de a lucra remote, flexibil, și pe dezvoltare personală. Specialiștii IT au posibilitatea de a lucra diversificat, cu echipamente de ultimă generație de la vendori de top, în proiecte interesante care își pot pune amprenta la scară globală.
Pe termen lung, ce planuri de dezvoltare aveți pentru Cluster Power? Unde v-ați propus să fiți, peste 10 ani, de exemplu, în ierarhia companiilor IT mondiale? Are potențial de unicorn?
Până în 2025 vom finaliza toate cele 5 datacentere din cadrul campusul de la Mischii și vom ajunge la 4-5000 de racks și o putere de 200 MW. Pe de altă parte, ne propunem să avem un proiect de succes multiplicabil, pe care să îl replicăm în mai multe locații, astfel încât să avem prezență fizică globală. Cu siguranță avem potențial de unicorn, mai ales dacă luăm în considerare evoluțiile din industrie și trendurile globale de creștere accelerată.
Pentru dvs personal ce reprezintă în esență ClusterPower? Ce v-a motivat încă de la început să vă asumați un proiect de așa anvergură?
Motivația mea și a echipei reprezintă viziunea noastră comună de a implementa în România un proiect care are potențialul de a schimba lumea în bine. Aceasta este misiunea și acesta este visul care devine realitate. Proiectele de anvergură mare, cu impact regional sau global, au nevoie de o infrastructură pe măsură. Ne propunem să ne sprijinim clienții pentru a-și atinge cele mai ambițioase obiective, și ne dorim să îi ajutăm să devină actorii principali ai procesului de transformare a businessului, de exemplu, prin utilizarea pe scară largă a IA și adoptarea soluțiilor de tip cloud. Utilizarea unor soluții de ultimă generație îi va face atât competitivi, cât și unici, pentru că fiecare client are nevoile lui, iar ClusterPower are abilitatea de a personaliza și de a scala în funcție de cerințe.
Care este sursa din care vă luați și acum energia și motivația de a-l crește?
Este foarte motivant când vezi sprijinul și aprecierea pe care le primește ClusterPower din partea partenerilor și a specialiștilor în domeniu. În același timp, am alături de mine o echipă puternică și energică, care găsește soluții rapid și care nu dă înapoi. Nu în ultimul rând, mă inspiră clienții noștri care sunt deschiși, vor să se dezvolte și care au demonstrat o abilitate extraordinară de a se adapta la condiții noi, nu întotdeauna prielnice, prin adoptarea rapidă a unor soluții inovatoare.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 278
Pentru abonare, click aici