Copiii care vin la cursurile de robotică visează la ziua de poimâine. Finanţarea, marea problemă a acestui domeniu
"Ne confruntăm cu probleme de ordin material, să vorbesc un pic mai elegant. Toate aceste subansamble pentru roboți costă foarte mult, iar elevii care participă la cursurile Clubului de robotică nu au alte oportunități, nici în familie, nici în afara familiei.
La cursurile de robotică vin copii din pătura medie sau de jos a societății. Acești copii au o pasiune foarte mare pentru tehnologie și robotică, încât la un moment dat rămân fără replică. Am întrebat la un moment dat o fată de la curs unde se vede peste zece ani.
Copilul era atunci în clasa a IV-a și mi-a spus că se vede într-un centru de cercetare. Acești copii visează la ziua de poimâine, nu de mâine, numai că, dacă ar avea și posibilități financiare, alta ar fi situația. Am încercat să facem un proiect și la ora actuală am ajuns la un anumit nivel. Mai avem încă foarte mult de lucru și sper să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor care s-au pus pe seama noastră", a susținut Ghițeanu, la o conferinţă, transmite Agerpres.
Domeniul va fi unul crucial în viitorul apropiat.
Conform celui mai recent raport privind industria mondială a roboticii, în 2016 cifra de afaceri din domeniul roboților destinați serviciilor a ajuns la 31 de miliarde de dolari, depășind-o pe cea din domeniul roboților industriali. De asemenea, până în 2022, afacerile în domeniu vor ajunge la 237 miliarde de dolari, cu creștere preponderent în domeniul roboților destinați serviciilor.
Ideea este că România este cu un pas în urma altor ţări din regiune.
Potrivit Federației Internaționale pentru Robotică, noi avem 11 roboți la 10.000 de lucrători industriali, în timp ce în Polonia numărul acestora este de 28, iar în Ungaria de 57.
Cehia este cea mai dezvoltată piață central și est europeană, cu aproape 100 de roboți la 10.000 de muncitori.
Conform statisticilor Eurostat, România are circa 2 milioane de angajați în industrie, ceea ce înseamnă un stoc de 2.200 de roboți industriali instalați. Pentru a ajunge la nivelul mediu de robotizare al regiunii, de 60 de roboți la 10.000 de muncitori, economia românească are nevoie așadar de circa 10.000 de roboți industriali.
Află cum ar putea România să devină furnizor de tehnologie și specialiști în robotică