Concurență feroce la nivel internațional. Provocarea AI pentru europeni
Comisia Europeană a prezentat un plan de 20 de miliarde de dolari, bazat pe dezvoltarea investiţiilor, partajarea datelor şi stabilirea unor norme etice, pentru a plasa UE în prim-planul" cercetărilor efectuate în domeniul inteligenţei artificiale.
"Concurenţa feroce la nivel internaţional necesită o acţiune coordonată a statelor din UE”, a subliniat Comisia Europeană într-un comunicat.
La 10 aprilie, 25 de țări europene au semnat o Declarație de cooperare privind inteligența artificială (AI). În timp ce un număr de state membre au anunțat deja inițiativele naționale privind inteligența artificială, au declarat acum o voință puternică de a-și uni forțele și de a se angaja într-o abordare europeană care să le rezolve. Prin îmbinarea posibilităților, AI pentru Europa poate fi pe deplin asigurată, în timp ce provocările pot fi abordate în mod colectiv. (https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/eu-member-states-sign-cooperate-artificial-intelligence)
Comisia a invitat în primul rând statele membre şi sectorul privat să investească până în 2020 în total 20 de miliarde de euro în cercetare şi s-a declarat dispusă să contribuie la acest obiectiv cu o sumă de 1,5 miliarde de euro.
Comisia Europeană propune, printre altele, o revizuire a unei directive despre reutilizarea datelor colectate din sectorul public şi o accelerare a schimburilor de date provenind din domeniul cercetărilor ştiinţifice.
Comisia Europeană a anunţat, de asemenea, o serie de recomandări ce vizează modul în care dosarele medicale electronice ale cetăţenilor europeni pot fi partajate între ţările membre.